Диетите, включващи предимно растителни храни изискват прием на специални ензими
Растителни храни

Полезните растителни храни се усвояват по-добре при допълване на диетата с ензими 

Ензимите разграждат фибрите, съдържащи се в полезните растителни храни и предотвратяват неприятни симптоми като подуване, газове, диария и други стомашно-чревни проблеми.

Храносмилането е сложен процес, свързан с дейността на различни храносмилателни ензими. Те са необходими за разграждането на всяка една от основните три групи хранителни вещества : въглехидрати, протеини и мазнини.

Консумацията на повече растителни храни създаде и необходимостта от прием на допълнителни ензими, които да разграждат трудно усвоимите храни, богати на фибри.

С напредване на възрастта производството на храносмилателни ензими в организма намалява. В резултат на това, трудно смилаемите храни могат да преминат в дебелото черво, причинявайки редица стомашни проблеми като подуване, газове, диария и коремни спазми.

Учени са идентифицирали допълнителни храносмилателни ензими, които конкретно подобряват храносмилането на растителни храни с високо съдържание на фибри, и максимизират полезният им ефект, като ги комбинират с подходящ пробиотик.

 

Чести причини за храносмилателни проблеми


Много здравословни проблеми при възрастните пациенти, като храносмилателен дискомфорт (отделяне на газове, диария), нарушен имунитет и хранителни дефицити, често могат да бъдат причинени от лошо храносмилане.

Двете важни причини за храносмилателни проблеми са:

 • Спад на производството на ендогенни храносмилателни ензими с напредване на възрастта

 • Дисбаланс в чревната микробиота


Храносмилателните ензими са необходими за разграждане на храната и извличане на основните хранителни вещества от нея.За тази цел е необходимо да има подходящ баланс на бактериите в червата, за да се предотврати евентуално подуване, газове и други неприятни храносмилателни симптоми.

Лекарства като Alka-Seltzer® и Pepto-Bismol® могат временно да облекчат някои симптоми, но не коригират трайно основният проблем при храносмилане на растителни храни.

 

Здравословно храносмилане - какво трябва да знаем


Лошото храносмилане предизвиква подуване, газове, стомашно- чревен дискомфорт и затруднява усвояването на ключови хранителни вещества.

Храносмилателните проблеми могат да бъдат причинени и от свързан с възрастта спад на храносмилателните ензими и дисбиоза в микробиома на червата.

Увеличаването на приема на храни на растителна основа е сериозно предизвикателство. Съществуват специални ензими, които са насочени конкретно към храни с високо съдържание на фибри, които могат да помогнат на организма да усвои необходимите хранителни вещества.

Храносмилателните ензими могат да помогнат за разграждането и усвояването на храната, като същевременно предотвратяват стомашно-чревния дистрес и насърчават цялостното здраве на организма.

Добавянето на пробиотик Bacillus coagulans към широк спектър от храносмилателни ензими може да осигури защита срещу няколко стомашно-чревни проблеми.

 

Действие на храносмилателните ензими


За осигуряване на добро храносмилане и пълно разграждане на храната, до момента, в който тя достигне до края на тънките черва, без преминаване на неразградима част от нея в дебелото черво, са необходими значителни количества от всички храносмилателни ензими.

Преди около 70 години учените за първи път откриха, че приемането на храносмилателни ензими перорално води до пълноценно усвояване на храната в стомаха.Оттогава изследванията многократно потвърждават полезните ефекти на храносмилателните ензими.

Оптималното храносмилане на основните видове храни, включително протеини, мазнини, млечни продукти и растителна целулоза (фибри), изисква прием на различни храносмилателни ензими, като например:

 

 • Протеаза

 • Липаза

 • Лактаза

 • Целулаза

 • Бромелаин


 

Предизвикателството на полезните растителни храни


През последните години диетите търпят изменение. Повечето хора намалиха приема на месо и други животински продукти и увеличиха приема на храни на растителна основа, чиито клетъчни стени са богати на сложни полизахариди и фибри.

Въпреки че фибрите са важна част от здравословната диета, те могат да намалят усвояването на минерали и други хранителни вещества, потискайки тяхната бионаличност.

Храносмилателни ензими

Хората не произвеждат ензими, необходими за разграждането на фибрите и зависят от ензимите, произведени от чревните микроорганизми в тях. За правилното разграждане на храните на растителна основа са необходими и включването на допълнителни ензими:

 

 • Алфа-Галактозидаза

 • Хемицелулаза

 • Целулаза

 • Ксиланаза

 • Пектиназа


 

Ензими с общо предназначение


Всеки ензим има специфична, насочена функция за разграждане на сложни въглехидрати до компоненти, които могат лесно да се абсорбират от човешкият организъм.

 

Протеаза


Протеазата е ензим, който разгражда протеините.Изследванията показват, че прилагане на този ензим при животни стимулира тяхното храносмилане. Същият ефект се наблюдава и при възрастни хора с цел повишаване на ефективността на храносмилането на протеини.

 

Лактаза


Лактазата е ензим, който разгражда лактозата или млечната захар. Възрастните хора често имат недостиг на този ензим, което води до нежелани реакции на организма след консумация на млечни продукти , като коремни спазми, подуване на корема, газове и диария. Същевременно избягването на млечни продукти може да доведе до силен недостиг на калций, увеличавайки риска от остеопороза и фрактури на костите.

Изследвания показват, че приемът на ензима Лактаза при хора с лактозна непоносимост намалява или елиминира коремните спазми след хранене, оригване, метеоризъм, подуване на корема, диария,и, подобрява общото храносмилане.

