Search
Филтрирай по...

Ленено масло

 


Лененото масло е най-богатият на растително базирани Омега-3 мастни киселини природен продукт. То съдържа витамин F, който не се синтезира в организма, витамини А и Е, калий, магнезий, цинк, протеини, фибри и други биологично активни вещества, необходими за здравословното хранене. Най-важните компоненти на лененото масло обаче са есенциалните мастни киселини, по чието съдържание лененото масло се конкурира единствено с рибеното. То е изключително богато на Омега-3, Омега-6 и Омега-9 мастни киселини. Поради съдържанието на хормонобалансиращи лигнани и растителни естрогени лененото масло стабилизира нивата на естроген и прогестерон в женския организъм, което го прави особено полезно в периода на менопауза, но в същото време има укрепващо действие и по отношение на сексуалната функция при мъжете.

Смята се, че всекидневната употреба на ленено масло подпомага профилактиката на сърдечните пристъпи, инсулта, инфаркта, намалява артериалното налягане (лъжичка ленено масло на ден намалява с 10 единици кръвното налягане при хипертониците), намалява риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижава честотата на диабетична невропатия. В народната медицина то се използва за лечението на глисти, язви и стомашни киселини. Редица изследвания доказват полезното действие на лененото масло и срещу заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето и други. Не на последно място, лененото масло облекчава и протичането на предменструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система и работата на бъбреците. От своя страна, диетолозите го препоръчват при нарушена обмяна на мазнините и при затлъстяване.

Лененото масло напоследък стана изключително популярно и се предлага както под формата на ленено семе, така и като студенопресован екстракт, който е с най-голяма чистота.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top