×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

полифенолен зехтин


Всички сме чували за невероятните ползи от зехтина за здравето. А знаете ли, че съществува специален вид, с повишено съдържание на антиоксидантни полифеноли, който е с в пъти по-мощен ефект върху организма и превенцията на редица заболявания? Наричат ги „чудо“, „течна панацея“, и му възлагат надежди дори при онкологични случаи и симптоматиката на аутизма. 

През последните няколко години бяха проведени няколко клинични или in vivo проучвания с използване на зехтин с високо фенолно съдържание (в сравнение с умерено или ниско съдържание), за да се докаже невероятната здравна роля на фенолните съставки. Вследствие на това в научната литература и паралелно на пазара се появи нов термин „високофенолен зехтин“. Въпреки че засега няма точна налична дефиниция на термина по отношение на границите на концентрация на фенолните съставки на зехтина, заслужава си да се фокусираме върху някои особености и ползи на този изключителен природен продукт.

 

Маслината – между мита и панацеята за тялото

Познато от хиляди години и в основата на прочутата Средиземноморска диета, маслото на маслината е наричано от Омир „течно злато“, поставяно по важност редом до хляба и виното. Елините му приписвали магични сили и вярвали, че е „дар от боговете“ – според древногръцката легенда маслината е родена от стрелата на любимата зевсова дъщеря Атина Палада. Рожба на битка между олимпийците, маслината е знак на мира и хармонията, а мотивът за маслиновите клони е заложен и в християнството и юдаизма като символ на възкресението и обновлението.

Думата „обновление“ е ключова не само в метафоричен, но и във физиологичен аспект за значението на маслината. Подобна семантика директно ни препраща и към ползите, които тя, в частност маслиновото масло или зехтинът, имат за тялото и цялостната му регенерация.

 

EVOO (extra virgin olive oil) – най-добрият и полезен зехтин

Независимо от хилядите сортове маслини, дали те идват от италианския Юг, Гърция и островите й, Испания, Калифорния, Тунис, Мароко, Турция или други държави, методът на екстракцията на маслото е определяща за здравословните ползи на зехтина. Да, общоизвестно е, че най-полезен е нерафинираният и студено пресован зехтин Екстра върджин. Това е квалификацията на най-качествения зехтин, който може не само да храни тялото, но и да лекува. Зехтинът Екстра върджин има специфичен аромат и уникален вкус с едва доловима горчивина на финала. Произвежда се от подбрана продукция здрави и добре узрели маслини, които се събират ръчно. За такова масло се брои само продуктът, получен от първата преса на суровината, пресоването е механично. И той съдържа всички полезни компоненти на маслините. Киселинността на такъв зехтин не превишава 0.8%. Той не съдържа никакви добавки от биологично или химично естество. Притежава съвършен вкус и аромат, цветът му е златисто-зелен. Именно такъв зехтин трябва да се използва при различните лечебни програми.

„Като нерафиниран зехтин, който се получава от пресовани (смачкани) маслини, този тип зехтин съдържа повече мастни киселини и полифеноли от рафинирания зехтин“, казва прочутия нутриционист и мастър шеф Серина Пуун. Известно е, че полифенолът е органично съединение, намиращо се в растителните храни, което е мощен антиоксидант. Доказана е ролята на полифенолите за поддържане на чревната микробиота и имунната функция, подпомагане на клетъчната пролиферация и предпазване от сърдечни заболявания, затлъстяване и дори онкологични заболявания. Зехтинът екстра върджин също е чудесен източник на полезни за сърцето полиненаситени мастни киселини и осигурява на тялото до 33 процента от препоръчителния прием на витамин Е.

 

Високофенолен зехтин – по-високо ниво зехтин с огромни здравни ползи

С оглед на все по-големия интерес и нарастващо търсене, специалисти препоръчват терминът „вискофенолен зехтин“ да се използва за маслинови масла с фенолно съдържание над 500 mg/kg. Използвайки измерената средна степен на загуба, те заключват, че зехтин с фенолно съдържание над 500 mg/kg ще запази границата на здравните претенции (250 mg/kg) най-малко 12 месеца след бутилиране. Терминът „маслиново масло с изключително високо фенолно съдържание“ пък  трябва да се използва за зехтин с фенолно съдържание над 1200 mg/kg.

