×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ковид-19 заплашва човешкото здраве в световен мащаб. Ето защо сега е повече от наложително всички възможни средства и мерки, които биха били от полза, да бъдат използвани. Оказва се, че традиционната китайска медицина (ТКМ) има какво да предложи в битката срещу „новата болест“.

Ковид-19

 

Традиционна китайска медицина, вирусни инфекции и Ковид-19

Има ли място традиционната китайска медицина (ТКМ) в битката с Ковид-19? Истината е, че опитът на ТКМ срещу вирусните инфекции и предизвиканите от тях пандемии датира от дълги години насам.

Естествените средства на традиционната китайска медицина повишават имунитета, намаляват риска от инфекции и да ускоряват възстановяването.

Научните данни сочат, че включването на TКM в профилактиката и лечението на тежкия остър респираторен синдром (SARS-CoV), също е постигнала значителни успехи.

Епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) избухва в южните части на Китай през 2002 г., когато хиляди хора биват заразени и много от тях умират.

Днес Китай включва традиционната китайска медицина на всички фронтове в битката с епидемията от новия коронавирус SARS-CoV-2 (2019-nCoV), която избухна в Ухан в средата на декември, 2019 г.

 

Когато специалистите говорят….

В този материал ще ви представим интервюто на д-р Кара Фицджералд с д-р Джон Чен относно плана за профилактика и лечение на новия коронавирус с помощта на традиционната китайска медицина.

Интервюто е поместено в уебсайта на д-р Фицджералд – drkarafitzgerald.com и предоставя доста интересен и научно обоснован поглед върху проблема.

Джон Чен е доктор по фармакология и източна медицина, и лицензиран акупунктурист, практикуващ в Западното крайбрежие на САЩ (Западен бряг). Той е признат авторитет както в западната фармакология, така и в китайската билкова медицина и е високо квалифициран в двете области. Преподава в Императорския колеж в Лондон, Университета по традиционна китайска медицина Йо Сан и много други университети.

Джон Чен е автор на редица научни трудове, сред които „Chinese Medical Herbology and Pharmacology“ (2003), „Chinese Herbal Formulas and Applications“ (2008) и др.

Д-р Чен е в постоянна връзка с докторите в Ухан и активно предоставя най-актуалната информация в уебсайта си.

Д-р Кара Фицджералд е квалифициран натуропат и има пост-докторантура по хранителна биохимия и лабораторни науки от клинична лаборатория Metametrix.

 

Ето и интервюто на д-р Кара Фицджералд с д-р Джон Чен, от когото ще научите полезни неща за ползите на традиционната китайска медицина!

Д-р Кара Фицджералд: Опитът Ви в областта на Източната медицина би бил много полезен за нас, клиницистите, обучени на Запад. Разкажете ни какво се случва в Китай, използва ли се там традиционната китайска медицина и надеждни ли са резултатите?

Д-р Джон Чен: Както знаете, всичко започна през декември 2019 г. След като се появиха и някои тежки случаи на пневмония, стана ясно, че симптоматиката им се доближава до тази, предизвикана от вируса на ТОРС (тежък остро респираторен синдром).

В рамките на кратък период от време китайското правителство предприе драстични мерки. Много бързо се стартира строежа на болници, започнаха да карантинират Ухан и провинция Хубей, всички околни градове и т.н.

Неминуемо започна и активно лечение на пациентите и тук имаше различни трудности, тъй като става въпрос за нов, все още непознат коронавирус.

Китайските лекари и учени разчитаха на опита си, придобит по време на епидемията от ТОРС, надграждайки върху него и опитвайки се да открият нови ефективно подходи.

Всъщност лекарите са се учили на място – в болниците в Ухан или други провинциални болници в околните градове. Те са систематизирали информацията си и са изпратили наличните данни в Пекин.

От Пекин са променили протокола на лечение и са го върнали обратно до всички болници в провинцията и в по-големите градове.

По същество, целият този процес се базира на опит, грешки и последващо прецизиране.

В Китай издадоха книга с протоколите за лечение – „Ръководство за коронавирусната болест“ ( 2019). Тя е 200 страници и се актуализира всяка седмица. Едно от седемте издания, вече е на разположение и на английски език, така че всеки, който се интересува, може да го изтегли безплатно.

 

Д-р Кара Фицджералд: А относно е подходът на лечение в Китай? Доколко традиционната китайска медицина присъства като част от плана за терапия?

Д-р Джон Чен: Използват се и западния и източния модел на лечение. В някои от по-малките клиники или болници в Китай лечението се базира предимно на билковата медицина, в по-малка степен се използва иглотерапия и други подходи. Онова, което правят по същество китайските лекари, е, че класифицират хората в 4 основни групи.

