×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Свикнали сме активно да говорим за пиене на вода през топлите месеци, когато по различни причини тялото по-бързо губи своята хидратация. Водата обаче е важна и в студеното време, макар тогава да не изпитваме толкова силна жажда. А причината е в това, че добрата хидратация е един от важните компоненти, за да сме по-здрави и да се разболяваме по-малко


Експертите са на различно мнение по отношение на точното количество вода, което  човек трябва да изпие в рамките на деня. И да, за вода говорим, не само за чай, кафе, безалкохолни напитки, сокове или супи. Те също са течности и за това спор няма, но водата е нещо отделно – необходимост, без която не бихме могли да живеем. И тук  специалистите се обединяват в едно категорично мнение: вода трябва да се пие, независимо от сезона. Има обаче особености на топлото и на студеното време, с които е добре да се съобразим.  

През лятото обикновено ни е по-лесно да спазваме някакъв „воден“ режим, тъй като организмът ни алармира, че изпитва жажда, защото тялото бързо губи влага чрез потта и под влияние на топлината. През зимата обаче пиенето на вода може да се окаже сериозен проблем, тъй като усещането за жажда е по-слабо и това е една от най-честите причини за дехидратацията.

Повечето специалисти посочват, че когато става дума за пиене на вода, препоръчителното количество зависи от много фактори: възраст, пол, хранене, начин на живот, работа, двигателна активност, наличие на заболявания, здравословен статус и т.н. Но като цяло всички са единодушни, че минималното дневно количество не трябва да бъде под 1,5-2 литра.

Как да разпознаем дехидратацията

Има ясни сигнали, които издават това състояние. Най-често те са:

 • Умора
 • Световъртеж;
 • Главоболие;
 • Загуба на концентрация и внимание;
 • Сухота в устата и затруднено слюноотделяне;
 • Тъмни кръгове и торбички под очите;
 • Твърде суха кожа;
 • Проблеми при уриниране и цистит (дори и през зимата);
 • Запек;
 • Косопад;
 • Безсъние;
 • Уморени и раздразнени очи;
 • Чести промени в настроението.

Защо трябва да пием достатъчно вода и през зимата

От количеството изпита вода зависи цялостното здравословно състояние и склонността ни към разболяване. Накратко: когато пием достатъчно вода, ние печелим следните позитиви:

 1. Укрепваме имунната система;
 2. Подобряваме паметта и концентрацията - при това трайно, а не моментно;
 3. Премахваме почти мигновено умората;
 4. Нормализираме телесната температура;
 5. Спомагаме за активирането на метаболизма;
 6. Повишаваме усещането за ситост;
 7. Разкрасяваме кожата – буквално: тя става по-сияйна, по-еластична, петната леко избледняват, а фините бръчки са по-малко видими. Дължи се не само на хидратацията, а и на детоксикиращото действие на водата, която елиминира замърсяванията.

Полезни трикове, които помагат да пием правилните количества вода в студеното време

1. Дръжте винаги на една ръка разстояние чаша с вода или малка бутилка, независимо дали сте на работното място или на дивана у дома. Когато сядате да пиете кафе с приятели, помолете и за чаша вода. В много страни това е традиционен начин за поднасяне на кофеиновата напитка и това изобщо не е случайно. Ако у дома или на работното място се поддържа твърде топло, има голяма вероятност въздухът да е по-сух, което води и до по-бързо съхнене на устата и гърлото. В такива моменти водата е задължителна.

2. Винаги носете малка бутилка вода в чантата си, защото всеки път, когато преминете от студена в топла среда, губите течности, които трябва да компенсирате. И е добре да го направите бързо. Това важи както при влизане в офиса, така и при качване в градския транспорт или личния автомобил, ако там е доста топло.

3. Ако се случва да забравяте да пиете вода, въпреки взетите мерки, инсталирайте безплатно приложение на телефона, което да ви напомня през определено време. Това е доста практично и помага за изграждането на този полезен навик.

4. Има хора, които наистина се затрудняват да достигнат оптималното количество вода. Ако сте от тях, може да компенсирате с други течности или хидратиращи продукти. Но като цяло е важно по-голямата част да идва от водата.

Добри алтернативи на водата

Овкусена вода: с лимон, лайм, листа мента, краставица, ягода. По този начин водата става по-приятна за пиене и мозъкът вече я регистрира не като вода, а като освежаваща напитка – в каквато всъщност тя се превръща.

Прясно изцедени плодове, зеленчукови сокове и смутита: освен вода в тях има и много полезни витамини и минерали, които имат общо укрепващо действие. В тази група обаче не влизат готовите сокове от кутия, тъй като те са често с добавена захар, консерванти и твърде малко полезни елементи.

Плодове и зеленчуци: в тях има много скрита вода, така че включването им в хранителния режим помага да достигнете по-лесно до необходимите дневни количества.

Билкови чайове: те са всъщност вода, но с ароматни билки. През зимните месеци обаче са супер полезни, защото повишават имунитета, благоприятстват оздравяването и намаляват неприятните симптоми при редица сезонни заболявания.

Бульони и супи: в основната си част те представляват вода, но обогатена със зеленчуци и протеини, което допълнително укрепва организма.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и изкуство.

Работила е във вестниците „Сега“ и „Новинар“, БНТ, списанията ELLE България, „Журнал за жената“, „Здравен журнал“, „Жената днес“. Редактор на сайта „Новите родители“, част от „Мениджър Медия Груп“.

Майка на две пораснали деца: 19-годишна студентка и 16-годишен бъдещ правист. Любител на природата с фокус към нейното опазване и защита. Страстен почитател на киното, театъра, музиката и литературата, с които през годините е неразривно свързана. Хоби кулинар (все още упорито неподдаващ се на настояванията на приятели и близки за участие в кулинарно риалити шоу). Оптимист, вярващ в доброто и хората (дори в моменти на криза).

Истински богата на приятели.

Продуктът беше успешно добавен в любими.