Имунитет

 

Грижим ли се достатъчно за имунната си система? Със сигурност отговорът при повечето хора няма да бъде положителен. А добрият имунитет не е само защита против болестите – той е синоним на  перфектна кондиция и добро здраве. Укрепването на имунната система може да намали риска от развитие на сериозни заболявания, включително рак.

 

Какво представлява имунната система?

Това е една от най-сложните системи в човешкото тяло. Състои се от мрежа от специфични тъкани, органи, клетки и съединения. Лимфните възли, далакът, костният мозък, тимусът и сливиците играят важна роля в борбата срещу микробите и болестите. Добре функциониращата имунна система непрекъснато е нащрек срещу инфекции и други потенциални опасности за здравето.

Повечето хора обаче, не се замислят за всичко това, докато не се окаже, че е станало твърде късно. А сигнали винаги има – чести настинки, грипни състояния и други неразположения, лекувани на крак с  медикаменти които ликвидират симптомите, но не и първопричината за тях. До следващия път, когато цикълът се повтаря отново и отново. През зимата обикновено нещата се влошават, въпреки че според някои специалисти няма определена причина хората да боледуват по-често през студения сезон. Някои търсят обяснение във факта, че тогава се прекарва много повече време на закрито, а това е свързано с рязко намаляване на количеството витамин D  в организма. Други свързват зачестилите неразположения с  това че организмът през студените месеци използва значително повече енергия за поддържане на нормалната телесна температура – която при други условия би могла да бъде „използвана“ за справяне с вируси и инфекции.

Силен имунитет

Крайно време е хората да започнат да мислят за имунитета си като за неразделна част от  своя организъм. Да се фокусират не върху целта „да не се разболеят“, а върху това да бъдат колкото се може по-здрави.

Балансът е в основата на всичко

Да обърнем внимание на един интересен момент. Повечето хора най-вероятно мислят, че добрата имунна система трябва да реагира  и при най-малкия сигнал за проблем. Това обаче не е съвсем така.  И по-точно - случва се, но е познато като свръхактивност на имунната система – състояние, почти толкова притеснително колкото ако е налице липса на каквато и да било реакция.  Ключът към здравия имунитет е в баланса. Именно затова някои учени са на мнение, че поддържането на устойчиво равновесие на системата е по-здравословно от ударното ѝ подсилване. Когато е налице настинка, имунната система сигнализира, че има нужда от помощ. Самата настинка е защитна реакция, а не непременно нещо, на което трябва да бъде незабавно противодействано с медикаменти. Това е опит на тялото да възстанови баланса си след физически или емоционални стресови ситуации и периоди.

 

Имунитетът и линиите на защита

За имунната система трябва да се мисли като за една сложна машина. Именно поради тази причина, грижите за нея също не са проста работа. Ако си представим имунитета като една мантия, обвиваща цялото ни тяло, първата ни задача е да проверим дали по нея няма дупки. Основната  „фронтова линия“, защитаваща тялото ни от околната среда, трябва да се поддържа здрава и силна. Повечето хора сигурно ще останат доста изненадани когато разберат, че около 70% от клетките на имунната система се намират не другаде, а в стомаха. И тъй като нито една система не може да бъде перфектна, останалите 30% се „крият“ на други места, така че да могат да се мобилизират в случай на опасност. В крайна сметка обаче, има и много други фактори в начина на живот, които повлияват директно върху устойчивостта на имунната ни система. Нека разгледаме най-важните от тях.

 

Хранителните навици:

Придържайте се към сезонните храни

Забелязали ли сте, че вашето тяло само „иска“ определени продукти, когато дойде зимния сезон – картофи, цвекло, тиква – все храни, които помагат на имунната система, осигурявайки ѝ едновременно фибри и витамини А и С. Старайте се да наблягате и на храните от семейство бобови, както и на повече яхнии със сезонни зеленчуци.

 

Избягвайте сурови храни в студените месеци

Това е основен закон в китайската народна медицина. Обяснението е просто – суровите храни са по-трудни за преработка от организма. Консумацията им натоварва храносмилателната система и в някои случаи я отслабва, което пък от своя страна означава, че тялото хаби повече енергия, за да „измъкне“ ценните за имунитета продукти от храната. За да избегнете това, включвайте по-често в менюто си овесена каша, яйца, паста от елда за закуска, топли супи и сандвичи с препечен хляб за обяд, леко сотирани зеленчуци и протеини от безмесен произход за вечеря.

