×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

проблеми при подрастващите


Според Световната здравна организация /СЗО/, основните причини за смъртност сред тийнейджърите са пътно-транспортните произшествия, СПИН и самоубийството. А депресията е сред най-честите заболявания при децата на тази възраст, се съобщава в доклад на СЗО.


 През 2012 г. в света са починали 1,3 милиона тийнейджъри. СЗО за пръв път посвещава доклад на здравословните проблеми на подрастващите. Те са свързани с тютюнопушене, наркотици, алкохол, СПИН, психичното здраве, храненето, половия живот и насилието.


Научни изследвания показват, че при страдащите от психични заболявания първите симптоми се появяват още от 14-годишна възраст и ако на тийнейджърите се обръща достатъчно внимание и се лекуват навреме, може да се избегнат страдания за цял живот, както за психично болните деца, така и за техните семейства.

Липсата на физическа активност и затлъстяването при децата са сред факторите, които създават риск за появата на депресия, особено ако има и генетично предразположение за това.

През юношеството, много деца са доста агресивни , трудно се общува с тях , проявяват бунтарство и искат да бъдат независими. Подрастващите често имат променливо  настроение или  са тъжни. Но депресия! - това е друго нещо. Депресията може да унищожи самата същност на личността на подрастващия , пораждайки непреодолимо  чувство на тъга , отчаяние, гняв .

За разлика от възрастните , които са в състояние да потърсят помощ сами, то децата обикновено трябва да разчитат на родителите, учителите и настойниците си, за да се установи, че са в депресия и да се потърси помощ от специалист . Така че, ако имате тийнейджър в къщи, е важно да  знаете  как  изглежда депресията  в тази възраст и какво да направите, ако забележите симптомите.

Признаци на депресия при тийнейджърите


проблеми при подрастващите

 • Тъга или безнадеждност, продължаващи дълго време

 • Раздразнителност, гняв или враждебност

 • Плачливост

 • Страни от приятелите и семейството си

 • Загуба на интерес към всяка дейност • Загуба на апетит и лош сън

 • Безпокойство и обърканост

 • Чувство на безполезност и вина

 • Липса на ентусиазъм и мотивация

 • Умора или липса на енергия

 • Затруднена концентрация

 • Мисли за смърт или самоубийство


проблеми при подрсатващите

Ако се опасявате , че детето ви е в състояние на депресия , направеге профилактичен преглед при личния лекар, тъй като понякога причина за депресията може да е телесно заболяване – хормонално, храносмилателно или друго разстройство. Ако няма здравословни проблеми , които да са причина за депресията , лекуващият лекар, ще ви насочи към психолог или психиатър.

Много от случаите с излизащо извън нормите или агресивно поведение сред тийнейджърите, са всъщност случаи на депресия .

Своето отчаяние и зов за помощ те показват чрез: • Проблемно поведение  в училище

 • Бягство от дома или училището

 • Употреба на наркотици и злоупотреба с алкохол

 • Ниско самочувствие

 • Интернет пристрастяване

 • Отчаяно , безразсъдно поведение

 • Насилие


Депресията е много вредна за крехката психика на един тийнейджър , така че не чакайте, като се надявате , че симптомите ще изчезнат. Потърсете професионална помощ и ако специалистът отхвърли подозренията ви, приемете, че имате „трудно дете” и следвайте съветите на психолога – как да разговаряте, как да общувате, как да изразявате обичта и подкрепата си, така, че детето да я приеме.

Има няколко възможности за лечение на депресия при юношите - индивидуална терапия, групова терапия, семейна терапия и медикаменти, по преценка на специалиста, които могат да помогнат само като част от цялостния план за лечение.

Много често психотерапията успешно лекува лека до умерена степен на депресия. Антидепресантите се използват  като част от подробен план за лечение  в по-тежките случаи .

За съжаление, някои родители мислят, че антидепресантите са единствения начин да се излекува детето . Но те/антидепресантите/ могат да дадат странични ефекти, като пристрастяване , нарушения на съня , повишена умора и сънливост, които пречат в ежедневните занимания на ученика. Важно е да се оценят рисковете, преди да се започне лечение с антидепресанти.

юношите също страдат от депресия

Антидепресантите са разработени и тествани за възрастни , така че тяхното въздействие върху младия , развиващия се мозък все още не е напълно изяснен. Увеличават риска от суицидни мисли/мисли за самоубийство/ и опити за самоубийство при някои юноши. Рискът от самоубийство, според изследване на специалисти, е най-висок през първите два месеца от лечението с антидепресанти.

Тийнейджъри , които взимат антидепресанти трябва да бъдат внимателно наблюдавани, както от лекарите, така и от родителите. Всякакви признаци , че симптомите на тийнейджърската депресия се задълбочават и изострят,  трябва да бъдат сигнал да се преразгледа лечението.

Предупредителните признаци са повишена възбудимост, раздразнителност, или неконтролиран гняв, както и резки промени в поведението .

 Според терапевтите с опит в лечението на юношеската депресия, след започване на приема на антидепресанти или промяна в дозата им , тийнейджърът трябва да се консултира с лекар :

 • Веднъж седмично в продължение на четири седмици

 • На всеки 2 седмици месец след това и

 • В края на третия месец


Д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център
 За да прочетете втората част от статията, натиснете ТУК!

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.