×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

              Един от най-вредните химикали, с който може да се сблъскате, докато си приготвяте храна, е акриламидът. Той може да се образува в някои храни по време на процеси на готвене при висока температура, като пържене или печене. Акриламидът се образува от захари и аминокиселината аспарагин, които естествено присъстват в храната. Той не може да се появи от опаковките на храни или от околната среда, както понякога погрешно се смята. Какво друго знаем за него? Ще ви разкажем сегаДанни сочат, че това вещество е открито за първи път в определени храни през април 2002 година. Вероятно акриламидът винаги е присъствал в готвените храни, но тепърва предстоят още доста проучвания по темата.

Ще продължим с това- проучвания, в които животни са били изложени на високи дози акриламид, показват, че той им причинява рак. През 2010 г. Експертният комитет на Обединената организация по прехрана и земеделие/Световната здравна организация по хранителните добавки (JECFA) прави заключение, че акриламидът е проблем за човешкото здраве и предлага задълбочени допълнителни дългосрочни проучвания. Въз основа на изследвания при хора се оказва, че този химикал няма напълно доказан негативен ефект върху нервната система, пре и пост-наталното развитие, както и при репродуктивните способности на мъжа. Изследванията при животни обаче показват друго- орално третиране на плъхове с акриламид показва завишен риск от развитие на генетични мутации, чрез които започва образуване на тумори в млечните жлези, панкреаса, тиреоидните жлези, тестисите и кожата.

Процесът на образуване на акриламид е известен като реакцията на Мейлард и възниква поради взаимодействието между редуциращи захари (напр. глюкоза, фруктоза, малтоза и лактоза) и аминокиселини (основно аспарагин) по време на готвене при висока температура.

До момента, най-общо казано, знаем следното:

 • Като цяло е по-вероятно акриламидът да се натрупа, когато се готви за по-дълги периоди или при по-високи температури.
 • Варенето и варенето на пара обикновено не образуват акриламид.
 • Акриламидът се намира главно в храни, произведени от растения, като картофени продукти (пържени картофи и чипс), зърнени продукти или кафе.
 • Акриламидът не се образува или се образува в по-ниски нива в млечните, месните и рибните продукти.
 • За съжаление ще го срещнете дори в храните за бебета- бебешки бисквити, teething бисквити (за първите зъбки)
 • В не малки количества ще го откриете и в чипса от царевица, снакса, царевичните пръчици, зърнените крекери, овесените зърнени храни, черни маслини, бутилиран сок от сливи, пуканки за приготвяне на микровълнова фурна

Можем ли да избегнем приема му?

Най-добрият съвет относно акриламида и храненето е потребителите да се хранят по-здравословно- с диета, която набляга на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и обезмаслено или нискомаслено мляко и млечни продукти. Тя трябва да включва постно месо, птици, риба, боб, яйца и ядки и да ограничава наситените мазнини, транс мазнините, холестерола, солта (натрий) и добавените захари. За съжаление, доказано е, че при ежедневното хранене най-засегната група е  тази на децата и подрастващите.

Още съвети:

 • Пържете храни на 150 градуса по Целзий или по-ниска.
 • Гответе картофени ленти, като пържени картофи, до златистожълт, а не до златистокафяв цвят. Кафявите зони обикновено съдържат повече акриламид.
 • Препечете хляба до възможно най-светлия цвят.
 • Накиснете резените сурови картофи във вода за 15-30 минути, преди пържене или печене. Отцедете и подсушете преди готвене.
 • Съхраняването на картофи в хладилника може да доведе до повишен акриламид по време на готвене, затова по-добре не дръжте суровите картофи в хладилника.
 • Някои съставки могат да се използват за намаляване на риска от образуване на акриламид в храната. Например, използването на аспарагиназа (ензим, който може да разгражда аспарагина) по време на производствения процес, може да намали нивата на акриламид в храната. Що се отнася до онова, което можете да правите у дома- просто опитвайте понякога да заменяте пшеничното брашно със съставки, които имат по-ниска редуцираща захар или аспарагин, каквото например е оризовото брашно.
 • Важно- понеже не малко от нас обичат чипс, а акриламидът често му е „спътник“, добре е, ако върху чипса няма никакви указания относно метода на приготвяне, да можете сами да прецените дали той е правилен. Ако в чипса се съдържа повече от 5% мазнина, то той е приготвен чрез пържене, а не печене и тогава е добре да го избягвате.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) в момента разработва насоки за индустрията за намаляване на нивата на акриламид в хранителните продукти. FDA също регулира количеството акриламид в различни материали, които влизат в контакт с храни.

Къде другаде можем да го срещнем?

Акриламидът се произвежда промишлено за употреба в пластмаси, фугиращи смеси, продукти за пречистване на вода и козметика. Съдържа се още и в цигарения дим.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Петрова и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.