×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Сулбутиамин – енергиен бустър


Когато през 60-те години на миналия век японски учени разработват химическото съединение сулбутиамин, проучвайки възможностите за лечение при пациенти с дефицит на тиамин, едва ли са си давали сметка за последващата му слава на енергиен бустър и лек срещу хроничната умора и депресията. С днешна дата това мастно разтворимо производно на витамин В1 (тиамин) успешно се прилага като мозъчен стимулант и е доказано, че добавките със сулбутиамин имат добри ноотропни ефекти, водещи до повишена енергия, когнитивност и настроение.

 

Как работи

Сулбутиаминът се класифицира като синтетична версия на тиамин, тъй като емулира положителните ефекти на витамин B1 и преминава кръвно-мозъчната бариера много по-лесно, което води до по-добри резултати.

След преминаване през кръвно-мозъчната бариера сулбутиамин:

  • Повишава активността на допамин и глутамат в префронталния кортекс (съзнателност и настроение).
  • Повишава нивата на глутатион (намалява клетъчната смърт в мозъка).
  • Увеличава съдържанието на тиамин трифосфат (оптимизира потреблението на енергия от мозъка).
  • Повишава активността в хипокампуса (добра памет).


Всъщност водеща отправна точка при разработването на сулбуитиамина е тезата, че липсата на витамин В1 може да доведе до депресия и проблеми с паметта, вниманието и настроението. Лошата памет е свързана с ниски нива на холин в мозъка, който е предшественик на ацетилхолина (ACh). Тази молекула, наречена невротрансмитер, е използвана от нервната система, за да пренася съобщения между нервите и мускулите. Прехвърлянето на ACh между невроните помага за формирането на паметта. Учените решили да разберат дали сулбутиаминът може да увеличи активността на холина. Те давали сулбутиамин на група мишки в продължение на 10 дни и след това тествали паметта им. Получените данни показват, че сулбутиаминът подобрява формирането на паметта. И това е свързано с увеличаване на активността на холин в мозъка. В последващо прочуване върху хора сулбутиаминът повишил нивата на допамин и глутамат, което довело до подобряване на настроението, мотивацията и когнитивната функция. По време на проучването пациентите с психовегетативен синдром получавали 400 mg/ден сулбутиамин в продължение на 4 седмици. Резултатът е подобряване на вегетативните и астенични симптоми (умора/слабост). Констатирано е и, че това вещество има благоприятен ефект върху живота и здравето на мозъчните клетки. Освен това ги защитава по време на периоди на недостиг на кислород и глюкоза.

 

Малко история

Историята на създаването на сулбутиамин е пряко свързана с изследването на тиамин в Япония. Липсата на тиамин в нервната система причинява заболяване, известно като бери-бери. До двадесети век това заболяване е преобладаващо в Япония и други азиатски страни поради широко разпространената зависимост на населението от белия ориз като основна храна. Връзката на бери-бери с диетата е забелязана за първи път от военния хирург Такаки Канехиро. Допълнителни изследвания довели до откриването на тиамин, който е изолиран през 1926 г. и синтезиран през 1936 г. Създаването на Комитета за изследване на витамин B в Япония довел до допълнителни научни изследвания на свойствата на тиамин и неговите производни.

Първото липофилно производно на тиамин, наречено алитиамин, е получено от чесън (Allium sativum) през 1951 г. Алитиаминът е производно на алил дисулфид. След откриването на алитиамин са синтезирани няколко допълнителни производни с надеждата, че ще имат по-добри фармакокинетични свойства от тиамина. Поради наличието на положително зареден компонент, молекулата на тиамин не може да дифундира през плазмените мембрани. Следователно, той трябва да бъде транспортиран от носител с висок афинитет и поради това скоростта на транспортиране на тиамин е ниска. На този фон сулбутиаминът има много по-голяма орална бионаличност поради способността му да се разтваря добре в мазнини. Не е ясно точно кога сулбутиаминът е синтезиран за първи път, но най-ранните препратки към това вещество датират от 1973 г.

 

Терапевтична употреба

 

При астения

Сулбутиамин се използва за лечение на астения – състояние, което се характеризира с умора, проблеми със съня, намалена работоспособност, не само на емоционално, но и на физическо ниво, летаргия, емоционална нестабилност. Астенията е по-скоро церебрална, отколкото нервно-мускулна по природа. Няколко проучвания показват, че сулбутиаминът е ефективен при облекчаване на симптомите на астения. В проучване на 1772 пациенти с инфекциозни заболявания и астенични симптоми, сулбутиамин е прилаган заедно с антиинфекциозни лекарства в продължение на 15 дни. 916 пациенти са диагностицирани като напълно лишени от всички астенични симптоми. Друго проучване показва, че сулбутиаминът е ефективен при облекчаване на астеничните симптоми при пациенти с леки до умерени наранявания на главата.

 

Въздействие върху паметта

Няколко проучвания показват, че сулбутиаминът подобрява паметта чрез засилване на холинергичните, допаминергичните и глутаматергичните предавания. Мишки, инжектирани със сулбутиамин, се представят по-добре при тестове, използващи оперантно кондициониране и разпознаване на образи. Сулбутиаминът също е ефективен при намаляване на амнезичните ефекти на дизоцилпин и подобрява паметта при пациенти с шизофрения. Наскоро бе доказано, че сулбутиаминът е ефективен за подобряване на ежедневните дейности при пациенти, страдащи от ранна до умерена болест на Алцхаймер, когато сулбутиамин се прилага заедно с ацетилхолинестеразен инхибитор. В рандомизирано, двойно-сляпо проучване на пациенти с болестта на Алцхаймер, комбинацията от сулбутиамин и донепезил подобрява епизодичната памет и изпълнението на ежедневните дейности по-добре от комбинацията от донепезил и плацебо.

 

За еректилна дисфункция

Според едно скорошно проучване сулбутиаминът е ефективен за лечение на еректилна дисфункция. 20 пациенти, страдащи от психогенна еректилна дисфункция, са приемали сулбутиамин в продължение на 30 дни. След края на лечението еректилната функция се подобрява при 16 субекта.

Като заключение: сулбутиаминът е ноотропен стимулант и антидепресант. Опитът от изследванията показва, че приеман под формата на хранителна добавка се справя добре със симптомите на много депресивни състояния, намалява умората, тонизира тялото и подобрява настроението.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.