×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

коронавирус

Не съществуват 100% научни доказателства, че хранителните добавки предотвратяват заразяването с коронавирус, но някои от тях притежават огромни ползи срещу една от най-коварните зарази на нашето време.

Ако решите да им се доверите, имайте предвид, че са проведени многобройни научи изследвания, които да доведат до изводите по-долу. Разбира се, най-важното, за да избегнете заразяването с COVID-19, е да следвате препоръките на Световната здравна организация по отношение на социалната дистанция и носенето на маска. Също така се препоръчва да се движите, да си осигурите необходимите за вашия организъм часове сън и да се храните здравословно.

 

Витамини и минерали, които могат да ви помогнат при COVID-19, ако ги приемате в необходимите дози.

 

Витамин D

Приемането на препоръчителната дневна доза витамин D спомага за намаляване на риска от респираторни инфекции и вируси като грип тип А при деца и възрастни, които имат дефицит (<20 ng / ml) или остър дефицит (<10 ng / ml) на този витамин.

Научни изследвания доказват, че хората с по-ниски нива на витамин D е по-вероятно да имат положителен тест за коронавирус, по-тежки симптоми и по-висок риск от смърт, причинена от COVID-19. Също така Витамин D може да намали нуждата от интензивно лечение.

Можете да поддържате здравословно ниво на витамин D в организма си (20 до 30 ng/mL – въпреки че е най-добре да не надвишава 39 ng/mL), като се излагате на пряка слънчева светлина (поне три пъти седмично за около 30 минути), консумирате богати на витамин D храни (като някои млечни продукти и млека на растителна основа) или го приемате като хранителна добавка. Добавката е безопасна превантивна мярка за защита срещу респираторни инфекции. За поддържане на здравословни нива е необходимо приемането на 400 до 800 IU (15 до 20 mcg) витамин D дневно, но за повишаване на ниските нива се препоръчват по-високи дози като 2000 IU дневно. Много големите дози – като 100 000 IU месечно – не са толкова полезни, колкото се смяташе преди време, и дори съществува опасност от увеличаване на риска от респираторни инфекции.

Проучване, поведено в Сингапур сред мъже и жени, заразени с COVID-19, установи следното: хората, приемали комбинацията от витамин D, магнезий и витамин В12 в първия ден от хоспитализацията си, не са подлагани на кислородна терапия или друга интензивна помощ за разлика от тези, на които не са давани добавки.

 

Цинк и Селен

Приемането на цинк би било от огромна полза за хора с дефицит на този така важен за организма минерал. Липсата му е често срещано явление при възрастни хора поради намаленото му усвояване от организма им. Приемането на 20 mg цинк на ден може да предотврати появата на инфекции на дихателните пътища.

Проведено във Франция проучване сред по-възрастни медицински сестри, които също така са имали недостиг и на селен, доказва, че приемането на 100 mcg цинк на ден, което е около два пъти повече от необходимата дневна доза, предотвратява инфекции на дихателните пътища и заразяване с коронавирус.

Според друго проучване, проведено в Германия, дефицитът на селен е често срещан при хора с COVID-19 и по-често сред тези, които умират от болестта, отколкото сред тези, които се възстановяват.

Ако имате недостиг на цинк, добре е да увеличите приема на храни, съдържащи този минерал, или да го приемате под формата на хранителна добавка или мултивитамин с цинк в съдържанието.

 

Цинк за смучене

Цинкът се превърна в една от най-популярните добавки за преодоляване на симптомите при коронавирус. Интересен факт е, че имейл, написан от американския патолог и молекулярен вирусолог д-р Джеймс Роб, който препоръчва използването на таблетки цинк за смучене, за да се предпазим от коронавируса, заля публичното пространство и накара света да се замисли за приемането му под тази форма.

Въпреки че до момента няма 100% доказателства, които да гарантират, че приемането на цинкови таблетки за смучене може да предотврати или лекува COVID-19, цинкът има антивирусни свойства и е доказал в лабораторно проучване, че намалява размножаването на коронавируса в клетките.

Също така е потвърдено, че цинковите таблетки за смучене или други перорално разтварящи се цинкови формули, съдържащи определени форми на цинк, облекчават симптомите и намаляват продължителността на настинките, причинени от вируси. Това се случва, тъй като действат директно в гърлото. Връзката между коронавируса и цинковите таблетки за смучене е, че основната причина за заболяване и смърт сред хора със симптоматика на COVID-19, е респираторно заболяване именно в горните дихателни пътища.

