×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Знаете ли нещо за брезовата вода, известна още като брезов сок? Тя идва от дърветата от рода Betula и се консумира от векове в Северна Европа и Китай поради множеството си ползи за здравето. Едно време моряците са я пили, за да се предпазят от скорбут. От скоро набира популярност в САЩ, а вече и у нас. Затова нека ви запознаем по-подробно с нея.

През зимата брезите съхраняват хранителни вещества, които по-късно се освобождават в сока им. Брезовата вода е сок от брезови дървета, който се събира в началото на пролетта. При наливане брезовата вода е бистра, безцветна течност с леко сладък вкус. След 2–3 дни тя започва да ферментира, развивайки по-кисел вкус. Може да се консумира самостоятелно или пък да се добавя в други продукти, като сироп, бира, вино. Днес бутилирана вода от бреза се предлага онлайн и в магазините. Трябва да следите за съдържанието обаче, тъй като търговските продукти от бреза често съдържат добавени захари и аромати. Водата от бреза се използва и в козметиката- в продукти за грижа за кожата и косата.


Състав и ползи на брезовата вода

Въпреки че изследванията са ограничени, водата от бреза може да осигури няколко ползи за здравето, благодарение на състава си.

Тя е добър източник на много хранителни вещества, витамини и минерали. Има доста фактори обаче, които влияят на хранителния състав на брезовата вода, включително географско положение, тип почва и дори конкретен вид и възраст на дървото. Все пак, като цяло, тази вода е с ниско съдържание на калории и захар, а същевременно има високо съдържание на хранителни вещества като магнезий и манган.


Една бутилка от 300мл съдържа:

  • Само 9 калории, 3 грама въглехидрати и 3 грама захар
  • Калций - 2% от дневната стойност
  • Магнезий - 95% от дневната стойност
  • Манган - 130% от дн. стойност
  • Цинк - 3% от дн. стойност
  • Изследвания разкриват и различни количества фосфор, калий, фолиева киселина, витамин С и мед, които влизат в състава ѝ.
  • Освен това водата от бреза осигурява малки количества аминокиселини и големи количества полифенолни антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес в тялото.
  • Проучвания показват, че високото съдържание на манган в нея може да помогне за намаляване на загубата на гръбначната кост при по-възрастни жени. Освен това, манганът помага за образуването на антиоксидант, наречен супероксид дисмутаза (SOD), който предпазва клетките от окислително увреждане и може да намали риска от няколко хронични заболявания. Този минерал подпомага и храносмилането на протеини, въглехидрати и холестерол и може да помогне за управление на кръвната захар и предотвратяване на епилептични припадъци.
  • Брезовата вода е с високо съдържание на полифенолни антиоксиданти, които предпазват клетките ви от увреждане от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Изследванията показват, че полифенолите могат да ни предпазят от сърдечни заболявания, диабет тип 2, остеопороза, Алцхаймер, Паркинсон и дори определени форми на рак.
  • Бетулинът е растително съединение, което се съдържа в тази вода и което тялото ви превръща в бетулинова киселина. Тази киселина може да има антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.
  • Брезовата вода също съдържа витамин С, който действа като мощен антиоксидант.


Вода от бреза за здрава и млада кожа

Брезовата вода се е превърнала в популярна съставка в лосиони и друга козметика, поради своите хидратиращи и антиоксидантни свойства.

Проучване установява, че замяната на вода с брезов сок в продукт за грижа за кожата значително увеличава производството на кожни клетки, наречени кератиноцити, което предполага, че сокът може да помогне да поддържате кожата си здрава и подмладена. Тези ползи може да се дължат отчасти на съдържанието на витамин С в брезовата вода, за което е доказано, че стимулира производството на колаген. Освен това витамин С предпазва кожата ви от вредните UV лъчи, които могат да причинят бръчки и други признаци на стареене.


За укрепване на косата

Тъй като подпомага производството на колаген и усвояването на желязото, витамин С в брезовата вода може да укрепи и косата ви. Изследванията показват, че както колагенът, така и желязото, поддържат растежа и структурата на косата. Освен това витамин С предпазва от свободните радикали, които могат да увредят клетките на косата и да попречат на растежа и. Според някои народни вярвания брезовата вода помага за лечение на косопад, но към момента няма доказателства в подкрепа на това приложение. Поради това са необходими допълнителни проучвания.


Вкусен начин за хидратиране

Брезовата вода е с по-ниско съдържание на калории и захар от подобни напитки, например като кленова или кокосова вода. И въпреки че понякога се рекламира като добър източник на електролити, поради съдържанието на магнезий и калий, в момента няма изследвания, които да подкрепят използването и за хидратиране след тренировка. Това не пречи обаче уникалният и вкус и минералното и съдържание да я правят добър вариант за хора, които търсят ароматна алтернатива на водата.


Потенциални недостатъци

Брезовата вода обикновено се счита за безопасна, когато се консумира умерено. Поради ограничените изследвания, потенциалните странични ефекти не са нап    ълно разбрани. Едно проучване при хора с алергии към брезов прашец установява, че 39% от участниците са дали положителен тест за брезов сок по време на тест за надраскване на кожата. Следователно всеки, който е алергичен към брезов прашец, трябва да бъде внимателен, когато опитва брезова вода.

Добре е да се придържате към ограничен прием и поради високото съдържание на манган, може да се навлечете риск от манганова токсичност- особено опасно за хора с увредена чернодробна функция. Важно е да знаете, че текущата допустима горна граница за манган е 9–11мг на ден за възрастни и 2–6мг на ден за деца. Имайте предвид, че една порция брезова вода от 300мл съдържа 3мг манган, което означава, че някои деца може също да надвишат дневната си доза само с една напитка. Възрастните трябва да се ограничат до 3 порции или по-малко на ден.

Французите от Fée Nature ни предлагат най-качествения брезов сок, добиващ се в дивите гори на Пиренеите. Всяка пролет те ръчно събират течността от брезите и я бутилират при най-високи стандарти за качество. Възхитителният Sève de Bouleau des Pyrénées Bio, който ви предлагаме, е напълно органичен натурален брезов сок с много приятен вкус и съдържащ 99% чист брезов сок и 1 % чист лимонов сок. Ще го намерите в разфасовки от 1, 2, 3 и 5 литра. Може да поръчате и другия ни вид- De sève de bouleau bio Cassis - органичен брезов сок от Пиренеите с пъпки от касис, който също е изключително свеж и се предлага в разфасовки от 1 и 2 литра. Съдържа 99% чист брезов сок, 1 % чист лимонов сок и 0, 5 % екстракт от касис.

В горещите летни дни, позволете си нещо утоляващо жаждата и същевременно полезно за тялото ви. Ще се убедите, че брезовият сок е дар от природата, който определено си заслужава!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.