Срещу разстройство

 

Употребата на пробиотици има дълга история. Консумацията на млечни продукти с пробиотични култури има сериозни традиции в някои части на света, включително и у нас. Една от широкоразпространените дефиниции ги определя като „Живи микроорганизми които, приемани в нужните дози спомагат за добро здраве.“

Към настоящия момент на науката са познати около 20 пробиотични щама които самостоятелно или в комбинация с други, оказват положително влияние както върху стомашно-чревния тракт, така и на общото здравословно състояние.

 

Назад през столетията

Има данни още от векове назад, според които тогавашните доктори, най-вече в района на Близкия и Средния Изток, са предписвали консумация на вкиснало мляко, съдържащо млечнокисели бактерии за лечение на някои заболявания  като туберкулоза, стомашно-чревни смущения и проблеми с черния дроб.

За съвременния интерес към пробиотиците немалка заслуга има теорията на Мечников за дълголетието, която свързва забавянето на старостта и доброто здраве в третата възраст със селските жители на Балканите преди около век с честата употреба на млечни продукти, съдържащи бактериални култури. Руският медик е на мнение че растежът на популацията на гнилостните организми, произвеждащи токсини в стомашно-чревния тракт, може да бъде регулиран чрез намесата на полезни култури в червата.

 

Здравни приложения на пробиотиците

Чревните бактерии са постоянен спътник на хората. Колонизацията на стомаха и червата с характерната микрофлора започва още от най-ранно детство, непосредствено след раждането. Микроекологията на човешкия стомашно-чревен тракт е комплексна среда, включваща два основни типа флора:

-Полезни бактерии, установили симбиоза с гостоприемника си вследствие на дългия еволюционен процес.

-Потенциално патогенни бактерии.

 

Оптималният баланс в тази микробиологична популация е предпоставка за добро здраве. Хармонията  между полезните и патогенните бактерии е позната под термина еубиоза. Това равновесие е изключително важно за ефикасното храносмилане и усвояване на полезните вещества. Балансът обаче, често пъти  бива нарушаван поради различни причини. Типичен пример за това е всяка една антибиотична терапия, когато освен всичко друго имунната система е отслабена поради болест, стрес или други фактори. Доказано е, че някои микроорганизми, най-вече млечно-киселите бактерии, които са постоянни и добре приети „обитатели“ на стомашно-чревния тракт, помагат за възстановяването на естествения микро-екологичен баланс.

През изминалото столетие са проведени впечатляващ брой проучвания, доказващи благотворните ефекти на млечно-киселите микроорганизми върху здравето. В  хода на тяхното разпространение и оцеляване в стомашната флора, тези пробиотици произвеждат различни метаболити като млечна киселина, както и подобни на антибиотик субстанции наречени бактериоцини, които потискат растежа на организмите, предизвикващи гнилостни процеси. Метаболитното им действие помага и при разграждането на хранителните съставки и усвояването на витамините от групата В. Подобрява се и усвояемостта на минералите и на други хранителни вещества, като например изофлавоните от соевото мляко. Освен това,  някои от съставките в клетъчните стени на тези бактерии имат противовъзпалително действие и спомагат за общото укрепване на имунната система.

Главните метаболитни действия на пробиотиците са протеолизата (разграждане на хранителните протеини), липолизата (разграждане на мазнините, приети чрез храната) и преобразуването на лактозата (млечната захар) в млечна киселина.  Тези промени се осъществяват с помощта на съответните бактериални ензими. Пробиотиците в стомашно-чревния тракт могат да помогнат на много хора, страдащи от нарушения в храносмилането в резултат на липса или неправилна функция на едни или други хранителни ензими. Това тяхно качество в някои случаи може да помага дори и при малки деца и бебета, разбира се след задължителна консултация със специалист.

Установено е също, че хората страдащи от непоносимост към лактоза, за които консумацията на мляко и млечни продукти неизменно е свързана със стомашни неразположения, се повлияват много добре от лактозо-хидролизиращите ензими, доставяни в организма именно от млечнокиселите бактерии.

Клинично доказано е, че пробиотиците имат редица полезни въздействия върху здравето. Лечение и профилактика с тях се препоръчва при т.нар. синдром на раздразнените черва, кожни и дентални проблеми, поддържане на артериалното налягане, за подобряване на чернодробните и имунните функции, и др. Някои изследвания от последните години се опитват да докажат, че добрите бактерии в стомаха могат да повлияят и контрола на здравословното тегло.

Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди – несмилаеми фибри, които преминават през целия стомашно-чревен тракт без да се променят, т.е. без да бъдат усвоени. Полезните им свойства се състоят в това, че по време на преминаването си през храносмилателната система те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.  Инулинът е най-широко разпространения пребиотик. Може да се намери в естествен вид в цикорията и някои видове артишок. Той, както и фруктоолигозахаридите, често биват добавяни към пробиотичната терапия.

 

Добра и лоша бактериална флора

Ще споменем накратко някои от най-разпространените добри и лоши бактерии в стомашно-чревната флора. Към първите принадлежат:

  • Бифидобактерия (Bifidobacteria)


Нейните различни щамове помагат за регулиране на популацията на редица други бактерии в стомаха и червата, модулират имунния отговор на организма при нахлуването на патогенни бактерии и дори могат да предотвратят образуването на тумори.

