×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Пуканки


Кой не обича пуканки? Леки и ефирни, перфектната компания в моменти на безделие, неизменен атрибут на изкуството на „нищоправенето“, синоним на споделеното удоволствие пред телевизора или в киното. Пуканките са радост за всички, а децата просто ги обожават! Те са не само приятен начин да „убием“ времето, но и са се превърнали в съпътстващ елемент на масовата култура и дори...обект на попарта. 

 

Вкусни и полезни

Пуканките се правят чрез нагряване на царевични зърна, които съдържат нишесте. Те са предпочитани пред много снаксове заради ниската си калоричност. Тъй като се приготвят от пълнозърнест продукт се смята, че са заредени с важни хранителни вещества, които осигуряват различни ползи за здравето. Твърди се, че намаляват риска от диабет, сърдечни заболявания и хипертония. Те са добър източник на фибри и протеини, улесняват храносмилането, подобряват контрола на кръвната захар, понижават риска от някои сърдечно-съдови заболявания. В състава им присъстват калий, фосфати, цинк, желязо и магнезий, витамини В1, В3 и В6. Особено важен е магнезият , който стимулира развитието на здрави кости, като ги предпазват от изтъняване и фрактури. Една порция пуканки съдържа 0,3 мг магнезий или 13% от необходимата дневна доза за мъже и 18% за жени. И не на последно място, пуканките са заредени са с полифеноли – те действат като антиоксиданти и защитават клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Малко известен факт е, че в порция пуканки се съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от някои цитрусови плодове.

Трябва обаче да сме внимателни при избора си на пуканки и да знаем, че са най-полезни, когато се сервират без сол и мазнини. За съжаление повечето готови, които се предлагат на пазара или са предназначени за пукане в микровълнова фурна, съдържат огромни количества мазнини и сол, които са в ущърб на здравето и са доста калорични. Затова най-добре е да си ги приготвим сами и дома, като най-полезни са тези от специалната пуканкова царевица Zea mays convar microsperma, чиито зърна са дори по-здравословни от тези на обикновената царевица и съдържат повече протеини.

 

Как се получават пуканките

Ако царевицата за пуканки, известна още като „бухнала царевица“, се нагрее до около 200 градуса по Целзий, водата в царевичните зърна променя агрегатното си състояние от течно в газообразно: всяко царевично семе съдържа част вода и част нишесте, като по време на топлинната обработка водата се изпарява и се превръща в пара. След това тя се освобождава от черупките на царевичното семе, причинявайки малка "експлозия". В същото време влагата, под въздействието на топлината, се разпределя равномерно по цялото зърно, омекотява го и го раздухва, правейки вкуса мек и еднороден.

 

История на пуканките

Оказва се, че хората познават пуканките от дълбока древност, на фона на това, че царевицата е култивирана като зърнена култура преди цели 10 000 години. Възходът на пуканките обаче бележи своя възход през 19 век, когато са ги приготвяли върху горещи плочи. Те са се предлагали на източното крайбрежие на Съединените щати под имена като Pearls или Nonpareil. За пръв път терминът popcorn се появява в „Речник на американизмите“ на Джон Ръсел Бартлет от 1848 г., а през 1880 г. Чарлз Креторс от Чикаго изобретява и уличната количка за пуканки. През 1885 г. се появяват и сладки каремелизирани пукнаки с вкус на меласа.

Пуканките бързо набират популярност сред населението на САЩ, а по време на Голямата депресия стават истински хит заради ниската си цена. Докато много други бизнеси фалират, този с пуканки процъфтява и се превръща в източник на доходи за много затруднени фермери, включително семейство Реденбахер, съименник на известната марка пуканки. По време на Втората световна война дажбите със захар намаляват производството на бонбони и американците компенсират това, като ядат три пъти повече пуканки, отколкото преди. Пуканките навлизат в киносалоните, а първоначално собствениците им открито недоволстват, че отвлича вниманието от филмите. В крайна сметка обаче мнението им се променя и през 1938 г. собственик на салони от Средния запад на име Глен У. Дикинсън инсталира машини за пуканки във фоайетата на своите кина. И пуканките се оказват дори по-доходоносни от цените на билетите. Възходът на телевизията през 40-те години на миналия век води до намаляване на консумацията на пуканки, тъй като посещаемостта на кината намалява. Popcorn Institute (търговска асоциация на преработватели на пуканки) обаче насърчава консумацията им у дома, връщайки я обратно на предишните нива. И така до днес.


Коя царевица е подходяща за приготвяне на пуканки?

С обикновената царевица приготвянето на пуканки е почти невъзможно. Това е така, защото царевичните зърна са твърде сухи или твърде меки, което пречи на вътрешността на царевичното зърно да създаде достатъчно налягане, за да се разпука.

За да си направите пуканки е подходящ само един специален вид царевица, а именно Zea mays convar microsperma, „бухнала царевица“ или царевица за пуканки, както я наричаме. Само този сорт царевица притежава правилните свойства за приготвяне на пуканки, като той има няколко разновидности.

