
Жените, които са употребявали
соеви продукти, преди да им бъде поставена диагноза рак на белите дробове, са живели по дълго, в сравнение с тези, които са употребявали по-малко соя, пише сп. Clinical Oncology. „Това е първото изследване, което показва взаимовръзката между употребата на
соя преди диагностицирането на рак на белите дробове и относително високата степен на оцеляване”, заяви Гун Ян, сътрудник на Vanderbilt University Medical Center.
Ракът на белия дроб е главната причина за смърт сред жените, страдащи от онкозаболяване, тъй като само 1 от 7 пациeнти оцелява до 5 години след поставянето на диагнозата. Новото изследване показва, че женските полови хормони, особено естрогените, може да повлияят на развитието на рак на белите дробове.
Коментари (0)
Нов коментар