Първата категория е насочена към превенцията. Втората обхваща все още ранните признаци и симптоми. В третата категория влизат всички пациенти с пневмония. В четвъртата – онези, които вече са в процес на възстановяване, включително изписаните от болниците.

В рамките на тези четири фази има някаква диференциална диагноза и съответстващо на нея лечение. На тази база, специалистите изготвят възможно най-адекватния протокол за лечение. Посредством тази схема всичко се случва много по-бързо и по-ефективно.

 

Д-р Кара Фицджералд: Каква е терапията през тези четири фази? Включени ли са в нея средства от традиционната китайска медицина?

Първата фаза е фазата на превенция. Тук акцентът е човек да се поддържа максимално здрав и силен. Злоупотребата с алкохола и цигарите, стресът, недостатъчният сън – всички тези фактори компрометират имунната система. С ограничаването им, рискът от заразяване може да бъде намален.

Особено популярна билка в традиционната китайска медицина е астрагалът. Най-често той се препоръчва в комбинация с други билки, така че активните вещества в състава им взаимно да подсилват здравословните си ефекти.

Една от специалните китайски билкови комбинации за подсилване на имунитета и защита от вирусни инфекции се нарича Jade Screen (Yupingfeng San) и тя също включва екстракт от корен на астрагал. Това е една от основните китайски растителни формули, използвани с цел подпомагане на неспецифичния и специфичния имунитет, така че тялото да може да се пребори с инфекцията.

Да речем, че по някаква причина не сте в състояние да се защитите ефективно, тъй като вие нямате възможност да работите дистанционно, а Ковид-19 е силно заразно заболяване. В някакъв момент започвате да получавате симптоми, но в началото на заболяването те все все още са неясни. Може да имате температура, лека суха кашлица, мускулни болки и умора.

Подобни сигнали могат да се дължат на настинка, грип или Ковид-19. Именно в тази ранна фаза е важно да приложите лечението с билки, за да намалите риска от усложнения на вирусната или бактериална инфекция.

Поддържащите билки също не са за пренебрегване. Така например, ако имате главоболие или болки в мускулите, ви трябва екстракт, който да облекчи състоянието. Ще ви бъде нужно и нещо срещу втрисането и температурата, тъй като в ранната фаза на заболяването, те могат да се дължат отчасти на вазоконстрикция и нарушено кръвообращение.

При свиване на кръвоносните съдове, по-малко кръв достига до периферните части на тялото. В резултат белите кръвни клетки не достигат засегнатата област. Това означава също, че вашата слузна мембрана е може би по-тънка от нормалното, при което вирусите попадат по-лесно в тялото ви.

Следващата фаза е най-трудоемка за овладяване и лечение – това е фазата на пневмонията.

 

Д-р Кара Фицджералд: Преди да разкажете за пневмонията, можете ли да посочите още билки, подходящи за прием при първите симптоми на заболяване?

Д-р Джон Чен: Сред онези, които най-често използвам, са растения от семейство Brassicaceae и някои от видовете Isatis, както и Lonicera japonica и други, които са се използвали преди хиляди стотици години, още преди откриването на бактериите и вирусите.

 

 

Д-р Джон Чен за последната фаза, протичаща с пневмония:

Обикновено в началото пациентът ще има задух, хрипове и усещане за натиск в гърдите. Това е индикация, че най-вероятно белите дробове са засегнати по-сериозно. При положение, че рентгеновото изследва го докаже, тогава вероятността за наличие на Ковид-19 е много висока.

Ако в случая разполагаме с тест, който окончателно да потвърди диагнозата, това би било много добре. В Китай правят това. В Корея също, дори още по-агресивно. В някои други държави навременното тестване все още е проблем, обаче.

При всички случаи, точно в този момент поддържащата грижа е от изключително важно значение – именно тогава вирусът е попаднал в белодробните клетки и се репликира.

В този момент тялото е в разгара на битката с вируса, така че трябва да се подкрепи колкото е възможно повече. Препоръчва се употребата на билки, които подпомагат функцията на белите дробове, улесняват дишането, намаляват възпалението и понижават температурата.

Ако пациентът има пневмония или бронхит с възпаление на белите дробове, китайската медицина включва определени билки. Те трябва да имат няколко фармакологични ефекти: антипиретичен (понижаващ телесната температура), антибактериален и противовирусен, както и противовъзпалителен, който намалява белодробното възпаление.

 

Д-р Джон Чен за цитокиновата буря и Ковид-19

Друго важно нещо, което исках да отбележа, е цитокиновата буря, която се активира при Ковид-19. Цитокиновата буря представлява свръхреакция на конкретни имунни клетки, при която те атакуват не само вируса, но и белодробните тъкани.

Основна роля тук играят клетките макрофаги, чиято основна задача е да откриват патогени. Интензитетът на реакцията от страна на макрофагите, отделящи провъзпалителни медиатори като цитокини зависи от много фактори.

