×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Освен че подпомага здравето на костите, витамин D играе важна роля за имунната система. Според проучвания, той намалява риска от инфекции на дихателните пътища.


Витамин D

 

Но дали профилактиката с витамин D е ефективна и срещу новия коронавирус?

Потенциални ефекти на витамин D в пандемията COVID-19



Тъй като SARS-CoV-2 / 2019-nCoV или т. нар. нов коронавирус все още е нещо ново за учените, липсват достатъчно публикувани проучвания за възможни лечения или стратегии за превенция.

Въпреки това, предишни изследвания показват, че "слънчевият витамин" играе критична роля в работата на имунната система. Нещо повече: дефицитът му значително увеличава риска от развитие на няколко вида бактериални и вирусни инфекции [ 1, 2, 3].

Редица проучвания също така установяват, че добавките с витамин D имат защитни ефекти срещу инфекции на дихателните пътища, въпреки че не е известно дали същото се отнася и за 2019-nCoV [4, 5, 6].

Докато изследователите все още търсят лечение на 2019-nCoV, най-добрите защитни мерки, които можете да предприемете, са социалното дистанциране, редовното и щателно миене на ръцете, както да избягвате да докосвате лицето си.

 

Защо имунната система се нуждае от витамин Д


Мастноразтворимият витамин е най-известен с това, че подпомага усвояването на калция и поддържа костите и зъбите здрави.

През последните години обаче, все повече изследвания откриват огромното му въздействие върху имунната система [7].

Той насърчава производството на протеини като кателицидин и бета дефенсин 4, които имат антимикробна активност.

Недостигът на витамин D отслабва имунната система и повишава чувствителността на организма към инфекциозни заболявания като Covid-19.

 

Дефицит 


За съжаление недостигът на витамин D е изключително често срещан. Според някои оценки почти 50% от хората по света не получават достатъчно от него [8].

Основният източник на витамин D е излагането на слънчева светлина, което провокира химическа реакция в кожата и тя започва да го произвежда. Други източници включват добавки и някои видове храни.

Факторите, които увеличават риска от дефицит включват ограничено излагане на слънце, затлъстяване, тъмна кожа, напредване на възрастта.

 

Витамин D се препоръчва при туберкулоза


Туберкулозата е заболяване, причинено от инфекция с бактерията Mycobacterium tuberculosis, която засяга главно белите дробове.

Според няколко клинични проучвания, терапията с витамина може да намали симптомите и да подобри лечението на туберкулозата.

Като цяло обаче, резултатите от изследванията са смесени. Ще разберем дали добавките с витамин D имат клиничен ефект при туберкулоза, след като бъдат направени повече изследвания.

 

Витамин D предпазва от инфекции на дихателните пътища


Инфекциите на дихателните пътища са група инфекциозни заболявания, които засягат синусите, гърлото, дихателните пътища или белите дробове. COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус SARS-CoV-2, също принадлежи към тази група.

Няколко големи научни прегледа показват, че добавките с витамин Д намаляват риска от инфекции на дихателните пътища, включително обикновена настинка, грип и пневмония.

Не е известно обаче, дали витаминът проявява същия ефект и срещу COVID-19.

 

Дозировка


Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемате добавки с витамин D, особено ако имате други медицински състояния. Той може да има сериозни взаимодействия с други лекарства и определени заболявания.

Повечето експерти препоръчват на възрастните да получават поне 600 IU  всеки ден [9].

Някои здравни специалисти са на мнение, че ефективната дневна доза е 2000 IU или дори повече, въпреки че няма категорични доказателства в подкрепа на това твърдение.

 

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.