Search
Филтрирай по...

Хидрастис

Хидратис билка

 

Хидрастисът е дребно многогодишно растение, което произхожда от гористите области на САЩ и Канада. Индианците са използвали билката за промивки при кожни болести, рани, при възпаление на очите.

Растението съдържа алкалоидите берберин (подпомага храносмилането и успокоява нервната система), канадин, хидрастин. Освен това съдържа албумин, лигнин, захари, етерично масло. То има антибактериално, антибиотично, противовъзпалително, диуретично, антиспазмолитично, слабително, тонизиращо действие.

Хидрастисът е мощен естествен антибиотик, който преминава директно в кръвоносната система и елиминира инфекциите, подпомага възстановяването на черния дроб, помага още при първите признаци на настинка и грип (заедно с ехинацея и цинк).

Външно хидрастисът намира приложение при акне, за промивки на очите, при гнойни възпаления, екзема, херпес, глисти, кожни проблеми, псориазис.

С лечебна цел се използват корените на растението. То помага при различни болести и състояния:

 • бактериални и вирусни заболявания – антибактериално средство за лигавичните мембрани в организма, разрушава много видове вируси и бактерии;
 • кръвоносна система – хемороиди, подсилва стените на кръвоносните съдове;
 • сърдечносъдова система – подпомага максималната активност на сърцето;
 • женски състояния – раждане (предизвиква контракции), контролира обилната менструация и следродилното кървене, менструални смущения;
 • храносмилателна система – хронично възпаление на дебелото и правото черво, запек, увеличава храносмилателната секреция, колит, диспепсия, гастрит, загуба на апетит, пептични язви, намалява гастритното възпаление, тонизира лигавичните мембрани;
 • отделителна система – стимулира бъбреците, инфекции на пикочните пътища;
 • ендокринна система – стимулира активността на панкреаса, подпомага дейността на лимфната система, далака, дебелото черво;
 • имунна система – подсилва имунната система;
 • възпалителни състояния – ревматични и мускулни болки, катарни състояния на лигавичните мембрани;
 • дихателна система – инфекции, възпаления на белите дробове, гърлото и синусите, настинка, грип;
 • други – чернодробни заболявания, хроничен алкохолизъм, нощно изпотяване, повръщане, тонизиране на лигавиците в тялото.

Хидрастисът се използва като вода за уста със силно антисептично действие при възпаление на венците, пиорея, тонзилит, възпалено гърло. При жените се прилага за вагинални промивки при бяло течение и възпаление на яйчниците.

Не се препоръчва продължителния прием на хидрастис и големите дози от билката. Децата и хората в третата възраст трябва да приемат малки дози от растението. Не се препоръчва употребата му от бременни жени. Приемът на суровото растение води до възпаление на лигавиците и появата на язви.

4 thoughts on “Хидрастис”

 1. Мария

  Здравейте, може ли да ми кажете защо е забранен, понеже не откривам информация?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Хидрастисът (голдънсийл, Hydrastis canadensis) е включен в списъка на растения, забранени за включване в хранителни добавки, публикуван в Наредба №47 от 28 декември 2004 година, изм. ДВ бр. 44 от 2007 г. Причините за това не са обявени в наредбата или в друг официален документ на Република България. Възможно е причината да е свързана с популярното в миналото твърдение, че приемът на хидрастис може да маскира присъствието на нелегални субстанции като амфетамини и кокаин в урината, давайки фалшивонегативен тест за наркотици и създавайки така проблеми на пазителите на реда и криминалистите. Сравнителните тестове, провеждани по света, обаче показват, че нито чистата вода, нито екстрактът от хидрастис, са в състояние да маскират присъствието на амфетамини, канабис, кокаин, барбитурати, опиати, фенциклидини или бензодиазепини в урината, следователно този ефект на хидрастиса е „градска легенда“ и не би трябвало да влияе на законодателството – това би било абсурдно, но у нас все пак е възможно.
   Растението е включено в Американската и Европейската фармакопеи (Ph. Eur. формално важи и у нас, по силата на членството ни в ЕС) със съответните изисквания за съдържанието на определени активни вещества и не е забранено нито в САЩ, нито в ЕС – забранени са само събирането му от дивата природа в САЩ и Канада и международната търговия с диворастящото растение, поради което хидрастисът се култивира на различни места по света.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  1. Ревита

   Здравейте,

   Наредба 47 от Закона за храните забранява влагането на Хидрастис в хранителни добавки. За съжаление, не можем да Ви помогнем.

   Хубав ден,
   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

 2. Моля за информация от къде да купя билката, защото дъщеричката ми е на 3 годинки и има остра инфекция от ешерихия коли, и спешно се нуждая от тади билка

  1. Ревита

   Здравейте,

   За съжаление не можем да отговорим на този въпрос, не разполагаме с нужната информация. Предполагам вече сте се консултирали с лекар, ешерихия коли изисква антибиотично лечение.

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top