 

Липаза


Липазата е ензим, който разгражда мазнините до отделни мастни киселини и техните производни. Той помага на тялото да абсорбира жизненоважни мастноразтворими хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини, каротеноиди като ликопен и лутеин, и витамини A, D, K и E.

Без достатъчно липаза,повечето мазнини се отделят необработени с изпражненията, причинявайки неприятни коремни спазми. При неправилното храносмилане на мазнини се наблюдават и редица нарушения в усвояването на ключови витамини за организма, което води до определени дефицити.

Приемането на перорална липаза стимулира храносмилането на мазнини.В клинично проучване са приложени панкреатични липазни ензими на субекти, които приемат ежедневно храна с високо съдържание на мазнини, резултатът е значително намаляване на подуването, газовете и отделеното количество кръв в изпражненията.

 

Бромелаин


Бромелаинът принадлежи към група протеинови храносмилателни ензими. Извлича се от стъблото и плодовете на ананаса. Приемането на ензимна смес, съдържаща Бромелаин, подобрява храносмилането и усвояването и на мазнини и на протеини.

 

Храносмилателни ензими, подходящи при диети на растителна основа


Тенденцията към диети,базирани предимно на растителни храни, изисква прием на допълнителни храносмилателни ензими, които могат да бъдат полезни за разграждането на трудно усвоимите видове растителни влакна. Следните храносмилателни ензими осигуряват мощна подкрепа за диети на растителна основа, с високо съдържание на фибри:

 

Протеаза 3.0


Ензимът протеаза служи за разграждането на повечето протеини. Но съществува и специализиран ензим, известен като протеаза 3.0, който стимулира разграждането на протеини в среда с висока киселинност. Протеаза 3.0 е подходящ и при хора с чувствителност към глутен или изразена глутенова непоносимост,насърчавайки разграждането на глиадин- протеин, съдържащ се в пшеницата и други зърнени храни.

 

Алфа-галактозидаза


Алфа-галактозидазата е храносмилателен ензим, който разгражда олигозахаридите-въглехидрати, намиращи се в растителни храни, включително боб и кръстоцветни зеленчуци (като карфиол, броколи и зеле). Приемът на този ензим значително редуцира неприятните симптоми, свързани с консумацията на тези храни, като подуване на корема, дискомфорт и метеоризъм.

Извършено е клинично проучване, в които участват доброволци със синдром на раздразненото черво (IBS). В продължение на три дни те са приемали храни с високо съдържание на олигозахарид, който задейства симптомите, типични за синдрома IBS.Групата, приемаща перорална алфа-галактозидаза, има клинично значимо намаляване на стомашно-чревните симптоми в сравнение с плацебо групата.

 

Целулаза


Целулазата е ензим, който не се произвежда естествено в човешкото тяло. Допълнителният прием на Целулаза позволява усвояването на по-голямо количество целулоза или растителни фибри, допринася за разграждането на жилавите растителни влакна и свежда до минимум прекомерният метеоризъм, което, от своя страна, е основният проблем, който принуждава много хора да избягват прием на здравословни храни с високо съдържание на фибри като броколи и боб.

 

Хемицелулаза, Ксиланаза и Пектиназа


Съществуват три ензима, специфични за разграждането на растителни храни,с високо съдържание на фибри:

Хемицелулазата разгражда хемицелулозата, сложен въглехидрат, който е основен компонент на клетъчните стени в растенията.

Ксиланазата разгражда ксилан, друга сложна захар, открита в растителните клетъчни стени. Недостатъчно разграден, ксиланът може да наруши усвояването на редица хранителни вещества в организма.

Пектиназата разгражда пектина,вещество, естествено съдържащо се в круши, ябълки, гуави, сливи, портокали и други плодове.

Оптималният избор на ензими трябва да включва пълен набор от традиционни храносмилателни ензими и специфични ензими, насочени към растителни храни с високо съдържание на фибри.

 

Пробиотик за здравословно храносмилане


Здравето на храносмилателната система е напълно възможно с добавянето на подходящ пробиотик. Пробиотиците са микроорганизми, които, приети в адекватни количества, имат съществена полза за здравето на човека. Подобно на ензимите, пробиотиците са жизненоважни за процеса на храносмилане.

Доказано е, че конкретен пробиотик, Bacillus coagulans щам MTCC 5856, ефективно лекува, както запек, така и диария, заедно с другите присъщи симптоми на Синдром на раздразненото черво.

В двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване, пациентите със Синдром на раздразненото черво приемат таблети, съдържащи 2 милиарда полезни бактерии Bacillus coagulans щам MTCC 5856 дневно. Резултатът е значително намаляване на симптомите, подуване на корема, повръщане, диария, коремна болка и дискомфорт, и честота на изпражненията.

Добавянето на този пробиотичен щам към широк спектър от храносмилателни ензими може да осигури цялостна защита срещу няколко вида стомашно- чревни проблеми.

 

Резюме


С напредване на възрастта нивата на храносмилателните ензими в телата ни намаляват.Това отключва храносмилателни проблеми, включително подуване на корема, газове и диария и предотвратява усвояването на хранителни вещества.

Консумацията на повече растителни храни може да увеличи този проблем, поради трудно усвоимите компоненти на растителните влакна, които изискват прием на специализирани ензими.

Храносмилателните ензими, пък, от своя страна, могат да повишат способността на организма да разгражда напълно приетата храна и да предотвратят стомашно-чревния дистрес, насърчавайки цялостното здраве на човешкия организъм.

Редовният прием на пробиотик Bacillus коагуланс в съчетание със широк спектър от храносмилателни ензими осигурява високо ниво на защита срещу множество стомашно-чревни смущения.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.