×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Хранителни добавки
Употребата на растения с лечебни цели датира от векове
– според археологически данни, хората са ги използвали още преди 60 000 години, през епохата на Палеолита. Шумерската цивилизация, населявала бреговете на реките Тигър и Ефрат в днешен Ирак, е оставила едни от най-ранните писмени сведения за приложението на билковите лекарства. Глинените плочки на 6000 години съдържат споменавания за растения като опиумен (сънотворен) мак, мащерка, женско биле и синап, използвани за медицински цели. Азиатските култури, особено провинция Съчуан в Китай, също имат вековна история в използването на билкови лекарства, датираща от преди повече от 3000 години.

 

Природната медицина днес

През последното десетилетие се наблюдава непрекъснато засилване на интереса към естествените средства за здраве. По данни на PharmacyTimes.com, приблизително 75% от световното население използва или е използвало такъв тип терапия.

Диетичните добавки са едно от водещите звена на съвременната уелнес индустрия. Те са изключително търсени а пазарът им все повече се разраства в условията на една силно динамична и конкурентна среда, в която всеки по-голям производител се стреми да предложи най-доброто. Екстремният ръст на продажби на тези продукти се наблюдава в глобален мащаб, което означава, че те са важна част от диетата на хората в цял свят.1

Провеждането на изследвания в тази област също се увеличава – така например, в периода между 2012 и 2022 г., в базата данни PubMed за биомедицинска и научна литература, са публикувани над 69 000 научни статии по темата.

Според Съвета за отговорно хранене (Council for Responsible Nutrition), някои от най-честите причини за приема на добавки, са отслабена имунна функция (36%) или умора и нужда от цялостна подкрепа за организма (44%)2.

Въпреки че към момента пазарът предлага огромно разнообразие от добавки, част от най-използваните сред тях са3:

 • мултивитамини, витамини В, С, D;
 • минералите калций, магнезий и цинк;
 • растителни екстракти – зелен чай, бял трън, куркумин, ресвератрол, джинджифил, женшен, чесън;
 • други: омега-3 мастни киселини, глутамин, мелатонин, пробиотици, протеин, фибри.

 

Ползи от диетичните добавки

Диетата е базовият източник на основните вещества, нужни за нормалното функциониране на организма. Диетичните добавки не са нейни заместители, но спомагат за коригиране на хранителните дефицити и облекчаване на симптоматиката при редица състояния, като компрометиран имунитет, хроничен стрес, умора, метаболитни нарушения, проблеми с храносмилането и др.

Хранителните добавки не са предназначени за лечение, но биха могли да оптимизират ползата от конвенционалната терапия. Комбинирането им с медикаменти обаче, трябва винаги да бъде препоръчано от специалист, за да се избегнат нежелани взаимодействия и да се постигне оптимален ефект.

 

Много от диетичните добавки имат доказани във времето полезни свойства и се прилагат не само в природолечението, но и в конвенционалното лечение. Примери за такива продукти (и техните ключови приложения) са:

 • екстракт от жълт кантарион – при депресии и безпокойство;
 • коензим Q10 – при сърдечна недостатъчност и умора, за намаляване нежеланите ефекти на статините, антиоксидант;
 • магнезий – при мускулни крампи, физическа слабост, сърдечносъдови и неврологични нарушения;
 • витамин D3 – за здравето на костите, има имуноукрепващо и имуномодулиращо действие;
 • цинк – поддържа вродения и придобития имунен отговор, намалява риска от вирусни инфекции;
 • витамин В12 – за здравето на сърдечносъдовата и нервната система;
 • желязо – за профилактика и терапия на анемия;
 • фолиева киселина – най-честото приложение е при бременните жени, намалява риска от дефекти на невралната тръба у плода;
 • протеини – за здравето на мускулите и поддържане на мускулната сила и издръжливост, срещу настъпващата с напредване на възрастта загуба на мускулна маса (саркопения);
 • пробиотици – за нормализиране състава на чревната флора;
 • ензими – за подобряване разграждането на мазнини, протеини и въглехидрати;
 • фибри – стимулират растежа на полезни бактерии в червата, нормализират изхождането при запек, полезни са при високи нива на холестерола и кръвната захар.