Не е доказано обаче, че цинкът от таблетки за смучене помага пряко при заболявания на долните дихателни пътища (т.е. в белите дробове), което е най-тревожното при COVID-19, тъй като разтвореният цинк напуска дихателната система, преминавайки към стомашно-чревния тракт.

Имайте предвид, че обичайните дневни дози от цинковите таблетки за смучене обикновено надвишават допустимите норми и поради тази причина не трябва да се използват по-дълго от седмица. Прекомерният прием може да ограничи ползите от усвояването на антибиотици, а честото използване на цинкови гелове за нос и да доведе до временна или трайна загуба на обонянието.  

 

Витамин С

Витамин С е жизненоважен за левкоцитите (белите кръвни клетки, които помагат за борбата с инфекциите) и имунната система. Също така е от съществено значение за усвояването на желязо. Липсата на желязо може да ни направи по-уязвими към инфекции и вируси. Препоръчителният дневен прием на витамин С за възрастни е 75 до 120 mg. Това е лесно за приемане количество, имайки предвид, че само чаша портокалов фреш или доматен сок, или един портокал, или киви доставят на организма 80 до 90 mg витамин С.

Приемът на високи дози витамин С (напр. 500 mg два пъти дневно) може да облекчи симптомите и продължителността на настинката, но няма да попречи да се разболеете.

По-високият прием на витамин С може потенциално да помогне на хора, които са с критични симптоми на COVID-19 и на апаратно дишане. Няколко проучвания, извършени преди появата на COVID-19, установяват, че доза от 1000 до 6000 mg витамин С дневно (интравенозно или през устата) съкращава с около 25% времето на апаратно дишане. Понастоящем в Китай на хората със симптоматика на коронавирус се прилагат интравенозно високи дози витамин С, но все още е много рано да се твърди, че ползите от това лечение са 100% ефективни.

Трябва да се вземат под внимание и страничните ефекти и рисковете, свързани с приема на високи дози витамин С. Някои хора смятат, че не съществуват странични ефекти от приемането на високи дози, тъй като витамин С е водоразтворим (т.е. излишъкът се отделя от организма), но това не е така. Освен че причинява стомашен дискомфорт и диария, в дългосрочен план може да се увеличи рискът от катаракта, да намали ефективността на някои лекарства и да повлие на определени кръвни тестове.

 

Калий

Най-новите проучвания констатират, че при пациенти с COVID-19 се наблюдават ниски нива на жизненоважния минерал калий. Лекари от Китай съобщават, че от 175 пациенти, хоспитализирани с COVID-19, 69 (39%) са имали хипокалиемия (ниско съдържание на калий в кръвта), а други 39 (22%) – тежка хипокалиемия. При повечето пациенти приемането на около 3 г калий е предотвратило този недостиг. Хипокалиемията може да причини сърдечна дисфункция, един от основните проблеми, наблюдавани при пациенти с COVID-19.

Друго проучване в Италия сред 290 хоспитализирани пациенти с положителен тест за COVID-19 установява, че въпреки че хипокалиемията е често срещана, тя обикновено е лека и се лекува с перорални калиеви добавки.

Очевидната причина за хипокалиемия при COVID-19 е, че точката на влизане в клетките на коронавируса SARS-CoV-2 е ензим върху клетъчните повърхности, наречен ангиотензин I конвертиращ ензим 2 (ACE2). ACE2 се намира в много видове клетки, включително в тези на белите дробове, червата, бъбреците и сърцето. Обикновено помага за регулиране на кръвното налягане чрез ефекти върху натрий и калий. Вирусът инактивира ACE2, което води до екскреция на калий. Това твърдение беше подкрепено от откриването на повишено количество калий в урината на пациенти с хипокалиемия, което показва, че загубата му се осъществява главно през бъбреците, за разлика от диарията – което също е често срещано при COVID-19.

Бобът, тиквата и картофите са част от храните с високо съдържание на калий, а дефицитът му е рядко срещан в човешкия организъм. Изключение правят хората, приемащи определени лекарства, или при болестни състояния, засягащи бъбреците или червата, но приемът на калий под формата на хранителни добавки може да регулира недостига му.

Вижте още интересни публикации по темата:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.