×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Алергиите са състояния, при които тялото проявява реакция на свръхчувствителност към определени алергени. Източниците на тези алергени могат да бъдат най-различни – от храната и лекарствата до околната среда. При контакт на тялото с алергените, се наблюдават алергични обриви и болестни зачервявания по кожата на лицето, по краката, по ръцете, сълзене от очите, хрема, кихане и др. В някои случаи, алергиите могат да доведат до животозастрашаващото състояние анафилаксия – за овладяването на тази тежка алергична реакция, са нужни незабавни мерки – инжектиране на адреналин и спешна медицинска помощ.

Как се задейства алергичната реакция?

При сблъсъка със специфичен алерген, имунната система произвежда антитела, сред които имуноглобулин Е (IgE). IgE антителата откриват алергените и спомагат за отстраняването им, като ги отвеждат до мастоцитите – мастни клетки, разположени в кожата, дихателните пътища и лигавицата на кухите органи. Активирането на мастоцитите ги провокира да освобождават хистамин – ключовия медиатор, задействащ алергични реакции.

Кои са най-честите видове алергии?

  • Към храни

Развиват се, когато тялото освободи специфично антитяло към определена храна (мляко, яйца, пшеница, соя, фъстъци и др.) Алергичната реакция възниква бързо след консумация, а някои от симптомите са сърбеж, копривна треска, подуване по лицето или гърлото и др.

  • Дихателни алергии

Провокират се от постоянни или сезонни алергени, пренасяни по въздуха. Многогодишните алергени включват протеини в животинската козина, кожата, урината и слюнката, праховите акари, плесените и др. Сезонните алергени включват полените.

  • Към лекарства

Най-често такива медикаменти са антибиотиците, нестероидните противовъзпалителни средства, химиотерапевтиците. Симптомите на този тип алергия включват кожен обрив, сърбежи, подуване, недостиг на въздух и др.

  • Към латекс

Една от основните причини, поради които се развиват, е постоянният контакт с продукти, изработени от естествен каучуков латекс, например гумени ръкавици, балони, презервативи и др. Най-разпространената реакция към латекса е кожната алергия под формата на контактен дерматит.

  • Към насекоми

Някои насекоми инжектират отрова – токсично вещество, предизвикващо алергична реакция. Примери за такива са пчелите, осите, стършелите, червената огнена мравка. Симптомите са подуване на лицето, устата и/или гърлото, затруднено дишане и преглъщане, учестен пулс, кожни реакции и др.

Какво да правим при алергична кожна реакция с обрив?

  • Използвайте овлажняващи кремове и мехлеми, предотвратяващи прекомерното изсушаване на кожата.

  • Поставяйте студени компреси за облекчаване на сърбежа и намаляване на пъпките.

  • Носете широки дрехи от естествени материи, които не дразнят засегнатите кожни участъци.

Какво помага при алергичен обрив?

Лечението на този тип кожна алергия зависи от причините за обрива. Някои от продуктите, с които се препоръчва третиране на кожните участъци, са хидрокортизонови средства, каламинов лосион, антихистаминови медикаменти, локални кортикостероиди и др.

Някои естествени средства също могат да бъдат от полза. Сред тях е гелът от листа на алое вера, който има антимикробни и антиоксидантни свойства. При локално приложение успокоява сърбежа и намалява зачервяванията.

Кокосовото масло е добър овлажнител, ценен при атопичен дерматит. Когато се нанася върху кожата, повишава нивата й на хидратация и подобрява бариерната й функция.

Ябълковият оцет, който от векове се използва за облекчаване на различни здравословни проблеми, има противовъзпалителни ефекти. Приемът му води до потискане производството на цитокини в организма и намаляване на възпалението.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.