Това е само малка част от природните средства, които се препоръчват и от медици с цел облекчаване на симптомите, предотвратяване на различни усложнения и поддръжка.

 

Не търсете бързи решения

Повечето добавки трябва да се приемат по-дълго време, за да се прояви действието им.

Така например, при онези от тях, предназначени за намаляване на телесните мазнини и отслабване, ползите се постигат постепенно и най-вече, когато терапията е комбинирана с подходяща диета и упражнения.

Ефектът на натуралните продукти за сексуално здраве от типа на L-аргинин, трибулус терестрис и др., също не се проявява бързо, както е при медикаментите. Редовният прием на подобни естествени средства осигурява фино и постепенно подобрение на сексуалната функция.

При нутрикозметиката, положението е сходно – колагеновите пептиди, хиалуорновата киселина и други природни средства за красотата на кожата и косата, също действат с натрупване, за което е нужно време.

Специфичният механизъм на действие на много от натуралните продукти е такъв, че не бива да се очакват мигновени и драматични резултати. Вместо това, бъдете постоянни в приема и следвайте комплексния подход – природна терапия, съчетана с пълноценно хранене, добър сън, достатъчно движение и ограничаване на стреса.

 

Разбира се, има и продукти, чиито ефекти могат да настъпят относително бързо, примери за такива са:

 • whole food мултивитамини и екстракти от зелен чай и женшен – много ефективни срещу хронична умора;
 • ашваганда и родиола – стабилизират нервната система, подобряват справянето със стреса;
 • мелатонин – скъсява времето за заспиване и поддържа дълбокия сън през нощта;
 • астрагал и андрографис – укрепват имунното здраве, намаляват риска от инфекции;
 • висок клас пробиотици – възстановяват баланса на чревната флора и стомашния комфорт.

 

Хранителни добавки при COVID-19

COVID-19 е заболяване, което засяга имунната система и предизвиква системен възпалителен отговор или синдром на освобождаване на цитокини. COVID-19 се свързва също с развитие на микротромби и коагулопатия (нарушения в кръвосъсирването), които по-късно могат да доведат до сепсис, синдром на остър респираторен дистрес и вторични инфекции.

По време на пандемията от COVID-19 бяха тествани няколко ваксини и лекарства, като потвърждаването на тяхната ефикасност и безопасност отне доста време. През същия период, изследователите търсеха и алтернативни помощни стратегии за укрепване на имунната система и  потискане на хипервъзпалението.

Научният портал National Library of Medicine, съобщава, че „приемът на витамини и минерали е от решаващо значение по време на боледуване от COVID-19, тъй като този подход може да спомогне за намаляване тежестта на симптомите и съкращаване продължителността на респираторната инфекция“.4

В същия материал, публикуван в National Library of Medicine се посочва още, че по време на пандемията цинк и селен, както и витамини А, С, E и D, са се откроили като някои от най-обещаващите добавки за превенция и допълнителна терапия4.

 • Цинк – има критично важно значение за намаляване на възпалителни отговор, ограничаване на риска от пневмония и скъсяване продължителността на заболяването.
 • Витамин С – спомага за намаляване на цитокините, предпазва ендотела от оксидативно увреждане и стимулира заздравяването на тъканите.
 • Витамин D – проявява имуномодулиращи, противовъзпалителни и антивирусни свойства, поддържа клетъчния вроден имунитет и адаптивния имунитет.

 

Независимо от добавките, които сте решили да приемате, винаги залагайте на големите, авторитетни компании с дългогодишен опит в сферата. Те инвестират много време, ресурси и усилия, за да гарантират качеството на продуктите си и да поддържат безупречна репутация.

