Search
Филтрирай по...

На какво се дължи депресията?

На какво се дължи депресията?Чувствате се депресирани, унили и изтощени. Много хора могат да ви кажат, че през пролетта тези състояния  се засилват, но в повечето случаи депресията е следствие на много и комлексни причини. Добре е да разберете защо тъгата е чест спътник в живота ви преди да започнете лечението й. Дали тя е заложена генетично или пък се поражда от някакви събития в миналото, а може би сте изложени на силен стрес. Предлагаме ви най-честите причини, които провокират депресията:
•    Биология. Все още учените не знаят какво точно се случва в човешкия мозък, когато изпаднем в депресия. Вече има проучвания, които показват, че някои части от него се променят и не могат да работят нормално. Невроните не изпращат правилните сигнали до всички части на тялото. При депресията се повлияват хормоналните нива в мозъка и това му пречи да функционира на пълни обороти.
•   Наследственост. Вече има редица проучвания, които сочат, че ако в рода си сте имали човек, който е страдал от депресия, има голям шанс и вие да се оплаквате от този проблем.
•   Пол. Факт е, че жените са два пъти по-податливи да черни мисли от мъжете. Все още не може да се каже защо. Най-вероятно причините са в хормоналните проблеми, с които повечето дами се сблъскват.
•    Възраст. Хората, в напреднала възраст по-често страдат от депресия. Това е така тъй като те често живеят сами и без социална подкрепа.
•    Проблеми със здравето. Здравословни проблеми като рак, сърдечни заболявания и много други увеличават шансовете ви да изпаднете в депресия. Много от медикаментите, които лекуват хроничните болести също причиняват тъга и дори самоубийствени мисли.
•    Травма. Човек преживял тежка физическа или психична травма е по-склонен към депресия. Това може да е както катастрофа, така и смърт на любим човек. Понякога дори радостни събития като сватба или раждане на бебе могат да са причини за безпокойство и тревожност.
•    Житейски промени. Не е учудващ факта, че много хора изпадат в депресия, когато се развеждат или, когато се налага да гледат болен роднина. Всяка промяна дори тя да е положителна предизвиква чувство на несигурност и може да е в основата на депресия..
•    Лекарства и алкохол. Редица лекарства имат страничен ефект – депресивни състояния. Злоупотребата с алкохол също води до чувство на тъга и потиснатост.

Много хора ясно осъзнават, че са изпаднали в депресия, други не. Най-важното нещо, което трябва да направите е още при първите симптоми на тъга и тревожност е да потърсите специалист. Запомнете, че депресията не е по ваша вина. Тя не е недостатък на характера ви. Това е заболяване, което засяга хиляди, милиони хора по света и се лекува без проблем.

Ревита Ви препоръчва

Calmeral, 600 mg

Izi Night, 252 mg

Ge 132 Active, 100 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Гинко, 460 mg

Глог (плод), 510 mg

Добро настроение, 471 mg

Корейски женшен, 560 mg

Хмел (цвят), 310 mg

Маточина (лист), 490 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Валериана (корен), 530 mg

Валериана, 525 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Коча трева (билка), 380 mg

Хвойна синя (плод), 425 mg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top