×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Пъпната връв има изключително важна роля по време на бременността, като заедно с плацентата и околоплодната течност осигурява растежа и развитието на плода в утробата на майката. Чрез нея се доставят хранителни вещества и кислород до плода.

Най-честата практика в повечето болнични заведения е да се клампира пъпната връв още в първите няколко минути след раждането. Съществува и практика за забавено клампиране, която има своите ползи и рискове.

След клампирането ѝ, родителите трябва да полагат правилна грижа за пъпчето до неговото падане. Лошата хигиена на новороденото и неправилното третиране могат да доведат до развитието на инфекция, която се нарича омфалит. Омфалитът е сред най-често срещаните проблеми, засягащи новородените бебета. Той представлява бактериална инфекция на пъпчето, останало след клампирането на пъпната връв. При лоши хигиенни условия или навици инфекцията може бързо да засегне не само него, но и околните тъкани.


Кога пада пъпчето на новороденото?

След раждането пъпната връв на новороденото има бял цвят. След клампирането й, от нея остава малка част, която постепенно потъмнява, изсъхва и пада сама в периода между 5-ти и 21-ви ден (до две седмици след раждането).

Когато остатъкът падне, през първите дни е възможно да забележите отделяне на секрет раната. Секретът може да е прозрачен или кафеникав и да зацапа дрешките на новороденото. Появата на секрета е част от процеса на възстановяване. Лекото кървене през първите дни също не е причина за притеснение. За да избегнете възпаление, мястото се обработва нежно с етилов спирт до 70% и стерилни марли. След почистване на раната може да използвате антибиотична пудра или спрей.

Лепенки за прибиране на пъпчето на новороденото може да се използват след падането на пъпния остатък. Тези лепенки действат като омекотяваща възглавничка, целят да пазят раната от намокряне по време на къпане и подпомогнат прибирането.


Как да се грижим правилно за пъпния остатък до неговото падане?

  • Първото правило за правилна грижа е винаги да измивате ръцете си преди да пипате пъпчето на новороденото. Старайте се да не го пипате излишно. То трябва да се поддържа чисто и сухо.
  • Преди да падне само, не бива да потапяте бебето във вана с вода. Може да го къпете под течаща вода, директно на мивката или с чиста кърпа. Особено в първата седмица от живота на новороденото, почистването с бебешка кърпа от нежна материя или клечки за уши може да улесни задачата. Стига да няма данни за инфекция или възпаление, вода със стайна температура е достатъчна за почистване. Ако има някакви замърсявания, може да използвате бебешки сапун с неутрално pH. Ежедневно почиствайте и гънките около пъпчето.
  • След къпане се уверете, че пъпчето е изсъхнало добре. Колкото повече го оставяте да изсъхва на въздух, толкова по-бързо ще зарасне и падне само. Разбира се, уверете се, че стаята е достатъчно топла и бебето се чувства добре. Ако го почиствате с потопена в топла вода клечка за уши, подсушете много нежно с друга чиста и суха клечка.
  • Не дърпайте или натискайте пъпчето на новороденото! Физическите травми могат да доведат до затруднено зарастване и падане на пъпния остатък.
  • Старайте се да не го покривате с пелените. При смяната на памперсите навивайте ги под пъпния остатък, така че да не го докосват излишно.


Кога е редно да потърсите педиатър?

Продължително кървене от пъпчето до 40 дни е причина да потърсите незабавно лекарска помощ. Ако пъпния остатък не падне до 2 седмици, отделя обилно кръв или секрети с неприятна миризма и има данни за подуване и възпаление, това са сериозни причини да посетите педиатъра си. Понякога бавното и продължително заздравяване може да са причинени от травма, чуждо тяло, грешка на родителите или инфекция. Не предприемайте самолекуване в подобни ситуации!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.