×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



С настъпване на пандемията от Ковид-19 и установяване на краткотрайните и дългосрочни усложнения, които тя причинява, на преден план излиза въпросът за ускоряване на оздравителния процес и намаляване на пораженията, причинени от вируса. Мултивитамините са едни от основните за целта средства с доказано физиологично и фармакологично действие – тяхната есенциална роля при възстановяване от остри и хронични инфекциозни заболявания е добре проучена и установена.

Но дали конвенционалните мултивитаминни добавки, предлагани на пазара притежават потенциала максимално да задействат защитните сили на организма и да ограничат риска от евентуалните дългосрочни ефекти на вируса?

Имайки предвид, че възстановяването от Ковид-19 е значително по-трудно от възстановяването след обикновена простуда или грип, е логично и оздравителният процес след коронавирусна инфекция да изисква прием на мултивитамини, чиито характеристики и свойства се различават от масово предлаганите варианти.

 

Оптимално възстановяване с Whole food мултивитамини

Whole food мултивитамините се различават от конвенционалните варианти по своя богат, разнообразен състав, включващ не просто основни витамини и минерали, но и много други естествени компоненти с интензивно оздравяващо и ревитализиращо действие. Както подсказва и наименованието им, Whole food продуктитe са подсилени с екстракти от цели, непреработени храни (плодове, зеленчуци, зелени супер храни, медицински гъби и др.), осигуряващи оптималния набор хранителни вещества, които често липсват в диетата, но значението им за възстановяване след тежко боледуване е безспорно.

Течният Alive! Liquid Multi-Vitamin Max Potency на американската компания Nature’s Way е типичен Whole food мултивитамин, съчетаващ витамини, минерали и над 40 екстракти, получени от растения, медицински гъби и водорасли. Продуктът представлява изключително богата витаминозна диетична добавка, в която всички нутриенти са в лесно усвоима форма, гарантираща висока бионаличност, бързо попълване резервите на организма и регенериращ ефект по отношение на всички засегнати от вируса и цитокините клетки и тъкани. Алайв е ценно допълнение към диетата на преболедувалите коронавирусната инфекция и стремящи се към по-бързо и цялостно възстановяване.

Течната формула на Alive! Liquid Multi-Vitamin Max Potency осигурява допълнително предимство пред конвенционалните мултивитамини – абсорбира се изключително лесно, без да се налага разграждане на съставките. За сравнение при вариантите с капсули или таблетки, е необходимо тялото първо да разруши външната им обвивка, за да получи достъп до активните съставки и ако този процес не протече бързо съществува риск тези активни съставки да преминат през храносмилателния тракт без да се абсорбират напълно.

Вижте продукта ТУК!

 

Съставките в Alive! Liquid Multi-Vitamin Max Potency

  • Витамини: А, С, D3, E, К, тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин, В6, фолат, В12, биотин, пантотенова киселина, холин.
  • Минерали: калций, йод, магнезий, цинк, селен, мед, манган, молибден, натрий, калий.
  • Смес от зелени храни (екстракти): спирулина, люцерна, зелен ечемик, глухарче, зелена пшеница, маточина, лимонова трева, коприва, магарешки трън, хлорела, живовляк, синьо-зелени водорасли, кориандър.
  • Смес от градински зеленчуци (екстракти): магданоз, къдраво зеле, спанак, пшеничен зародиш, брюкселско зеле, аспержи, броколи, карфиол, цвекло, моркови, цветно зеле, чесън.
  • Смес от плодове (сок на прах): слива, червена боровинка, черна боровинка, ягода, къпина, синя боровинка, череша, кайсия, папая, портокал, грозде, ананас.
  • Смес от медицински гъби оргàник: кордицепс, рейши, шийтаке, хиратаке, майтаке, ямабушитаке, химематсутаке, каваратаке, чага, зу линг, агарикон, месима.
  • Омега 3/6/9 мастни киселини: ленено семе на прах (студено пресовано), слънчогледово семе на прах (студено пресовано).
  • Цитрусов биофлавоноиден комплекс: лимон, портокал, зелен лимон, мандарина и грейпфрут (източник на хесперидин, нарингин, нарирутин, ериоцитрин и флавони).
  • Екстракт от сибирски женшен, инозитол, бетаин хидрохлорид, ПАБА, рутин, бор, лутеин.

 

Свойства на основните съставки в Alive! Liquid Multi-Vitamin Max Potency

 

Витамин А (Ретинол, ретинил палмитат)

Има отношение към поддържането на имунната система, зрението, кожата и лигавиците, включително обонятелната лигавица. Подпомага вродения и придобития имунитет, ускорява неутрализирането на първичната инфекция и минимизира риска от вторични инфекции. Играе уникална роля във възстановяването на дихателната лигавица от възпалителния процес, регенерацията на алвеоларния епител и предотвратяването на фиброзата (3).

