×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Доброкачествената хиперплазия на простатата (ДПХ) е незлокачествено уголемяване на простатата. Симптомите, свързани с него, са едни от най-честите проблеми при възрастните мъже. Хистологично доказателство за ДПХ се открива при повече от 40% от мъжете на около 50 годишна възраст и при почти 90% от мъжете на 80 и повече години.

Когато говорим за лечението на симптоматичната доброкачествена хиперплазия, почти винаги се засяга темата за добавките, тъй като някои от тях са особено ефикасни при това състояние. Вече повече от 20 години фитотерапевтичните препарати представляват приблизително 1/3 от общите продажби на всички терапевтични средства, продавани за лечение на ДХП. Във Франция и други страни фитотерапевтичните препарати са най-широко използваните лекарства за лечение на ДХП. В Азия, Африка и Индия фитотерапията се счита за първа линия лечение на ДПХ и се използва ефективно от векове. В Съединените щати многомилионните продажби на фитотерапевтични препарати за „здраве на простатата и пикочния мехур“ свидетелстват за широкото използване на тези средства.

Две от най-популярните фитотерапевтични средства, които са били подложени както на клинични проучвания за определяне на тяхната ефикасност, така и са били обект на основни научни изследвания за идентифициране на механизмите на действие, са Pygeum africanum (Prunus Africana)- за който може да прочетете в друг наш материал, представляващ екстракт от кората на Африканско сливово дърво и Serenoa repens (saw palmetto)- липидостеролов екстракт от палма джудже. Екстрактът от плодовете и обвивката на тези растения е много богат на мазнини, киселини и фитостероли и проявява силно противовъзпалително действие. И двете растения се използват много успешно при лечение на ДХП, особено в комбинация.

Днес ще научим малко повече за Serenoa repens. Въпреки, че се води палма-джудже, това дърво достига височина 2-4 метра. Растежът му е изключително бавен, от което се обуславя и дългия му живот. Смята се, че някои от екземплярите са на възраст над седем века. Тази палма има характерен аромат, който се дължи на етиловите естери на мастните киселини в състава й - главно етил-лауреат. Каротеноидите придават оранжев цвят на маслените екстракти от растението.

Състав

Плодовете (зърната) на Serenoa repens (палмето) съдържат 10% до 15% липиди. Екстрахираното масло от зрели плодове е богато на общи мастни киселини, свободни мастни киселини, естери на мастни киселини, мастни алкохоли и стероли.

Изследвания

Съществуват не малко проучвания върху добавките, съдържащи палмето, които обаче са твърде разнопосочни. Тъй като не всички добавки са еднакви по състав, качество и дозировка, не е изненадващо, че резултатите от клиничните изпитвания са смесени. Налични са две големи проучвания в САЩ (2006 и 2011г.), които не показват полза от Serenoa repens в сравнение с плацебо. Дали обаче това е единствената истина? Нека разберем.

Скорошно изследване, проведено сред 305 мъже с уголемена простата, при което се дават на участниците два пъти дневно по 160 мг стандартизиран екстракт от Сао палмето, сочи следното- след 45 дни 83% от пациентите съобщават за високо ниво на удовлетвореност. След 90 дни процентът на удовлетвореност сред доброволците нараства на 88%. Оценките на медицинските лица за ефективността на терапията след 45 и 90-ти ден са близки до тези на пациентите - 81% и 88%. Отбелязват се значителни подобрения при всички показатели- максималната скорост на уринния поток се увеличава, а обемът на простатата намалява. Международният простатен симптоматичен индекс (IPSS), отразяващ тежестта на симптоматиката, спада от 19,0 на 12,4 точки. Не се установяват странични ефекти и нежелани реакции по време на  приема на сереноа репенс.

Препаратите от плод от сереноа репенс се получават чрез използване на техника за извличане на съединения от растителен материал чрез разтваряне в разтворител (напр. хексан или етанол), който след това се изпарява частично и се получава мекият екстракт. Растителните лекарствени продукти, съдържащи плод от сереноа репенс, обикновено се предлагат в твърди форми, които се приемат през устата.

Медицински заключения сочат следното:

  • Препаратът от плод от сереноа репенс (извлечен с хексан) може да се използва за лечение на симптоми на доброкачествена хиперплазия на простатата.
  • Въз основа на дългогодишната употреба изводите са също, че препаратът от плод от сереноа репенс (извлечен с етанол) може да се използва за облекчаване на симптомите на долните пикочни пътища- затруднено започване на уриниране или често уриниране, които също са свързани с ДПХ.
  • Плодът от това растение трябва да се използва само от мъже и то в напреднала възраст.
  • Ако симптомите продължават по време на употребата на лекарствения продукт, трябва да се консултирате с медицинско лице.

Действие

Точният начин на действие на плода от сереноа репенс не е напълно известен. Налични са данни от литературата обаче, които предоставят научни доказателства за ефективността му за период от най-малко 10 години в ЕС. Резултатите от лабораторни проучвания показват следното:

Счита се, че плодът действа, като поддържа здравословни нивата на тестостерона- намалява функцията на мъжките полови хормони (тестостерона), които участват в уголемяването на простатната жлеза при ДПХ.

Растението може да проявява силен противовъзпалителен ефект.

Сереноа репенс, извлечен с хексан, е също толкова ефективен, колкото финастерид и тамсулозин- други лекарства, одобрени за лечение на ДПХ- провеждани са изследвания в продължение на година.

В комбинация с:

През 2015 година нашият проф. д-р Димитър Младенов от Клиника по Урология към Александровска болница изнася клинични проучвания на тема Сереноа репенс, които доказват, че комбинацията от Сао Палмето, селен и ликопен превъзхождат с 43,3% самия сереноа репенс при повлияването на хормонално зависимия растеж на простатата и инхибиране на възпалението.

Още ползи

Проучванията показват, че палмето може да помогне за намаляване на косопада и за увеличаване  на количеството израснала нова коса, когато се използва като добавка или се прилага локално върху скалпа. Няколко малки проучвания показват, че може да бъде ефективен както при мъже, така и при жени.

Скорошни изследвания твърдят, че сереноа репенс може да бъде от полза за хора със синдром на хронична тазова болка. Този синдром се отличава с болка в областта под пъпа и между бедрата, която продължава шест месеца или повече. Палмето облекчава симптомите, когато се комбинира със споменатите вече селен и ликопен. Не е ясно коя от добавките е отговорна за ефекта- необходими са допълнителни проучвания.

Противопоказания

Някои източници съобщават за сравнително чести нежелани реакции- наблюдавани при 1 до 10 на 100 пациенти, включващи коремни болки и главоболие. Други източници твърдят, че много рядко палмето може да причини симптоми като главоболие или гадене при хора, които са чувствителни към него. Важното тук е да не забравяме, че сереноа репенс има ефект върху хормоните и поради тази причина не малко медицински специалисти препоръчват да не го използвате заедно с конвенционални хормонални лечения, особено антиандрогенни лекарства.

При всички случаи преди употреба трябва да се консултирате с лекар!

Дозировка и прием

При хора, преминали операция на простатата, дневна доза от 320 мг., приемана в продължение на два месеца, се понася много добре, без значителни странични ефекти. Но не забравяйте за допитването до медицинско лице, тъй като подходящата доза може да варира, в зависимост от вашата възраст, пол и медицинска история.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.