×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Кърмата е най-полезната и естествена храна за едно новородено дете. Според СЗО е препоръчително още през първите 20-30 минути от раждането, бебето да бъде поставено на гърдата на майката. Този контакт е редно да продължи около половин час. Тя е единствената храна и течност, от които се нуждае младият организъм на новороденото. Кърменето стимулира храносмилането на бебето, подкрепя развитието на имунната му система, създава и заздравява връзката му с майката.

Кърмените деца доказано имат по-нисък риск от развитието на инфекции и се възстановяват по-бързо от такива. Това се дължи на съдържащите се в коластрата антитела IgA и IgM. Те подпомагат естествените защитни сили на бебешкия организъм и предпазват лигавиците, като възпрепятстват свързването на патогените с клетките на бебето. Освен това коластрата е богата на антиоксиданти и фактори на растежа.

Кърменето е полезно не само за детето, но и за неговата майка. То подкрепя по-бързото възстановяване на тялото след раждане, намалява риска от развитите на ракови заболявания, дибает тип 2 и има ползи за психическото състояние на жената.

Много дами се сблъскват с въпроса как да увеличат количеството кърма. Лактогенезата е процес, който се влияе силно от начина на живот и здравословното състояние на жената.


По-честото кърмене води до увеличаване на кърмата

Честото кърмене може да увеличи лактацията на майката. Сукането на бебето активира естественото отделяне на хормона пролактин в организма на жената. Една от основните му роли е да стимулира образуването и отделянето на майчиното мляко. Производството на пролактин е правопропорционално на честотата на кърменето. Както много други хормони, така и нивото на пролактина се променя през денонощието. То силно се влияе от редица външни и вътрешни фактори. Неговото отделяне не е непрестанно, а има пулсов характер. Синтезът на хормона се влияе от светлината, наличието на стрес, зависи от средата, в която се намирате. В този ред на мисли е важно да си осигурите спокойствие за нормалния и достатъчен синтез на пролактин, следователно- за увеличаване на кърмата. Майките се съветват да кърмят често през нощта. Между кърменията се насърчава изцеждане с помпа. Помпата е от голяма полза в редица случаи, защото подкрепя продължителното кърмене и също стимулира увеличаването на млякото.

Освен пролактина, сукането на детето стимулира и производството на окситоцин- друг хормон, участващ в осъществяването на акта. Окситоцинът е отговорен за отделянето на произведената вече кърма.


Какъв режим на хранене е подходящ за увеличаване на кърмата?

Основният принцип на хранене, който кърмещата жена трябва да спазва, е да се храни разнообразно, балансирано и да приема достатъчно количество вода на ден. Диетата трябва да е богата на протеини, калций, витамини и антиоксиданти.
Някои хранителни продукти имат свойството да увеличават и стимулират производството на кърма. Такива лактогенни храни са:

  • сурови бадеми;
  • зеленолистни зеленчуци като спанак и рукола;
  • чесън;
  • джинджифил;
  • тофу;
  • богати на протеин продукти като пилешко месо, риба и качествено говеждо;
  • сусам;
  • ленено семе;
  • леща и нахут;
  • бирена мая;
  • кълнове;
  • пълнозърнести продукти, овесени ядки.


Какви други помощни средства има за увеличаването на кърмата?

Периодът на кърмене е не по-малко изискващ и натоварващ от самата бременност. Тялото на жената преминава през много промени и колкото по-здраво е то, толкова по-лесно ще се възстанови в следродилния период.

Има изследвания, които доказват, че нуждите на организма от витамин Д, витамин Б12 и фолиева киселина са все още високи след раждането. Добра идея е да продължите приема на пренаталните витамини и по време на кърменето, особено ако целите увеличаване на кърмата.

За увеличаването на майчиното мляко могат да се използват и лактогенни чайове. Обичайно те представляват смеси от: корен от глухарче, корен от коприва, семе от копър, сладък корен и други билки. От хранителните добавки популярни са екстрактът от обикновен сминдух или джинджифил. Бъдете внимателни с приема на сминдух, защото има данни, че в някои редки случаи може да причини обратния ефект. Ако решите да прибегнете до хомеопатия, за увеличаване на кърмата може да се използват продукти като ricinus communis 5.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.