
Специалистите са категорични, че само след шест месеца консумация на ленено семе, рискът от сърдечен удар намалява с цели 50%, а рискът от инфаркт – с 30%.
В изследването си учените посочват още, че лененото семе заема първото място сред храните, които могат да окажат дългосрочно влияние върху високите нива на кръвното налягане.
В проучването били включени хипертоници, приемащи медикаменти срещу високо кръвно налягане, които страдали и от заболявания на периферните кръвоносни съдове. За целта на експеримента, част от тях ежедневно трябвало да консумират по 30 гр ленено семе, за разлика от другата група в чието меню лененото семе не било включено.
След 6 месеца се установило, че състоянието на употребявалите ленено семе доста се е подобрило, като нивата на кръвното им налягане значително спаднали. Това само по себе си, е в основата и на редуцирането на рисковете от удар и инфаркт, категорични са авторите на изследването.
Коментари (0)
Нов коментар