Zea mays convar microsperma е стар сорт и се характеризира с малки зърна, които са много гладки и имат тънка обвивка, която е особено твърда. Тя предпазва меката сърцевина и издържа на топлината на самите пуканки за дълго време. Често част от нея полепва по готовите за консумация пуканки след разпукване.

За разлика от обикновената царевица, тази за пуканки е известна със своята леко кафеникава и „стъклена“ обвивка. Най-известната царевица за пуканки е „Златното масло“. Този сорт има красив жълт цвят и се предлага в повечето магазини.

„Есенната мъгла“ или „есенната царевица“ напомня цветовете на листата през есента. Тя е с различни нюанси на червено и жълто и има малко по-сладък вкус.

Сортът Dakota Black има цвят на стафиди. Пука много добре и има вкусен орехов и маслен вкус.

Името на „Ягодовата царевица“ не идва от вкуса на ягоди, а от различните на цвят царевични зърна, които са по-големи от другите сортове царевица.

Много популярен сорт, който дава вкусни и особено хрупкави пуканки, е „Мечата лапа“. Името идва от вида на царевичния кочан. Раздвоява се и наподобява меча лапа в най-изразената си форма.

При сорта Striped Orange вкусът няма нищо общо с плода, а с цвета на царевичните зърна. Така царевицата е оранжева с леки ивици по повърхността.

„Зелената перла“ също дължи името на цвета си. Тя пука много добре и осигурява много обемни пуканки.

Според бразилски учени дебелината на външния слой на царевицата е определяща за качеството на пуканките. Резултатите от проучването са публикувани в Agronomy Journal. При нагряване зърната се раздуват и обемът им се увеличава повече от 40 пъти. От това, какъв процент от общия брой зърна са се разпукнали при процеса на нагряване, зависи икономическата ефективност на производството и качеството на получения продукт. Все пак никой не обича, когато в пакета му с пуканки има неразтворени царевични зърна. Основните фактори, които влияят върху качеството на пуканките, е влажността на зърната, „коефициентът на разширяване“ и „коефициентът на разпукване“. Колкото е по-висок е „коефициентът на разширяване“, толкова е толкова е по-добро качеството на пуканките – обемните и силно набъбналите зърна имат най-добра структура и мекота.

 

Как да съхранявате царевицата за пуканки правилно?

Подобно на други зърна, които не са смлени и са непокълнали, царевицата за пуканки трябва да се съхранява правилно, за да не загуби вкуса и консистенцията си – на хладно, сухо и тъмно място.

Когато се съхранява правилно, царевицата за пуканки може да издържи до 12 месеца, без да загуби от качествата си.

 

Топ ползи от пуканките

  • Може да помогнат за загуба на тегло, тъй като са доста засищащи.
  • Може да намалят риска от сърдечни заболявания.
  • Зърнените храни като царевицата могат да помогнат за намаляване на рисковите фактори за коронарни сърдечни заболявания. Пуканките съдържат полиненаситени мазнини, а фибрите съдействат за  намаляване на LDL холестерола в тялото.
  • Действат против запек - съдържат добро количество фибри, които могат да подобрят здравето на червата.
  • За подобряване на храносмилането. Според проучване, проведено в университета в Маями, царевичните фибри подобряват лаксацията (разхлабването на червата). Добавянето на царевични фибри към диетата също намалява стомашния дискомфорт.
  • За по-здрава кожа. Пуканките съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които се борят с оксидативния стрес, за да предпазят кожата от всякакви увреждания. Диетичните полифеноли също предотвратяват фотоувреждането на кожата, предизвикано от ултравиолетовите лъчи.

 

Интересни факти

  • Когато се пукат в кръгла форма, пуканките се наричат „пуканки гъби“. Когато са с неправилна форма – „пуканки пеперуди“.
  • Пуканките са 1,6 пъти по-засищащи от картофения чипс.
  • 19 януари е обявен за Световен ден на пуканките.
  • Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години в Пещерата на прилепите на запад от Ню Мексико.
  • Американците са най-големите консуматори на пуканки в света, следвани от европейците и азиатците.
  • Най-много пуканки се ядат през уикенда, когато се похапват в кината или вкъщи, пред телевизора.
  • Пуканките са един от начините да откажем цигарите.

 

Как да си ги приготвим у дома

Приготвянето на пуканки в домашни условия е изключително лесно, особено ако притежавате специална машина за пуканки, която на достъпна цена може да закупите във всеки магазин за електроуреди. Просто изсипвате зърната и пуканките са готови! Ако все още не притежавате такава машинка, използвайте стария изпитан метод от времето на нашите баби. Загрейте малко мазнина (олио, мас) на дъното на тенджера върху силно нагрят котлон. Изсипете шепа зърна (не прекалено много). Обвийте с фолио отвора на съда и захлупете. Започнете леко да разклащате. След като се нагреят достатъчно, зърната започват да пукат. Продължете, докато звукът от пукането започне да заглъхва. Може да консумирате пуканките на вкус – със и без сол, като вторият вариант е по-здравословен и диетичен.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.