×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


tsh-tireostimulirasht-hormon


Тиреостимулиращият хормон се произвежда в хипофизната жлеза. Познат е още и като TSH или ТСХ. Неговите стойности се изследват с цел проследяване състоянието на щитовидната жлеза, както и при съмнение за хипертиреодизъм, респективно хипотиреоидизъм. За целта се вземат кръвни венозни проби. Най-често в изследването се добавят и проверка на други хормонни вещества, а понякога определени витамини и минерали, чиито дефицити се свързват с подобни здравословни състояния.


Какво точно е тиреостимулиращ хормон?

ТСХ е важен хормон, който се произвежда директно от хипофизата. Неговата роля е стимулираща и то върху цялостната дейност и състоянието на щитовидната жлеза. За да изпълни своята основна функция, той секретира два други две хормонни вещества – тироксин или Т4 и трийодтиронин или Т3. Те на свой ред имат симулираща роля върху човешки метаболизъм, както и регулираща за почти всяка тъкан в тялото. Доказано е, че тиреостимулиращият хормон се произвежда през целия ни живот, но най-активно в периодите на растеж и развитие.


Тиреостимулиращ хормон – референтни стойности

Изследване се назначава или с профилактична цел или с предразположеност към проблеми, свързани с щитовидната жлеза. Също така, такива са необходими при наличие на автоимунно заболяване или гуша, а също така и при постоянни симптоми на хронична умора, косопад, силно изсушаване на кожата, леки психически нарушения като депресия и тревожност, усещане за студ през целия ден, безсъние и други. Ето какво могат да означават лабораторните резултати, свързани с ТСХ: 

  • ТСХ над нормата: при високи стойности се отчита спад във функциите на щитовидната жлеза или хипотиреодизъм;

  • ТСХ под нормата: при ниски стойности се отчита свръхактивност на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм.

По-често се наблюдава явлението твърде високи нива на тиреостимулиращ хормонален процес. Обикновено за лечение се използва препарат, който да регулира стойностите тиреоидните хормонни вещества. При намалени нива на ТСХ често се препоръчва терапия с йод, която да редуцира свръхактивните клетки на щитовидната жлеза. И в двата типа лечение е необходимо да се назначат и подходящи симптоматични медикаменти. Същевременно, медицинските експерти съветват при овладяване на проблем с тиреостимулиращия хормонален процес, да се продължи поддържаща терапия с натурални средства с цел профилактика на щитовидната жлеза

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.