 

Добавете цвят в блюдата си

Отдавна е известно – колкото по-широк спектър от цветове включите в менюто си(особено що се касае до зеленчуците), с толкова повече полезни елементи ще се заредите. За да помогнете на тялото си да се справя по-лесно с болестите, обръщайте специално  внимание на антиоксидантите – те пазят клетките от вредните свободни радикали. Много ценни в този случай са боровинките, малините, къпините – те запазват голяма част от полезните си свойства дори след замразяване.

здравословно хранене

Следете алкално-киселинния баланс

Бързата храна, захарта, чипса – това са все продукти, увеличаващи киселинността в тялото ви, което пък от своя страна е идеална среда за бактериите. Затова алкализиращите храни не бива да бъдат пренебрегвани. Такива са спанака, броколите, карфиола, бадемите, зехтина, гроздето. Не забравяйте и водата – поне два литра дневно.

Ph баланс

 

Не подценявайте ароматните подправки

Няма как да не знаете за прекрасните свойства на чесъна, джинджифила, лука. Всички те имат загряващ ефект и подпомагат имунната система. Подправяйте редовно супите и ястията си с тези безценни помощници. Добавяйте ги по средата на готвенето.  Според много специалисти е мит, че е най-добре чесънът да се яде суров – така той по-трудно се усвоява от организма. Най-добре е да бъде умерено сотиран или сварен.

Ароматни подправки

 

Избирайте здравословните мазнини

Омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибите от студените морета и в някои растителни мазнини, помагат на имунните клетки да функционират по-ефикасно.

Рибено масло

 

Изхвърлете захарта от менюто си

Рафинираната захар, съдържаща се в редица храни и напитки, буквално разрушава имунната система. Заместете шоколадовите десерти, тортите и безалкохолните напитки с кисело мляко и плодове!

Захар

Стимулирайте имунната система

Чесън, зелен чай, къдраво зеле, гъби, овес, тиквени семки. Старайте се тези храни да присъстват колкото се може по-често в менюто ви.

 

Движението – този безценен приятел!

За да поддържате организма си в добро здраве, абсолютният минимум е 150 минути движение седмично, или малко повече от 20 минути дневно. Затова – ходете пеша винаги когато имате възможност, правете физически упражнения, разтягайте се, дишайте дълбоко! Физическата активност стимулира не само сърдечната дейност, но и движението на лимфната течност в организма. Тъй като лимфната система не е „оборудвана“ с помпа (за разлика от кръвоносната) тя разчита  на мускулните контракции, за да придвижва лимфната течност по своите „канали“. Ето защо движението е от такова огромно значение – независимо дали ходите, плувате, карате велосипед , танцувате, или просто работите в градината.

Движение

Почивайте си!

Зрелите хора имат нужда от 7 до 8 часа сън на нощ, а по-малките деца – до 12-13 часа. Всичко под седемте часа неминуемо води до натрупване на умора. За съжаление, сутрешната отпадналост далеч не е единствената последица от системното недоспиване. Сънят е изключително важен за имунитета – тялото използва часовете докато е в нощен покой за детоксикация, възстановяване и лекуване. Замислете се само – колко често симптомите на грипа стават по-леки и се поема курс към оздравяване именно след един дълбок и продължителен сън!

Релакс

Установено е, че хората които спят по-малко от 7 часа на денонощие, са до три пъти по-предразположени към различни грипни вируси и настинки, хронична умора и др. Ако се случи работните седмици да са ви прекалено натоварени и да не успявате да постигате задължителните часове сън, опитвайте се да компенсирате с повече спане през уикенда. В краткосрочен план, тялото успява да се справи с липсата на достатъчно сън. Стигне ли се обаче до хронифициране на това състояние, организмът започва да страда.

 

Избягайте от стреса!

42% от анкетираните в едно проучване признават, че по собствената им субективна преценка, за самите тях, нивата на стрес през последните пет години са нараснали.  Дори подрастващите не са защитени от него – при много тийнейджъри се наблюдават дори по-високи равнища на стрес, отколкото при родителите им, според същото изследване. Дали стресът е на физическа или емоционална основа, или в резултат на умствено претоварване, той е все така вреден както за организма като цяло, така и за имунитета в частност. Борбата с него трябва да се превърне във ваша ежедневна цел. Разбира се, това ще ви струва известни волеви усилия, но сами ще се убедите че те са си стрували. Има много начини за борба със стреса – упражнения, джогинг, йога, отдаване на любимо хоби. Медитацията също е един страхотен начин за отпускане на нервите след напрегнат ден. Според редица изследвания, редовното ѝпрактикуване, комбинираносйога, водидопо-дълбокодишане, което от своя страна позволява на органите да функционират по-ефикасно. Задължителнапоследицаоттовае и усилването на имунитета. Нямате достатъчно време за такива занимания?

