×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

На фона на пандемията от коронавирусната болест (Ковид-19) се появиха различни теории за видовете терапии, които могат да бъдат от полза или да попречат.




Ковид-19

Безопасност на лекарствата при Ковид-19



 

Наскоро се появи теория, която предполага, че нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) изострят симптомите на болестта Ковид-19.

Скорошно проучване обаче показва, че няма доказателства за или против употребата на НСПВС, особено ибупрофен при пациенти с новия коронавирус.

Изследването е дело на учени от King's College London и е публикувано в списание ecancer Medical Science. То хвърля светлина върху това кои лекарства са безопасни за употреба в битката с Ковид-19.

Екипът откри и други видове лекарства, като JAK инхибитори и TNF блокери, които са безопасни за употреба.

 

Безопасни лекарства при Ковид-19


За да определи кои лекарства са безопасни за пациентите с коронавирус, екипът анализира 89 съществуващи проучвания. Те анализират и други заболявания, причинени от коронавируса, като тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Екипът е изучавал и лекарства като болкоуспокояващи, стероиди и други, за да установи кои от тях трябва да се избягват при заразяване със SARS-CoV-2 - патогенът, причиняващ болестта COVID-19.

Има хора с рак например, които в момента са на имуносупресивни терапии, отслабващи имунната функция. Някои от тях приемат имуностимулиращи лекарства, които повишават способността на имунната система да се предпазва от инфекции.

Тези пациенти и техните лекари трябва да знаят кои лекарства влошават състоянието при COVID-19, така че да могат да ги спрат, преди да е станало твърде късно.

„Тази пандемия постави сериозни предизвикателства при вземането на решения относно лечението на пациенти с Ковид-19, при които болестта протича критично. Успоредно с това специалистите взимат клинични решения за подходящо лечение и за пациентите с хронични заболявания, изискващи имуносупресивни лекарства “, посочва д-р Мийке Ван Хемелрийк.

 

Ибупрофен и Covid-19


По време на коронавирусната пандемия, в редица държави се създаде паника около употребата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Появиха се спекулации, че НСПВС като цяло, включително ибупрофен, могат да влошат състоянието на заразените със SARS-CoV-2.

Няма обаче доказателства, че ибупрофенът, който може да бъде закупен без рецепта, или други подобни лекарства изострят заболяването. По-скоро това е теория, която все още не е подкрепена с доказателства.

В гореспоменатото проучване изследователите не откриват доказателства в подкрепа на твърдението, че ибупрофен влошава състоянието при пациенти с Ковид-19.

Тъй като Ковид-19 все още е ново и непознато заболяване, и не съществува установено лечение за него, за третирането му се използват различни медикаменти.

Изследователите също така отбелязват, че други лекарства, като например JAK инхибитори и TNF блокери, използвани за лечение на артрит и други заболявания, протичащи с възпаление, също са безопасни за пациентите с COVID-19.

В някои държави се използва лекарство, известно като анти-интерлевкин-6 за лечение на пациентите с COVID-19, но все още няма категорични доказателства за неговата ефективност.

Изследователите обаче откриват, че терапията с ниски дози преднизолон или такролимус може да осигури ползи за някои пациентите, заразени с новия коронавирус.

„Настоящите данни сочат, че ниската доза преднизолон (стероид, използван за лечение на алергии) и терапията с такролимус (имуносупресивно лекарство, давано на пациенти с трансплантирани органи), могат да окажат благотворно влияние в хода на коронавирусните инфекции.

За да бъде потвърдено всичко това обаче, са необходими допълнителни изследвания“, обясни д-р Софи Папа, онколог и имунолог.

 

„Имайки предвид, че данните, с които разполагаме са все още недостатъчни, трябва да се внимава с употребата на НСПВС и кортикостероидите при пациенти с COVID-19, докато не се появят допълнителни доказателства“, препоръчват изследователите.

 

Източник: news-medical.net

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.