Search
Филтрирай по...

На какво се дължи депресията?

На какво се дължи депресията?

Чувствате се депресирани, унили и изтощени. Много хора могат да ви кажат, че през пролетта тези състояния  се засилват, но в повечето случаи депресията е следствие на много и комлексни причини. Добре е да разберете защо тъгата е чест спътник в живота ви преди да започнете лечението й. Дали тя е заложена генетично или пък се поражда от някакви събития в миналото, а може би сте изложени на силен стрес.

Най-честите причини, които провокират депресията:

 

  • Биология. Все още учените не знаят какво точно се случва в човешкия мозък, когато изпаднем в депресия. Вече има проучвания, които показват, че някои части от него се променят и не могат да работят нормално. Невроните не изпращат правилните сигнали до всички части на тялото. При депресията се повлияват хормоналните нива в мозъка и това му пречи да функционира на пълни обороти.
  • Наследственост. Вече има редица проучвания, които сочат, че ако в рода си сте имали човек, който е страдал от депресия, има голям шанс и вие да се оплаквате от този проблем.
  • Пол. Факт е, че жените са два пъти по-податливи да черни мисли от мъжете. Все още не може да се каже защо. Най-вероятно причините са в хормоналните проблеми, с които повечето дами се сблъскват.
  • Възраст. Хората, в напреднала възраст по-често страдат от депресия. Това е така тъй като те често живеят сами и без социална подкрепа.
  • Проблеми със здравето. Здравословни проблеми като рак, сърдечни заболявания и много други увеличават шансовете ви да изпаднете в депресия. Много от медикаментите, които лекуват хроничните болести също причиняват тъга и дори самоубийствени мисли.
  • Травма. Човек преживял тежка физическа или психична травма е по-склонен към депресия. Това може да е както катастрофа, така и смърт на любим човек. Понякога дори радостни събития като сватба или раждане на бебе могат да са причини за безпокойство и тревожност.
  • Житейски промени. Не е учудващ факта, че много хора изпадат в депресия, когато се развеждат или, когато се налага да гледат болен роднина. Всяка промяна дори тя да е положителна предизвиква чувство на несигурност и може да е в основата на депресия..
  • Лекарства и алкохол. Редица лекарства имат страничен ефект – депресивни състояния. Злоупотребата с алкохол също води до чувство на тъга и потиснатост.

Много хора ясно осъзнават, че са изпаднали в депресия, други не. Най-важното нещо, което трябва да направите е още при първите симптоми на тъга и тревожност е да потърсите специалист. Запомнете, че депресията не е по ваша вина. Тя не е недостатък на характера ви. Това е заболяване, което засяга хиляди, милиони хора по света и се лекува без проблем.

Ревита Ви препоръчва

Жълт кантарион, 420 mg

Гинко, 60 mg

Глог 456 mg

Прочетете още: 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top