 

Анти стрес

Дори не е нужно да отделяте специално време, за да медитирате! Можете да си правите кратки сесии в движение -  докато пътувате към работното място, докато чакате метрото или просто докато се разхождате, опитвайки се да намерите баланса между дълбоките вдишвания и постигането на вътрешно равновесие.

 

Огромната роля на добрите социални контакти

Стабилните приятелства, както и общуването с приятни за вас хора помагат изключително много за намаляване нивата на стрес. Хората, които са постоянно заети с различни социални активности, както и тези които се смеят често, стават жертва на настинки значително по-рядко, според редица изследвания. Ролята на добрия имунитет не се изчерпва само до клетките и органите, той повлиява и душевното здраве. По правило, колкото по-добър имунитет е изградил даден индивид, толкова по-вероятно е да има позитивен поглед върху собствения си живот!

Общуване

И все пак, не забравяйте – здравето е в... стомаха!

Още няколко думи за неговата роля и какво всъщност се случва там. „Добрите“ бактерии в стомашно-чревния тракт са в комплексна и неразривна връзка с имунната система. Стомахът е първото място във вътрешността на тялото ни, където то се среща с външния свят. Ето защо е важно първата „фронтова линия“ винаги да е в „ бойна готовност“. Поради това, пробиотиците са полезни не само за стомаха, а и за имунната система.

 

Каква по-точно е ролята на стомаха?

Добрите бактерии имат комплексна и неразривна връзка с имунната система.  Както бе споменато, стомахът, а след него и червата, са основните места където нашето тяло посреща елементите от външния свят. А първата линия на защита срещу нашествениците, е важно да бъде здрава и добре укрепена. Затова пробиотиците са полезни не само за чревната флора, те са и чудесен имуностимулатор. Бактериите които се съдържат в тях , подсилват имунната система, осигурявайки ѝ допълнителна стимулация. Така, когато попадне под ударите на опасни вируси и бактерии, тя е достатъчно подготвена да се справи с тях бързо и ефективно.

Може би ще останете изненадани, ако разберете че в храносмилателната ви система има до десет пъти повече бактерии, отколкото във всички други органи и системи взети заедно. Познати под общото название „чревна флора“, те помагат за преработването на храната и поддържат баланса в червата. Именно затова, пробиотиците трябва са неразделна част от необходимите за едно тяло хранителни елементи.

Пробиотични добавки

Много доктори препоръчват профилактичен ежедневен прием на пробиотици. Те могат да бъдат частично заместени и от кисели млека с активни култури, каквито са добре познатите ни лактобацилус и бифидобактерии.  Те унищожават редица лоши култури в стомашно-чревния тракт, поддържайки в същото време популация от добри бактерии. Най-често, препоръчителната профилактична доза е от около 1 млрд единици дневно, което, в зависимост от продукта, се равнява на една до няколко таблетки или капсули.

Друга интересна сфера в темата за стомашното здраве са пребиотиците, антиоксидантите  и съединенията с разтворими фибри, които благоприятстват растежа на популацията на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.  Известни са и с това, че подобряват усвояването на калция и магнезия. Богати на пребиотици са пълнозърнестите храни, пресните подправки, фъстъците, ечемикът, бобът, бананите, черешите, патладжаните, грахът, овесът и лукът.

За съжаление, повечето хора не се сещат за пробиотиците и пребиотиците, преди да се е появил някакъв здравословен проблем. На пръв поглед баналните дисфункции на стомаха и червата, причинени от редица фактори, сред които са както приема на антибиотици, така и рязката смяна на хранителния режим, се нуждаят  от намесата на пробиотиците, които да подобрят лечението и да помогнат за по-бързо и пълно възстановяване.

Revita Ви препоръчва:

Пробиотик Pearls / Пърлс АС 1 млрд CFU x 30 перли

Пробиотици

Alive! / Алайв мултивитамини

Мултивитамини

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.