×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В тази статия ще научите защо през летния сезон задържаме повече вода и какво може да направите, за да се справите с този проблем. Кога подуването, може да не се дължи на високите температури, а да е знак за нещо по-сериозно?


Лятото е любимият сезон на повечето от нас – море, планина, свежи плодове и зеленчуци, повече енергия и настроение. Но това е и сезонът, когато зачестява усещането за подуване в областта на краката, глезените, китките и пръстите на ръцете, в резултат на водна задръжка. Състояние, което от своя страна създава и усещане за дискомфорт.

Какво представлява задържането на вода и защо се изразяват по-силно през лятото

Подуването на подбедриците и стъпалата най-често е резултат от необичайно натрупване на течност, явление което на медицински език е наречено оток. Високите температури водят до разширяване на кръвоносните съдове. Това от своя страна е предпоставка за повишаване на пропускливостта на кръвоносната стена и по-лесното и бързо преминаване на течната компонента на кръвта през кръвоносната стена към междуклетъчното пространство. Тъй като течността “обича” да спазва законите на гравитацията , първоначално тя се оттича надолу, събирайки се в най-нискостоящите части на тялото – подбедрици и глезени.

Освен топлината фактори за прекомерното задържане на течности могат да бъдат храните, богати на сол или свръхконсумацията на такава, алкохола или стоенето прав за дълъг период от време.

По-податливи към образуване на отоци са хората с неконтролирано артериално налягане, хронична венозна недостатъчност на крайниците, наднормено тегло или затруднение в работата на бъбреците и/или сърцето.

Лекарства като кортикостероиди, антидепрасанти и някои хормони също могат да предизвикат отоци. Подуването, свързано с медикаменти се редуцира след спирането на съответните лекарства.

Кога отоците не са само белег на топлинен ефект, а представляват проблем в спешен медицински порядък

Въпреки че в повечето случаи подуването има безобидна причина, е добре да познавате някои признаци, върху които да обърнете вниманието си.

Когато само единият крак е оточен, тоест подуването е асиметрично, и пулсът на глезена или отгоре върху ходилото на оточния крак е слаб или недоловим, трябва да се изключи запушване на кръвоносен съд от кръвен съсирек със съответните медицински изследвания.

При симетрично, двустранно подуване на крайниците е добре да се провери работата на сърцето и бъбреците. При възникване на по-различни от познатите при топлина отоци и прогресията им е рязка или изявата им е съпроводена с допълнителни симптоми като задух, болки или натиск в гърдите, зачервяване, болка и локално увеличаване на температурата на засегнатия участък се обърнете към вашия лекар.


Как да се предпазим от топлинно предизвиканите отоци

Най-добрият начин за предпазване от топлинно индуцираните отоци е да избягвате високите температури. Ако климатът, в който живеете не ви го позволява, то се опитайте да се придържате към хладни помещения колкото е възможно повече.

Поддържането на хидратация ще помогне за предотвратяване на проблемите с прегряване, ще увеличи количеството диуреза и ще успеете да изхвърлите излишното количество вода от организма си.

Редовното движение при такива проблеми е панацея, защото здравата мускулатура поддържа венозната мрежа на краката и възпрепятства стазата на венозна кръв в краката – поддпомага оттичането й към сърцето, а оттам и към системната циркулация. Продължителният стоеж или седеж са една от известните причини за този проблем.

Как да третирате отоците през лятото

  • Намалете приема на сол. Солта привлича към себе си вода поради принципа на осмотичното налягане Това е причината поради която тялото ви се стреми да задържа вода, която натрупва под формата на отоци в гравитационно приятелските зони като подбедрици, глезени, китки и пръстите на ръцете. Ето защо намалената консумация на сол би могла да помогне при водна задръжка.
  • Повдигнете краката си при първа възможност за почивка или поставете възглавница под краката си докато лежите, почивате или спите. Тази дейност подпомага работата на вените на краката и позволява на венозната кръв да преодолее гравитационните сили.
  • Носете поддържащи еластични чорапи, които да покриват глезените ви. Ако имате хронична венозна недостатъчност, бременна сте и сте на дълъг път носенето на поддържащи чорапи е добро решение за справяне с проблема. Те осигуряват натиск върху вените на краката и подпомагат придвижването на кръвта обратно към сърцето.
  • Правете си редовно студени душове и масажирайте краката си.
  • Движете се! Упражненията помагат за изтласкването на кръвта обратно към сърцето и намаляват отоците.
  • Хората с хронично подуване в резултат на хронична венозна недостатъчност в някои случаи развиват свързани с основното заболяване кожни проблеми. В този случай полагането на овлажняващи кремове ще предотврати кожата от сухота и напукване – условие за вход на разнообразни инфекции.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Стажант-лекар Калина Стоянова

Стажант-лекар в МУ-София.
Има интереси в инфекциозните заболявания - с опит в работата в COVID-19 отделение. С познания във вътрешната медицина - ендокринология, ревматология, гастроентерология, пулмология, кардиология.
Целта й е провеждане на повече профилактика за социалнозначимите заболявания.

Продуктът беше успешно добавен в любими.