×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Язва

Парене, киселини, болка в горната част на корема, чувство на стягане в гърдите, гадене или повръщане…Ако имате някой от изброените симптоми, вероятно сте част от 10-те процента от възрастното население на планетата, което поне веднъж през живота си е страдало от разновидност на пептична язва. Това е общо наименование за всички язви, които засягат стомаха, дванадесетопръстника и долната част на храносмилателния тракт. Обикновено става дума за възпаление на лигавицата, следствие на инфекция с бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori (H. pylori) или след дълго използване на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като аспирин, ибупрофен и др. Какво е лечението? Пептичните язви, резултат от H.pylori, обикновено се лекуват с антибиотици. В много случаи се използват добавки, самостоятелно или заедно с антибиотична терапия, които дават принос за елиминирането на H. Pylori, както и за намаляване на страничните ефекти от антибиотичното лечение.

Добавки, които помагат при пептични язви

 

Берберин

Берберинът е натурален продукт с висока биологична активност. Някои изследвания показват, че приемането на берберин заедно с тройна терапия от кларитромицин, амоксицилин и езомепразол може умерено да увеличи скоростта на ликвидиране на инфекцията, като същевременно намалява ефектите на гадене и диария в сравнение с тройната терапия, приложена самостоятелно срещу H. pylori (Jiang, Evid Based Complement Alternat Med 2018). Други изследвания показват, че комбинацията от берберин заедно с тройна терапия унищожава H. pylori толкова ефективно, колкото тройната терапия плюс бисмут (Zhang, Medicine 2017). Обикновено берберинът се понася добре в дозите, използвани в клинични проучвания (около 900 mg до 1500 mg на ден). Препоръчително е да се избягва употребата му в комбинация с лекарства, които понижават кръвното налягане, кръвната захар и разграждането на определени чернодробни ензими.

Червена боровинка

Червената боровинка, която обикновено се приема за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, показва умерена полза за намаляване на инфекцията с H. pylori, когато се използва самостоятелно или най-вече в комбинация с антибиотици. Редица изследвания потвърждават ползата от сока на червена боровинка при пептични язви, когато се приема в дози от 250 ml два пъти дневно заедно с антибиотици за H. Pylori.. Ефектите от добавките с червена боровинка също са положителни, но подробности относно формата и концентрацията на проантоцианидини в използваната добавка от червена боровинка не се посочват. (Seyyedmajidi, J Res Pharm Pract 2016).

Червената боровинка обикновено се понася добре, но е противопоказна при пациенти с диабет, риск от образуване на камъни в бъбреците, алергия към аспирин и др.

Лактоферин

Лактоферинът е основен серумен транспортен протеин, съдържащ се в млякото. Добавките с лактоферин често се прилагат за подпомагане на имунната система и подобряване на здравето на червата. Данните от проучване в Япония показват, че приемането на 200 mg говежди лактоферин два пъти дневно в продължение на 12 седмици може да помогне за потискане, но не и за унищожаване на инфекцията с H. pylori (Okuda, J Infect Chemother 2005). Изглежда, че лактоферинът се понася добре от повечето хора при описаната доза. Имайте предвид, че лактоферинът може да предизвика алергични реакции при пациенти с алергии към мляко (Hochwallner, Methods 2014).

Женско биле

Доказано е, че приемът два пъти дневно в продължение на две седмици на 380 mg екстракт от женско биле, съдържащ по-малко от 3% глициризинова киселина, заедно със стандартната антибиотична терапия, умерено подобрява ерадикацията на H. pylori, особено при хора с язвена болест. Резултатите са много по-добри в сравнение с лечение само с антибиотици (Hajiaghamohammadi, Braz J Infect Dis 2016). Малки количества женско биле са напълно безопасни, ако се използват краткосрочно, но редовното използване на деглицизиран корен (DGL) от билката може да доведе до загуба на калий, което да има сериозни последици за здравето.

Мелатонин

Доказано е, че пациенти, изпитващи болка следствие на бактериална инфекция на H. pylori в стомаха, имат по-ниски плазмени нива на мелатонин през нощта (Wilhelmsen, J Pineal Res 2011), както и по-ниска експресия на ензими, които синтезират мелатонин (Chojnacki, Biomed Res Международен 2013). Проучванията върху животни дават индикации, че мелатонинът може да помогне за защита на лигавицата на стомаха и да подпомогне зарастването на язви. Изследване в Полша сред хора с пептични язви показва, че приемането на 5 mg мелатонин два пъти дневно заедно с тройна терапия (т.е. метронидазол, амоксицилин и омепразол) в продължение на 2 седмици помага за зарастване на язви до 3 седмица. Това се е случило при два пъти повече пациенти, сравнение с група, подложена само на тройна терапия. (Celinski, J Physiol Pharmacol 2011).

Пробиотици

Пробиотиците са жизнеспособни (живи) бактерии и/или дрожди, които носят полза за здравето. Въпреки че някои данни сочат, че приемът на пробиотици, съдържащи Lactobacillus, Bifidobacterium или Saccharomyces, в допълнение към антибиотици, може да помогне за увеличаване на ерадикацията на H. pylori (причинител на стомашни язви) (Fashner, Am Fam Physician 2015), повечето от проучванията не могат да се приемат за представителни. Освен това остава въпросът кой точно пробиотичен щам може да бъде най-ефективен в конкретния случай, в каква доза и каква е продължителността на лечението. Поради тази причина Американското дружество по гастроентерология нито препоръчва, нито отрича използването на пробиотици, самостоятелно или с антибиотици, за лечение на инфекция с H. pylori (Chey, Am J Gastroenterol 2017).

Продукти, които е малко вероятно да помогнат при язва

Медът от манука и мастиковата дъвка (мастикс, сакъз) са доста популярни сред голяма част от населението като традиционни средства за лечение на язва. За съжаление липсват конкретни медицински доказателства в подкрепа на подобно твърдение. Така например по време на изследване, при което 12 пациенти са приемали по 1 лъжица мед от манука четири пъти на ден в продължение на две седмици, не се забелязва намаляване на бактерия H. pylori (McGovern, J R Soc Med 1999). По-нови изследвания оборват и тиражираното през 80-те години на миналия век становище, че мастиковата дъвка лекува язва.

Добавки, които могат да влошат състоянието при язвена болест

Предполага се, но не е доказано, че високи дози аргинин могат да повишат нивата на стомашна киселина. Билковият екстракт от ангелика (лечебна пищялка) изглежда намалява производството на простагландини (Collier, Lancet 1980), известни с ползите си срещу пептични язви. Употребата на лекарствени средства в комбинация с желязо може да увреди защитната лигавица на стомаха, което води до стомашни ерозии, язви и стомашно-чревно кървене (известно като гастропатия, предизвикана от хапчета с желязо).

В заключение: В много случаи се използват добавки, самостоятелно или заедно с антибиотична терапия, които дават принос за елиминирането на H. Pylori, както и намаляват страничните ефекти от антибиотичното лечение. Това са червена боровинка, мелатонин, лактоферин, берберин, пробиотици и женско биле. За добавки като мастикова дъвка и мед от манука няма доказателства, че помагат при пептични язви, докато аргинин, желязо и ангелика (лечебна пищялка) са доказано противопоказни и трябва да се избягват от хора с подобни състояние. 

Вижте всички продукти, полезни за стомашно-чревния тракт:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.