Съдържание на полифеноли Здравни ползи Препоръчителен дневен прием
Под 250 мг/кгНискиНе се препоръчва
Над 250 мг/кгВисоки2-3 с. л.
Над 1200 мг/кгИзключително високи1 до 3 с. л.


Маслиновите масла с високо съдържание на фенол се отличават с висок процент фенолни съединения и са пряко свързани с ползите за здравето от зехтина. Благоприятният ефект за потребителите се получава при дневен прием на 20 г зехтин (2-3 с.л.). Този дневен прием на високофенолен зехтин допринася за защитата на кръвните липиди от оксидативен стрес. Калифорнийският университет, Харвардският университет и много други изследователски центрове в света възприемат тази идея и са я подкрепили с много видове изследвания през последните десет години.

Информацията по отношение на границите на концентрация на фенолните съставки на зехтина се базира на няколко спорадични изследвания и най-вече на широкомащабен скрининг и статистическа оценка на 5764 проби от зехтин от Гърция, идващи от над 30 сорта за период от единадесет години с прецизно измерено фенолно съдържание. Въпреки че има голямо разнообразие между различните сортове, средната концентрация на общо фенолно съдържание е 483 mg/kg. Максималната регистрирана концентрация в Гърция достигна 4003 mg/kg., като шампиони са зехтините  от островите Кипър и Крит.

 

Рейтинг на полифенолното съдържание

Зехтинът се счита за здравословна мазнина поради високото съдържание на мононенаситени липиди и наличието на фенолни съставки с няколко превантивни за здравето биоактивности. Зехтинът, освен че има полезен липиден състав за човешкото здраве, е и отличен източник на фенолни вещества с отлични свойства за защита на здравето. Европейски регламент 432/2012 разграничава маслиновите масла по отношение на ефекта им върху здравето в зависимост от съдържанието на тези вещества. По-конкретно, признава, че полифенолите в зехтина допринасят за защитата на липидите в кръвта от оксидативен стрес, ако съдържанието е най-малко 5 mg хидрокси тирозол и неговите производни (олеуропеин и тирозолов комплекс) на 20 g зехтин. Разнообразие от съединения, свързани с олеуропеин и лигстрозид, като олеацеин, олеокантал, олеуропеин и лигстрозидни агликони и техните диалдехидни, моноалдехидни и енолни форми са признати за принадлежащи към класа на феноли, които трябва да бъдат измерени, за да подкрепят горната здравна претенция.

 

Нов поглед: зехтинът като ключ към здравето на мозъка, а оттам и на цялото тяло

Маслиновото масло или зехтинът, е смятан за едно от най-добрите средства за защита на сърцето – понижава „лошия холестерол“, регулира кръвното налагане, изчиства плаките по кръвоносните съдове, антиоксидантен бустър е за клетките, като ги защитава от увреждане и стареене. Все повече учени обаче надграждат подобни ползи, фокусирайки се върху ролята му на невропротектор. Сред тях е и д-р Патрик Немечек, създател на прочутия „протокол на Немечек“ (The Nemechek Protocol®), описан в книгите му, абсолютни бестселъри. В основата на неговото разбиране е теорията, че всеки проблем в тялото произтича от някаква нарушена функция в мозъка. „И тъй като разбирам начина, по който нашите клетки, мозък и нервна система трябва да функционират, мога да работя за възстановяване на тялото до равновесие, като по този начин прекратявам симптомите и максимизирам здравето. Регенерирането на стволови клетки, стимулирането на естествените защитни сили на тялото и повторното балансиране на чревния тракт и нервната система може да обърне много болестни процеси и да постави метаболитното възпаление в ремисия“. Името на доктор Немечек особено нашумя и с изследванията за причините за развитие и въздействие при форми на аутизъм и разстройства в развитието на децата, като протоколът Nemechek® най-накрая дава надежда, че децата по света, страдащи от тези състояния, могат да тръгнат по пътя на неврологично развитие и възстановяване. Именно в тази връзка той препоръчва приемът на маслиново олио с високо съдържание на полифеноли като ключ за регулирането на бактериалния свръхрастеж, прайм-микроглията и възпалението, които създават основата за аутизъм и нарушения в развитието. Затова и той нарича и високофенолния зехтин "суперхрана", своеобразен хранителен център, подхранвайки тялото, давайки му тонове енергия, но също така му помагайки да се бори с безброй болести и инфекции.

