×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Добавки за здраво сърце

По време на пандемията от Covid-19 осигуряването на здрав имунитет се превърна в основен приоритет, a грижата за сърцето сякаш остана на заден план. Сърдечното и имунното здраве обаче са свързани и вървят ръка за ръка, още повече, че високото кръвно налягане бе посочено като един от най-високорисковите фактори за развитие на усложнения от коронавирус.

Според Световната здравна организация сърдечно-съдовите проблеми продължат да бъдат основна причина за смъртността в глобален мащаб и този факт не бива да се подценява. Това е повод за дебат, свързан не само с определяне на високорисковите фактори за заболеваемост, но и търсене на работеща формула в перспектива: промени в начина на живот, използване на специфични добавки за високо кръвно, понижаване на холестерола, антиоксиданти, подобряване синтеза на простагландини, които влияят на възпалителните реакции и т.н. 

Кои са добавките, които сърцето обича

Съществуват много вещества, които подпомагат работата на сърцето и му осигуряват добро здраве, а списъкът им ще се окаже доста дълъг. Ето и доказано най-ефективните сред тях, които могат да бъдат приемани под формата на хранителни добавки.

Арония

Сред потребителите, които търсят естествени алтернативни опции за подобряване здравето на сърцето, аронията печели едно от челните места, като действа в посока понижаване на кръвното налягане и лошия холестерол. В допълнение към утвърдения си антиоксидантен капацитет и способност да подобрява кръвообращението, всекидневният прием на добавка с висококачествена арония значително намалява ефекта върху систолното кръвно налягане и общия холестерол, особено при пациенти над 50-годишна възраст.

Берберин

Берберинът е натурален продукт с висока биологична активност и изключителна важност за сърцето и метаболитните процеси. Научно е доказано, че берберинът понижава кръвното налягане, намалява количеството на триглицеридите, редуцира с до 44 процента инсулиновия индекс, намалява кръвната захар, като няма странични ефекти. Като негов недостатък се посочва трудното му усвояване и поради тази причина често се прилага във висока дневна доза от 1500 мг дневно като хранителна добавка.

Коензим Q10

Доказано е, че CoQ10 увеличава фракцията на изтласкване на сърцето при пациенти със занижени подобни показатели. Съединението CoQ10, произвеждано от почти всяка клетка в тялото, служи в сложния апарат за превръщане на хранителни вещества в енергия и притежава ярко изразено антиоксидантно действие. Хранителната добавка се прилага за подобряване дейността на органи с високи енергийни изисквания като сърцето и мозъка –те съдържат най-много от Q10 и неговата постоянна концентрация е важен фактор за тяхната нормална функция. С напредването на възрастта организмът губи способността да конвертира Q10 в активната му форма убихинол и затова при възрастните хора се препоръчва приемането на хранителна добавка. Важно е тя да бъде във високо абсорбиращо състояние.

Чесън

Добавките с екстракт от стар чесън ограничават образуването на плаки в артериите и развитието на сърдечни болести, сочат резултатите от изследване на Института за биомедицински изследвания към Калифорнийския университет. Много научни публикации по темата потвърждават, че екстрактът от стар чесън понижава холестерола, нормализира кръвното налягане, повишава нивата на адинопектин, забавя процеса на калциране на корнарните артерии, редуцира оксидативния стрес. Хранителната добавка е резултат от прилагането на патентован процес на стареене на чесъна, свързан с премахване на неприятната му миризма и някои странични ефекти.

Глюкозамин + хондроитин

Установено е, че приемането на добавка от глюкозамин/хондроитин всеки ден в продължение на една година (или повече) е свързано с 39 процента намаляване на общите причини за смъртност и намаляване с 65 процента на случаите, свързани с възникване на риск от сърдечно-съдови проблеми. Това включва инсулт, коронарна артериална болест и други сърдечни заболявания.

Магнезий

Магнезият не се произвежда естествено от тялото ни, а се внася отвън. Всяка наша клетка обаче се нуждае от минерала, от който зависят стотици биохимични процеси. Ролята на магнезия за нормалната работа на сърцето е огромна. Магнезиевите добавки помагат при болно сърце, съдействат за увеличаване на способността за извършване на физическа дейност, подсилват най-важния мускул в тялото ни. След серия от изследвания е установена директна взаимовръзка между интравенозното прилагане на магнезий до час след получаване на инфаркт и намаляване на смъртните случаи в подобно състояние.

Натто

Добавката Натто (ферментирал соев продукт) има широк спектър на действие, който  се базира на това, че е основен източник на витамин К2. По време на патентован ферментационен процес се извлича ензимът наттокиназа, който действа като естествен разредител на кръвта и се грижи за сърцето, като предотвратява образуването на артериални плаки. Много изследвания посочват, че наттокиназата може да осигури много сърдечносъдови ползи, включително и да предотврати  заболявания на сърцето с действия, които са: антихипертензивни, антиатеросклеротични, антитромбоцитни, невропротективни, понижаващи нивото на липидите.

