×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Напълно е разбираемо родителите да се притесняват за това кога е най-точното време за първото рязане на ноктите на детето или как да го направят по най-безопасния начин за новороденото. Макар те да са по-меки от тези на възрастните, растат много бързо и се нуждаят от редовна поддръжка. Особено през първите месеци от своя живот, новороденото няма особено добър контрол върху движенията си и може лесно да се нарани, ако родителите не ги подкъсяват редовно.


Какви са особеностите на бебешките нокти?

Те започват да растат още преди самото раждане. Характерното за тях е, че те са по-меки и еластични, в сравнение с тези на възрастните и растат с по-голяма скорост. Дори да са по-меки и нежни на пипане, те са достатъчно остри и детето лесно може да одраска лицето си. Именно поради тази причина родителите се съветват да използват специални бебешки ръкавички или дрешки, които имат ръкави с навиващи се части за ръцете. Те могат да покрият ръчичките му и да го предпазят от нараняване през първите дни от живота му.


Кога и колко често се режат ноктите на новороденото?

Родителите могат да започнат да ги скъсяват му още през първите седмици след раждането. Бебешките ръкавички и специални дрешки са удобни и лесни за използване, но то не може непрекъснато да стои с тях. Това съображение важи особено през летния сезон, когато температурите се покачват и не е комфортно ръцете на новороденото да са непрекъснато покрити.

Честотата на рязане зависи от скоростта на техния растеж, като в повечето случаи се налага подкъсяване на ноктите на ръцете повече от веднъж седмично. На краката растат по-бавно от тези на ръцете, което означава, че за тях стига и рязане около два-три пъти в месеца.


Как да подготвим бебето?

Хигиената винаги е на първо място! Дългите и мръсни нокти са перфектна среда за размножаването на бактерии или гъбички и могат да доведат до поява на инфекция. Друг риск е потенциалната опасност от развитие на врастване. Именно поради това е важно да подготвите ръцете на новороденото за редовно подрязване на ноктите.

Неизменна част от подготовката е къпането. След баня, когато сте ги почистили добре, те са още по-меки и лесни за скъсяване. Може да използвате специални четчици, за да почистите под тях, или клечки за уши. Винаги се уверете, че сте подсушили добре пръстите на новороденото.

Преди да преминете към самото рязане, уверете се че сте си набавили някои основни неща като:

  • Ножички със заоблени върхове;
  • Бебешка нокторезачка;
  • Хартиени пилички, подходящи за новородени;
  • Чисти кърпички от памучен плат.


Съвети при рязане

  • Едно от предизвикателствата при рязането на ноктите на новороденото е то да стои достатъчно неподвижно. Най-лесно е да го направите, когато детето е заспало. Друг вариант е, ако имате помощник под ръка, който или да го разсейва с играчка, или да го държи, докато вие бързо ги подкъсявате.
  • Важно е да държите стабилно ръчичките му, за да елиминирате излишното движение.
  • Внимавайте да не отрежете твърде много, стигайки до нокътното ложе.
  • След отрязването загладете острите ръбове с хартиена пиличка.
  • Премахването на кожичките също е непрепоръчително. Те имат значение за предпазване от инфекции.


Как да предотвратим нараняване и какво да правим, ако се случи?

В никакъв случай не е добра идея отскубване на ноктите на новороденото! Това правило важи и за случаите, когато не сте отстранили успешно израсналата част от нокътя изцяло и има малки останали парчета, все още свързани с нокътната плочка.

Ако отрежете твърде много от ноктите, стигайки нокътното ложе или пък порежете пръстчето на бебето, не изпадайте в паника! Притиснете нежно чиста памучна кърпичка към раната, за да спрете кървенето. След това дезинфектирайте с антисептичен препарат, подходящ за бебета. Може да използвате клечки за уши или стерилна марля. Не слагайте лепенки на раната, защото бебето може да ги погълне и да се задави. В случай, че забележите последващо зачервяване, подуване или гной в областта, задължително се консултирайте с педиатър!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.