×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Оригването на бебето е неизменна част от храненето му и е нужна стъпка, за да осигурим комфорта на новороденото. Макар да не звучи като нещо особено трудно или сложно, както всяко друго нещо, свързано с малките деца, оригването може да изглежда като поредната нова и стресираща задача за младия родител. Възникват много въпроси- кога да го оригнем, как се държи, в каква позиция ще ни е най-лесно да го направим и кои пози са най-удобни за оригване на детето. За щастие на родителите, голяма част от тях инстинктивно успяват сами да се оригнат и това съвсем не представлява проблем. Друга част от децата обаче намират задачата за малко по-трудна и в този момент идва помощта на мама или татко.


Защо оригването е важно за бебето?

Бебетата поглъщат въздух, докато се хранят. Този въздух попада в стомаха им и образува газови мехурчета, които водят до усещане за напрежение и дискомфорт. Всяко бебе поема малко количество въздух по време на хранене, но при децата, които се хранят с биберон, това се случва по-често. Смята се, че причината се крие във факта, че те поемат кърмата или адаптираното мляко по-бързо и нетърпеливо. При бебетата, които сучат, поемането на въздух се случва повече в случаите, в които майката има кърма в излишък.

Освен по време на самото хранене, газове могат да попаднат в стомаха на детето и при разграждането на кърмата или адаптираното мляко в храносмилателната система.

Кърмата на майката зависи до голяма степен от вида храна, която тя консумира. Съществува известна корелация между количеството газове, освобождавани в стомаха на детето при храносмилане и кърма от майка, която се храни с повече млечни продукти, кръстоцветни зеленчуци или продукти, съдържащи изкуствени подсладители.

Друга причина за повишеното освобождаване на газови мехури е скрита непоносимост към компоненти в кърмата или адаптираното мляко. Хранителната алергия обичайно се проявява с придружаващи признаци като промени в цвета и консистенцията на изхожданията по голяма нужда или други симптоми на стомашно неразположение, които родителите би трябвало да разпознаят.


Какви техники за оригване може да приложим?

Оригването зависи изцяло от самото дете и начина му на хранене. То може да се оригне без нужда от допълнителна намеса един ден, а на следващия може да отнеме няколко минути, докато го направи. Родителите трябва да подходят с търпение и да не се притесняват, ако оригването става по- трудно. Понякога то е по-бавно, особено непосредствено преди сън, когато бебето е изморено или пък превъзбудено. Ако не ви се получава от първия опит, дайте си почивка за кратко и опитайте отново.

В случай че детето не може да се оригне продължително време, сменете позицията и го разсейте с люлеене на ръце. Друг трик, който могат да успокои раздразнителните бебета, които бързо губят търпение, е да използвате успокоителни звуци.  Помагала като топки за игра или пък любимо плюшено мече ще отвлекат вниманието на детето и това ускорява оригването.

Когато нищо друго не помага, лек масаж с цяла длан и кръговидни движения върху коремчето върши чудеса.


Кои пози са най-удобни?

  • Поза "през рамо"
Застанете в удобна и стабилна позиция, независимо дали прави или седнали. Тялото ви трябва да е наклонено леко назад. Бебето, настанено удобно във вашата прегръдка, гледа зад вашето рамо. С едната си ръка обхващате стабилно крачетата и седалището му, докато с другата нежно галите или потупвате гръбчето му. Рамото ви трябва да подкрепя главичката му. Това е една от най-лесните за оригване позиции.

Ако е твърде нервно и отказва да се оригне, опитайте нова поза след няколко секунди.

  • Седящо в скута ви
Докато седите удобно, поставете бебето в седнало положение, но настрани. Едната си ръка поставяте внимателно върху гърдите му, като с пръстите си подкрепяте брадичката му и накланяте тялото му съвсем малко напред. С другата си ръка нежно потупвате гърба над плешките.
  • По корем в скута ви
Докато седите, поставете бебето по корем върху скута си. С едната си ръка придържайте главата му. Коремчето му би трябвало да се пада върху бедрото ви. Съвсем лекият натиск върху абдомена му подпомага оригването. С другата си ръка потупвайте или галете по гръбчето детето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.