×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Косопад
Близо една четвърт от боледувалите от COVID-19 страдат от косопад в рамките на шест месеца след инфекцията.

 

Близо една четвърт от боледувалите от COVID-19 страдат от косопад в рамките на шест месеца след инфекцията. Това сочи ново проучване, проведено в град Ухан, Китай, където за пръв път беше идентифицирана заразата в края на 2019-а година. Учени изследвали няколко дългосрочни последици от болестта и установили, че при 359 от 1655 болнични пациенти се е наблюдавал подобен ефект.

Резултатите от проучването, публикувани в медицинското списание The Lancet, обобщават, че  умората, задухът, световъртежът и болките в ставите са „първични дългосрочни симптоми“ на коронавируса, които се наблюдават при 76% от пациентите до 6 месеца след оздравяване.  Освен тях, при 63% от пациентите се съобщава за умора или мускулна слабост, 26% имат  проблеми със съня, 23% показват тревожност или депресия и 22% констатират косопад.

В друго тримесечно последващо проучване сред 538 пациенти с COVID-19 изследователите установяват, че "физическият спад или умора, полипнеята (ускорено и повърхностно дишане) след физическо натоварване и алопецията (специфично оплешивяване под формата на кръговидни обезкосмени полета) са по-често срещани при жените, отколкото при мъжете".

Като цяло дългосрочните последици от Covid-19  могат да бъдат сериозни при голяма част от преболедувалите леко, средно или тежко вируса, алармира генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Сред дългосрочните последици от Covid-19  се прибавя и появата на кожни проблеми, сочи скорошно проучване на NHS (Национален здравен център) във Великобритания. В много случаи тези състояния се констатират и продължават месеци след като се предполага, че вирусът е изчезнал, без ясна прогноза за отшумяването им.

“Много хора, които вирусологично са се възстановили от инфекцията, всъщност имат постоянство на симптоматиката, измерено в седмици до месеци, а това не се дължи на персистиране на вируса“, ​​споделя Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекции в САЩ. Според него изследователите в момента се фокусират върху причините за това, като има вероятност косопадът и кожните проблеми да бъдат отдадени на имунния отговор на организма към инфекцията и съпътстващи промени в хормоналния баланс, а не на самата инфекция.

Косопад

Милиони хора по света бяха афектирани от видео, в което красивата актриса Алиса Милано показва как цели кичури коса падат от скалпа й - последица от Covid-19. В края на клипа тя апелира „Носете проклетите маски!“. За съжаление Милано не е изключение и тук възниква въпросът: Защо COVID-19 може да причини загуба на коса?

Според специалисти загубата на коса, което се наблюдава след COVID-19, е в съответствие със състояние, наречено телогенен ефлувиум (втората по честота форма на косопад след андрогенната алопеция). Страдащите от него съобщават, че то се появява внезапно и е придружено с падането на големи кичури коса от скалпа по време на ресане или къпане. Обикновено това се случва от 2 до 3 месеца след задействащото събитие и продължава от 6 до 9 месеца. След този период повечето хора откриват, че загубената коса се възстановява, но неминуемо трябва да се полагат съпътстващи специални грижи в подкрепа на растежа на новата коса. 

Как косопадът обаче се свързва с COVID-19? Според специалисти един от потенциалните задействащи фактори за този тип косопад е високата телесна температура, която вдигат по-голяма част от пациентите. Стресът – на физическо и емоционално ниво, е другият виновник и последващ причинител на дисфункция в работата на хормоните на щитовидната жлеза, пряко отговорни за косопада.

Учените все още търсят биологичният механизъм за отключването му и затова се провеждат множество изследвания. Така например в проучване от май 2020 г. сред 175 души, излекувани от COVID-19, изследователите отчитат, че при голямо количество участници (67 процента) се наблюдава оплешивяване. Важно е да се отбележи, че в проучването няма контролна група.

Изследване от юли 2020 г. (Trusted Source) пък сравнява моделите на оплешивяване при 336 мъже, хоспитализирани за COVID-19, и 1605 мъже, хоспитализирани без COVID-19. Интерес буди фактът, че мъжете с най-силно изразена плешивост са по-склонни да дадат положителен тест за коронавирус.

Какво се препоръчва при косопад след Covid-19?

Лекарите съветват всеки преболедувал болестта да посети лечебно заведение, в което да се изготви цялостна картина за състоянието на организма въз основа на кръвни тестове.

Също така е много важно своевременно да се компенсират хранителните дефицити на тялото: това включва важни за скалпа и косата нутриенти като витамин С, витамин А, витамините от В групата, витамин Д, витамин Е и най-вече желязо и колаген.

Друг важен акцент е подкрепата за възстановяване на хормоналния баланс, последвана от съответните козметични практики.

Кожни проблеми

Британското дерматологично дружество съобщава за появата на различни кожни проблеми, последици от прекарана коронавирусна инфекция, които се повяват рано или късно след излекуване, но отшумяват в дългосрочен план. Сред тях са неприятни дерматологични прояви като:

  • Широко разпространени малки червени подутини и плоски червени петна по кожата, както и макулопапулозни изригвания, свързани с по-тежко протичане на болестта.
  • Възпаление на конюнктивата - тънка мембрана, покриваща бялата част на очите и линиите на вътрешните страни на клепачите.
  • Така наречените „ковид пръсти“ – засягат ръцете и краката. Появяват се обезцветени участъци с червено-лилава кожа, която може да е сърбяща и болезнена, често се появяват пистули и мехури.
  • Уртикария с розови или червени обриви.
  • Везикуларни изригвания или мехури на гърба и ръцете.
  • Поява на подобен на „риболовна мрежа“ модел на кожата, оцветен в червено-синьо.

Какво може да причини тези симптоми?

Някои от обривите на COVID-19 не се причиняват от самия вирус, а са следствие на имунния отговор на организма към вируса. Изследванията показват, че те се пораждат от свръхактивиране на част от имунната система, известна като „отговор на комплемента“, което води до уреждане на кръвоносните съдове.

Активността на комплемента се увеличава при възрастни хора и това може да обясни много от по-сериозните последици от COVID-19, които наблюдаваме в тази възрастова група.

Какво се препоръчва?

Взаимовръзката между появата на кожни проблеми и Covid-19 все още се изследва от учени по цял свят, но безспорно се налага идеята за специални грижи във възстановителния период.

Сред най-добрите решения са тези, свързани с оптимизиране на диетата и прием на природни продукти, важни за модулиране на имунитета, потискане на възпалението, предпазване на организма от действието на свободните радикали, овладяване на болковия синдром.

Особено важно за кожата е осигуряване на добър минерален баланс, антиоксидантна защита, прием на омега-3-киселини плюс витамините А, Е и D, подкрепа от растения като куркума, сарсапарила, чаено дърво, вечерна иглика и други.

Като обобщение. Косопадът и кожните проблеми са сред неприятните, но не необратими последици за здравето на пациенти, прекарали Covid-19. Те могат да се появят независимо дало индивидът е прекарал леко, среднотежко или тежко болестта, но с течение на времето отшумяват.

Срокът на това зависи от грижите, които полагаме за организма във възстановителния период и до голяма степен се обуславят от осигуряването на съответната подкрепа на тялото чрез компенсация на съответните хранителни дефицити. Това включва както диета, богата на естествени източници на витамини и минерали, така и прием на висококачествени хранителни добавки.

Прочетете още по темата:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.