  • Ешерихия коли (Escherichia Coli)


Няколко типа от тази бактерия обитават стомашно-чревния тракт на човека. Те са ангажирани с производството на витамин К2 (изключително важен за кръвосъсирването), както и във възпирането на лошите бактерии. Някои от щамовете на Ешерихия коли обаче могат да причинят заболявания.

  • Лактобацилус (Lactobacillus)


Тези бактерии спомагат за по-ефективното усвояване на витамините и хранителните вещества., укрепват имунитета и предпазват от злокачествени изменения клетките на стомашно-чревния тракт.

А ето и някои от най-често срещаните лоши бактерии:

  • Кампилобактер (Campylobacter Sp.) - към този род бактерии се отнасят няколко вида и подвида, кат най-чести причинители на заболявания при човека са jejuni и C. coli. Инфекцията най-често прониква в организма с приемането на заразена храна.

  • Ентерококи фекалис (Enterococcus Faecalis) – те са най-честата причина за инфекции след хирургически интервенции.

  • Клостридиум дифициле (Clostridium Difficile) – един от най-честите причинители на диария, повръщане и стомашни болки. Обикновено се активизират след курсове с антибиотично лечение, когато размножаването им се улеснява.


 

В търсене на ефикасни пробиотици за здравето на човека

Идеалният пробиотичен микроорганизъм трябва да отговаря на следните характеристики:

-Липса на патогенност.

-Висока толерантност към жлъчната и стомашната киселинност.

-Производство на L – (+) млечна киселина само по време на ферментацията.

-Способност за лесно размножаване in vivo.

-Способност за лесно размножаване in vitro.

-Висока издръжливост по време на промишления процес (при сушене и т.н.)

-Запазване на стабилността при стайна температура, самостоятелно или про комбинация с други съставки.

-Липса на потенциал за развитие на вирулентност.

 

Лактобацилус Ацидофилус (Lactobacillus acidophilus)

Лактобацилус Ацидофилус е сборно название на цял род пробиотични бактерии. Тяхната основна функция е да подпомагат   храносмилателния процес. При здравите хора, тези бактерии обитават нормално устната кухина, стомашно-чревния тракт и началните отдели на женските полови органи. Задачата им там е да поддържат здрава среда и да предотвратяват развитието на инфекции.  В частност, те предпазват човешкото тяло от развитието на гъбични и бактериални инфекции  в пикочо-половата система. Подобно на много други бактерии, Лактобацилус Ацидофилус се грижи за доброто храносмилане и разграждане на веществата, в стомашно-чревния тракт, като осезаемо подобрява и перисталтиката. Бактерията намалява оплакванията при хора, които трудно разграждат мляко и млечни продукти – обичайните симптоми, свързани с консумацията на мляко, значително намаляват.

Лактобацилус Ацидофилус се препоръчва и за ограничаване на неприятните странични ефекти, съпътстващи приема на антибиотици, защото предпазва от развитие на гъбични инфекции и упорити стомашни разстройства.

 

Пробиотик ПърлсАцидофилус (АС) на американската компания Enzymatic Therapy Inc., се предлагат на пазара в опаковки от по 30 и  90 перли.  Препоръчват се при констипация, подут корем, усещане за тежест и често отделяне на газове. Специално създадени за противодействие на тези оплаквания, те бързо и ефективно възстановяват стомашно-чревния баланс. Продуктът е източник на живи, полезни пробиотични бактерии, които напълно възстановяват чревната флора, потискайки развитието на болестотворните микроорганизми, причиняващи подуване, метеоризъм и запек. Наред с това, предпазват от развитие на гнилостни процеси в храносмилателния тракт. Изключително ефикасни са и като съпътстващ прием при лечение с антибиотици. Благодарения на детоксикиращия си ефект, подобряват и вида на кожата, възвръщайки естествената ѝ свежест.

 

Кликнете на разфасовката от 30 капсули:Пробиотици

Кликнете на разфасовката от 90 капсули:

Пробиотици

 

 

ПробиотикПърлсАС гарантирано доставя активни, живи бактерии точно там, където има най-голяма нужда от тях. При преминаване през стомаха и тънките черва, те оцеляват напълно, без този преход да повлияе на тяхната структура и дейност. Препоръчителната дневна доза е една капсула, приета с вода или сок. Може да се приемат и без храна.

 

 В заключение. Ролята на пробиотиците за човешкото здраве е съществена и неоспорима. Те влияят положително не само върху стомашно-чревната флора, но и върху цялостната кондиция на организма, подобрявайки дейността на имунната му система. Последните иновации, свързани с производството на храни с добавени пробиотици, не оставят съмнение в по-нататъшното развитие на този специфичен отрасъл. С нарастващата прецизност на проучванията и непрекъснатото обогатяване на знанията в областта на различните пробиотични щамове,  насоките за бъдещето очертават все по-широкото им приложение в сферата на хранителните добавки, на базата на разнопосочните им и доказани ползи за човешкото здраве.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.