Има данни, които показват, че голяма част от смъртните случаи, предизвикани от Ковид-19, са резултат от респираторния дистрес синдром, провокиран от цитокиновата буря в белите дробове и някои други органи. Стига се до белодробна фиброза, уплътняване на белодробните тъкани и нарушения в дихателната функция.

Основни симптоми са задухът и дразнещата кашлица. Пациентът не отделя храчки, но истината е, че в белите дробове има наличие на много гъст, лепкав секрет, който преминава в алвеоларните торбички.

В тези случаи в Китай най-често се прави биопсия на бял дроб, за да се разбере какво точно се случва.

Неотдавна в САЩ направиха биопсия на двама души с рак на белия дроб, заболели от Ковид-19. Мисля, че информацията беше изнесена в New England Journal of Medicine или JAMA. След като направили биопсията, лекарите открили наличие на секрети дълбоко в белите дробове на пациентите. Това всъщност е едно от най-важните неща в лечението на тежката пневмония.

В западния свят през цялото време се говори за апарати за обдишване. Те наистина са от полза при Ковид-19 – помагат на пациентите да дишат, но какво точно се случва при наличие на тежка пневмония и толкова секрети? Ако се вкара твърде много кислород в белите дробове, къде мислите, че ще отидат секретите? Те ще бъдат изтласкани по-дълбоко навътре, което не е добре за пациента на подобен етап от развитието на болестта. Най-доброто е секретите да бъдат втечнени и да се предизвика отхрачване.

Мисля, че след активното включване на биопсията в лечението, китайските лекари разбраха, че преди кислородът да бъде изтласкан дълбоко в белия дроб, трябва да се очистят секретите.

След като храчките са отстранени, пациентите биха могли да дишат самостоятелно или все пак отново да се нуждаят от повече кислород. Само че, ако не се изчисти препятствието, апаратът за обдишване може не просто да бъде безполезен, но и да усложни състоянието.

 

Д-р Кара Фицджералд: Можете ли да споделите подходящи естествени средства, подходящи именно в тази фаза – с цел очистване на белодробните секрети?

Д-р Джон Чен: Някои от най-ефикасните средства включват семена от китайски зимен пъпеш, семена от кресон /Lepidium sativum/, семена от горчив бадем, семена от перила (китайски босилек) /Perilla frutescens/ и др.

В Китай отдавна се използва и една комбинация, наречена She Gan Ma Huang Tang, която много ефективно очиства секретите от белите дробове. She Gan Ma Huang Tang представлява отвара от растенията Ephedra distachya и Belamcanda.

Към момента She Gan Ma Huang Tang все още се прилага в Китай с цел изхвърляне на секретите при Ковид-19 и пневмония.

Може да се случи така, че дори след излекуването и възстановяването, пациентът да остане с увреждания на белите дробове, недостиг на въздух, хрипове, задух. Много от пациентите, дори след изписване от болницата, все още се нуждаят от специални апарати, подпомагащи дишането. Недостигът на такива апарати обаче, се наблюдава в цял свят. Тук китайската медицина може да помогне. Има много китайски билки, които подобряват структурата и функциите на белите дробове, като например Sa Shen и Mai Dong.

 

Д-р Кара Фицджералд: Има ли препоръки от страна на китайското правителство за включване на конкретни билки и билкови формули в терапията на Ковид-19?

В Китай има три основни протокола за лечение. Единият е предоставен от болницата Ухан Юниън, другият – от провинциалната болница Хубей. След като китайското правителство получи цялата тази информация, започна прецизиране на цялата тази информация, за да се дадат насоки за използване на конкретни билки.

Растителната формула, която най-много се препоръчва, е Quing Fei Pai Du Tang – това е много силна комбинация от билки, които очистват белите дробове и елиминират токсините. С тази формула са третирани 701 пациенти в 10 китайски провинции, като според резултатите от експеримента, ефективността на терапията е била по-висока от 90%.

 

Д-р Кара Фицджералд: Вярно ли е, че традиционната китайска медицина има дългогодишна история в лечението на пандемии?

Д-р Джон Чен: Погледнете 20 години назад – имаше ТОРС, птичи грип, свински грип, ебола, сега и COVID-19, така че сме преживели доста. Този вид епидемии се случват на всеки пет години или повече.

В Китай до момента е имало над 300 мащабни епидемии, всяка от които се случва веднъж на всеки 5-6 години. Китайската медицина се занимава с тези проблеми отдавна.

Може да се каже, че това са болестите, които водят началото си от екстериора и след това се преместват във вътрешността. Те могат и да се влошават, засягайки различни органи и пътища в тялото.

Специално при Ковид-19, когато състоянието се задълбочи и имунната система се срине, се наблюдава фаза на дефицит. Тогава белите дробове и други органи се увреждат, развива се фиброза, няма достатъчно кислород в кръвта, органите “гладуват” и се стига до многоорганна недостатъчност. Това, което се случва, вече не засяга само един орган. Всички органи започват да отказват да функционират.