 

Revita.bg – вашето здраве е И наша грижа

В продължение на повече от десет години, ние прецизно подбираме брандовете за своето портфолио, стремейки се да предлагаме най-доброто от световния пазар. Работим само с разпознаваеми имена, чиито продукти се създават в съответствие с международно утвърдените стандарти за качество и безопасност.

Освен от диетолози и спортни треньори, нашите продукти са препоръчвани от лекари в цялата страна. Те са отдавна популярни и сред хората, търсещи естествена подкрепа и любителите на здравословния начин на живот.

 

Какво предлагаме:

 • диетични добавки за нервната система, мозъка, зрението, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, костите и зъбите, мускулната система, метаболизма, теглото, сексуалната и репродуктивната функция;
 • мултивитамини за силен имунитет и енергия;
 • спортни добавки за физически активните хора;
 • специализирани Аюрведа продукти;
 • здравословни храни и напитки, като студено пресовани растителни масла, зелени био храни, сокове, смутита и др.;
 • гурме пчелен мед, зелен био прополис, 100% органично пчелно млечице и други пчелни продукти от редица държави, включително Нова Зеландия, Бразилия и Франция;
 • натурална козметика и нутрикозметика за красотата на кожата, косата и ноктите;
 • натурални продукти за устна хигиена – специални масла за жабурене, тинктури и антибактериални таблетки срещу кариес, лош дъх, проблеми с венците, потъмняване на зъбите;
 • био етерични масла от екзотични растения и други естествени средства за здраве и красота.

 

При нас ще откриете иновативни продукти, като например:

 • Whole Food мултивитамините Alive – освен витамини и минерали, съдържат много натурални съставки, като екстракти от билки, антиоксиданти, ензими и др.;
 • птеростилбен, физетин и апигенин – растителни съединения с изключително мощен антиоксидантен, оздравяващ и забавящ стареенето ефект;
 • никотинамид мононуклеотид (NMN) – коензим с огромна роля в профилактиката на невродегенеративните и сърдечносъдовите нарушения, развиващи се с напредване на възрастта;
 • TUDCA (Тауроурсодезоксихолова киселина) – ендогенна жлъчна киселина с мощно протективно и регенериращо черния дроб действие;
 • фикоцианин, получен от микроводорасли и отличаващ се с напълно запазена биологична активност – пигмент със силно тонизиращи, невропротективни и подобряващи метаболитния профил свойства.

 

Партнираме си с над 70 световнопризнати марки от Европа, САЩ и Канада:

•         Nature’s Way

•         Life Extension

•         Global Healing

•         Natural Factors

•         Webber Naturals

•         Mattisson

•         Artesania Agricola

•         Vegavero

•         Bärbel Drexel

•         Spirulina Nord

•         Renue by science

•         Famille Mary

•         Manuka Doctor

•         DR WAKDE’s и много други.

 

Можем да предложим професионална подкрепа

Ние работим в тясно сътрудничество с медици, фармацевти и други специалисти, които при желание от ваша страна, могат да ви консултират напълно безплатно.

 

 Използвана литература 

1. 8. Hys K. Identification of the Reasons Why Individual Consumers Purchase Dietary Supplements. Springer; Cham, Switzerland: 2020. pp. 193–209. Contributions to Management Science.

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-47380-8_9

2.Council for Responsible Nutrition 2021 CRN Consumer Survey on Dietary Supplements. [(accessed on 17 October 2022)].

https://www.crnusa.org/resources/2021-crn-consumer-survey-dietary-supplements-0

3. A Global Overview of Dietary Supplements: Regulation, Market Trends, Usage during the COVID-19 Pandemic, and Health Effects

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10421343/#B19-nutrients-15-03320

4. A Global Overview of Dietary Supplements: Regulation, Market Trends, Usage during the COVID-19 Pandemic, and Health Effects

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10421343/#B19-nutrients-15-03320

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.