Notoginseng

Добавката Notoginseng вклюва една от разновидностите на женшен, за която има преки доказателства, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, селективно увеличава „добрия“ холестерол. Notoginseng също подпомага неврологичните и мускулни системи на тялото, осигурявайки добавена стойност, която много потребители търсят.

Азотен оксид

Азотният оксид е молекула, синтезирана по естествен път от тялото, въпреки че производството й се забавя с напредването на възрастта. Според редица изследвания азотният оксид има положителни ефекти за сърдечно-съдовата система, свързани с повишаване притока на кръв, понижено кръвно налягане и подобрена кръвна циркулация.

Омега-3

Задълбочен анализ, включващ над 40 клинични проучвания потвърждава, че омега-3 мазнините са мощен кардиопротектор. Приемът на повече EPA и DHA омега-3 мазнини е свързан с намален риск от миокарден инфаркт. В тази категория маслото от атлантически крил се оказва особено полезно за сърцето, като значително намалява нивото на триглицеридите. То осигурява така важния холин, който играе важна роля за зашитата на кръвоносните съдове от атеросклероза и коронарна болест на сърцето, инфаркти, инсулти и други съдови заболявания.

Лук

От древни времена хората са използвали лук за повишаване на издръжливостта и общото си здраве. Лукът помага за регулацията на кръвната захар, сърцето и мозъчно-съдовото здраве. Така например компанията Bluebonnet използва съставка, наречена OPtain120, получена от стандартизиран екстракт от 50% лук и 50% от вид тиква, отглеждана на японския остров Хокайдо – съставките й са много ефективен инхибитор на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), който понижава кръвното налягане. Клинично изпитание показа 6% систолен спад само за 12 седмици, нормален кръвен поток и кръвно налягане.

Растителни/фито стероли

Растителните стероли имат химическа структура, която имитира холестерола в кръвта и съответно се борят с абсорбцията му в организма. Високият холестерол е сред най-често срещаните причини за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Предвид непрекъснато увеличаване на случаите на хора с висок с холестерол, не е изненадващо, че все повече потребители обръщат внимание на добавките с растителни стероли като безопасен, ефективен и удобен начин за подобряване нивата на LDL (добър) холестерол и намаляване риска от сърдечни заболявания.

Пробиотици

Все повече изследователи обръщат внимание на връзката между пробиотиците и  „картата“ на човешката микробиома, търсейки ефекти за сърдечното здраве. Така например ново изследване изтъква приноса на спорообразуващия щам на бактерията Bacillus subtilis, който подобрява ендотелната функция, подкрепя добрия холестерол, значително увеличава индекса на реактивна хиперемия с 9,14%.

Науката за хранене и диетика открива все повече модели на взаимодействие между действието на пробиотиците и кардиоваскуларното здраве. Оказва се, че щамове на пробиотика L. plantarum KABP въздействат върху липидите в кръвта и намаляват окисления LDL холестерол.

Ликопен

Най-нови клинични изследвания доказват ефективността на хранителната добавка с екстракт от домат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от инфекции при пациенти с хипертония. Установено е, че хранителната добавка Cardiomato спомага за намаляване на нивата на LDL холестерол и поддържане на здрава кръвоносна система. Съставката ликопен в доматите има важна роля за превенцията на сърдечно-съдови болести и понижава риска от развитие на рак.

Витамини

Приемането на витамини е особено важно за общото здраве по време на епидемия от коронавирус и има пряка връзка със сърдечното здраве. Изследване на СЗО, касаещо кардиоваскуларните заболявания, отбелязва, че ниските нива на витамин Е в организма са показател за риск от инфаркт в 62 % от случаите. Друго проучване е установило връзката между приема на витамин D и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Витамин Е се оказва ключов за поддържане на нивата на холестерол и триглицериди, а витамин В5 подпомага правилното производство на холестерол и съхранението на мазнини в черния дроб. Оказва се, че витамин K2 може да бъде потенциална терапия за пациенти с коронарна артериална болест, тъй като забавя прогресията на калцирането на коронарните артерии. Витамин B3 се използва при лечението на хиперлипидемия и хиперхолестеролемия, за подобряване на липидния профил и предотвратяване на атеросклероза.

Като обобщение: Грижата за сърцето е особено важна в условията на пандемия от Covid-19, тъй като освен белите дробове, коронавирусът най-често атакува този жизненоважен основен орган. Неслучайно статистиката посочва именно усложнения след съществуващи сърдечно-съдови проблеми като една от основните причини за смъртност при Covid-19.

На този фон грижата за сърцето се оказва особено важна, тъй като увреждането на неговите клетки носи огромен стрес за организма. За да подобрим функцията му е необходимо да спазваме здравословен режим на живот, основан на балансирано хранене и подпомогнат от допълнителен прием на хранителни добавки, съдържащи есенциални вещества за по-добра сърдечна функция.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.