Традиционната китайска медицина доста се различава от западния модел на лечение. Най-общо казано, западният модел се стреми към откриването на „вълшебния куршум“, който да се справи с всички симптоми и евентуални последващи усложнения на болестта.

В такива случаи фармацевтичните компании се състезават да открият най-доброто антивирусно лекарство или да предложат най-добрата ваксина.

След като антивирусното лекарство се появи, в идеалния случай то може да излекува пациент с Ковид-19 COVID-19. Ако налице има и ваксина, още по-добре. Така че западната медицина обикновено набляга на лечението на пациента отвътре навън. Тя се фокусира върху вирусите или бактериите, върху рецептора или ензима и т.н.

Китайската медицина обикновено се фокусира върху пациента, независимо от заболяването. Причината е, че хората, които имат една и съща инфекция, могат да проявят различни признаци и симптоми. Онова, което китайската медицина прави, е че се опитва да излекува конкретния човек. След като тя даде необходимото, тогава се очаква, че пациентът може сам да се справи с проблема.

Това означава, че имунната система трябва сама да се пребори с вируса – хората, които развиват имунитет срещу болестта, след това се излекуват, нали?

В западната медицина се счита, че антитела от друг пациент, който вече е излекуван и е изградил имунитет срещу конкретното заболяване, могат да се използват в лечението на други хора.

Същото е и с ваксинациите. Използва се отслабен или мъртъв вирус или друг патоген, за да бъде имунната система „подмамена“, така че заболяването да бъде предотвратено или да протече по-леко.

Имунната система, в крайна сметка, е основният ключ към лечението! Това е единственото, с което разполагаме, за да се справим с различните патогени.

Не съществуват лекарства или билки, достатъчно ефективни, за да се справят с всички мутиращи щамове на бактериите и вирусите.

Просто не е възможно да открием подобни средства, така че в крайна сметка оптимално функциониращата имунната система наистина е най-доброто „лекарство“.

Нека обобщя накратко кое е различното в китайската медицина, което я отличава от западната. Просто е: китайската медицина залага на профилактиката, тя помага на тялото да започне да се самовъзстановява, така че в крайна сметка то да се пребори с всяка болест, с която се сблъска.

 

Д-р Кара Фицджералд: Това ли е основното – да се стремим към поддържане на здравето и имунитета си през целия живот? И смятате ли, че традиционната китайска медицина е по-ефективна от западния модел на лечение? Това са два различни свята!

Д-р Джон Чен: Мисля, че съвместният подход е най-добрият! Трябва да оставим границите и различията, и просто да работим заедно.

Мисля, че в конкретния случай с Ковид-19, китайската медицина е много добър вариант що се отнася до профилактиката. Западната медицина наистина няма какво толкова да предложи на хората с компрометиран имунитет.

Китайската медицина може да помогне с диета, начин на живот, древни китайски медитативни системи като Ци гун (чи гун / чигун) и други методи, които възстановяват способността на тялото да се пребори с инфекциите, още преди те да са се появили.

 

Д-р Кара Фицджералд: Има ли изследвания, които доказват полезността на тези практики?

Д-р Джон Чен: Сигурен съм, че има. Само че почти никой не иска да влага пари и усилия в подобни изследвания. Едно мащабно проучване върху ефектите на Ци гун например, би струвало милиони долари, но дори да се докаже ефикасността му, няма да има печалба за никого. Така че кой би спонсорирал подобно нещо?

Китайската медицина се вписва много добре в общата схема на лечение. Тя обаче, не работи на принципа: „Ето, това е вълшебната билка или билкова комбинация, която решава проблема от раз!“.

Както вече изясних, китайската медицина не лекува заболяването, а човека, използвайки комплексен подход.

 

Д-р Кара Фицджералд: Един последен въпрос, д-р Чен. Вие сте автор на поредица важни трудове, посветени на китайската медицина. Но за обучения клиник, който не е запознат с традиционната китайска медицина, коя ваша книга би била добра отправна точка?

Д-р Джон Чен: Е, всъщност, мисля, че и трите книги, които написах, могат да бъдат чудесно начало. Едната е книга разглежда отделните билки и се казва „Chinese Medical Herbology and Pharmacology“, най-добре да започнете от нея.

Имайте предвид обаче, че китайската медицина рядко използва отделни фитосъединения или билки, а комбинации от тях.

Втората ми книга – „Chinese Herbal Formulas and Applications“ помага в това отношение, тъй като се занимава с конкретни билкови комбинации и ползите им при конкретни заболявания. Там можете да откриете много билкови комбинации, подходящи за намаляване на риска от усложненията на Ковид-19.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.