 

Топ ползи от зехтина

Борба с холестерола: Зехтинът е един от най-добрите източници на мононенаситени мазнини, които играят огромна роля в понижаването на нивата на "лошия холестерол" - наречен липопротеин с ниска плътност или LDL. Това е неприятният вид холестерол, този, който причинява плака и блокира артериите. Доказано е, че замяната на нездравословни мазнини със зехтин значително намалява честотата на LDL и следователно намалява шансовете ви за сърдечно-съдови заболявания.

Понижава кръвното налягане: Няколко дългосрочни медицински проучвания в Испания и Гърция (където зехтинът се консумира масово от всички възрастови групи) показаха, че увеличеният прием на зехтин намалява честотата на хипертония както при мъжете, така и при жените. Това се дължи най-вече на полифенолите в зехтина и високото му олеиново съдържание.

Борба с онкологичните заболявания: Гръцко проучване през 2011 г. прегледа 19 проучвания, публикувани между 1990 г. и 2011 г., за да определи каква е честотата на онкологични заболявания при тези пациенти, които следват диети, богати на зехтин. Проучването включва  общо 36 000 участници! Резултатите са изумителни: пациентите с по-висока консумация на зехтин са имали по-малък риск от развитие на злокачествени туморни образувания, особено на гърдата и храносмилателния тракт.

Антиоксидантен бустер: Окисляването е основно стареене, разграждането на червените кръвни клетки от свободните радикали, а антиоксидантите помагат за предотвратяване на това разпадане на клетките. Антиоксидантите забавят този процес на окисляване, тъй като помагат на тялото да се бори със сърдечните заболявания и загубата на памет с напредване на възрастта. Тези малки полифенолни съединения, открити в зехтина, за които ви говорихме? Да, те са един от най-мощните природни антиоксиданти!

Подкрепа за мозъка: Няколко проучвания сега доказват, че мононенаситените киселини, открити във високи нива в зехтина, са тясно свързани с подобрената когнитивна функция и паметта. Какво означава това на обикновен език? Здравословните мазнини в зехтина помагат за предотвратяване на загубата на памет (поне тази, която идва с възрастта), а също така намаляват честотата на мозъчни заболявания, свързани с възрастта, като деменция и Алцхаймер. Според епидемиолога от Харвардския университет Оливия Окереке, „заместването с добри мазнини на лошите мазнини е доста проста диетична модификация, която може да помогне за предотвратяване на влошаване на паметта“.

 

Важно е да знаем

  • Зехтинът Екстра върджин има най-високи нива на полифеноли, докато преработеният зехтин няма никакви. Така че винаги купувайте висококачествен Екстра върджин!
  • Готвенето на висока температура ще намали/унищожи съдържанието на полифеноли във вашия зехтин, така че ще загубите ползите за здравето. Опитайте се да го използвате суров, когато е възможно.
  • Директната светлина ще намали нивата на полифеноли в зехтина, така че съхранявайте далеч от слънце и топлина.
  • Въпреки че няма магическа формула за това колко зехтин трябва да консумирате, проучванията изглежда показват, че 2 супени лъжици на ден трябва да са достатъчни, за да получите ползите за здравето.
  • Има и няколко печата, които могат да ви помогнат да идентифицирате качествения зехтин. От Европа те могат да включват PDO (защитено наименование за произход) и PGI (защитено географско указание).

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.