Подобно на други инфекциозни заболявания като например морбили, при COVID-19 дефицитът на витамин А се свързва с по-тежко протичане на болестта и с по-бавно възстановяване.

Витамин А в активните си форми (ретинол и ретинил палмитат) играе важна роля при регенерирането на олфакторните (обонятелни) рецепторни неврони след инфекциозни увреждания (1).

През септември 2021 е обявено началото на набиране на участници в клинично проучване с назален витамин А при пост-ковид аносмия (загуба на обоняние) в клиниката към Университета на Източна Англия, Великобритания, което трябва да започне в началото на 2022 под наименованието APOLLO Trial (2).

 

Витамин С (Аскорбинова киселина, калциев аскорбат, аскорбил палмитат)

Аскорбатът е водноразтворим витамин и антиоксидант, чиято роля при коронавирусната инфекция се състои в неутрализиране на свободните радикали, образувани под действието на вируса и от съпътстващата го цитокинна свръхекспресия, поддържане здравината на колагеновите влакна в съдовите стени, предотвратяване на тромботичните явления (когато е в умерени дози – максимум 250-500 мг дневно) и оптимизиране на взаимодействията между различните класове имунокомпетентни клетки. Установено е, че витамин С намалява риска от вторични инфекции, сепсис и пневмонии след вирусни респираторни заболявания, включително Ковид-19 (4).   

Витамин С увеличава индекса на оксигениране (кислородната сатурация) при засегнатите от COVID-19 пациенти (Shakoor H et al., 2020). 

При тежко боледуващите с Ковид своевременният прием на витамин С може значително да намали смъртността. Витамин С понижава маркерите на възпалението (C-реактивния протеин) и на тъканното увреждане (тромбомодулин) (4) - както по време на боледуване, така и в хода на възстановяването от него. Клиничните проучвания показват, че е рационално пероралният прием на витамин С да продължи след изписване от интензивното отделение, до възстановяване на имунологичните показатели и изчезване на симптомите/усложненията.

 

Витамин D3 (Холекалциферол)

Дефицитът му е честа находка у болните с COVID-19 (особено у чернокожите – David O Meltzer, 2021) и при тези болни възстановяването е затруднено.  

На нивото на макрофагите и дендритните клетки, локалният синтез на активния 1,25-дихидроксивитамин D (1,25D) стимулира експресията на антимикробния пептид кателицидин (Emma Bishop et al., 2020), което засилва устойчивостта на лигавиците срещу вторични бактериални инфекции.

Екипът на Sabico (5) е установил в рандомизирано клинично проучване, че ежедневният прием на висока доза (5000 IU / 125 мкг) витамин D3 има значително предимство пред дневната доза от 1000 IU (25 мкг) по отношение на времето за преустановяване на кашлицата и за възстановяване на обонянието сред пациентите със субоптимален витамин D статус и леки до умерени симптоми на COVID-19. Въпреки това оптималното зареждане на организма с витамин D, макар и в обичайните използвани при мултивитамините дози, е по-важно за здравия имунитет от инцидентното свръхдозиране (6)

Ниските нива на витамин С и на витамин D могат да причинят съдови усложнения и да обусловят висок риск от бактериални суперинфекции у пациентите с COVID-19 както в активната фаза на инфекцията, така и в периода на реконвалесценция (7)

Витамин D засилва отделянето на антимикробни пептиди като бета-дефензините и кателицидин от дихателната и стомашната лигавица (8).

 

Витамини от група В комплекс

Регулират растежа и развитието на клетките, активират вродения и придобития имунен отговор, понижават нивата на провъзпалителните цитокини, подобряват дихателната функция, поддържат интегритета на епителната тъкан, предотвратяват хиперкоагулацията и могат да съкратят престоя в болница в някои случаи (7).

Витамин В1 увеличава насищането на кръвта с кислород.

Витамин В3 може да помогне за преодоляване на отпадналостта и хроничната умора при пациенти с „дълъг ковид“. Установено е също, че нарушава сигнални пътища, подпомагащи вируса, като взаимодейства със сигнални молекули като BCL2L1, PTGS2, IL-1β, IFN-γ и SERPINE1 (9).

Витамин В6 (пиридоксин) има есенциално значение за предпазване от сърдечно-съдови усложнения при COVID-19 и за нормалния биосинтез на хемоглобина – червен кръвен пигмент, пренасящ кислорода към тъканите. Оптималният му прием предпазва артериалните стени от увреждане и стеснение под действието на натрупващия се хомоцистеин.

Много от симптомите на ковид-19 -  умора, студени крайници, замаяност, депресивно настроение, стомашно-чревно неразположение, се повлияват благоприятно от приема на витамин В12 (9). 

 

Витамин Е

Активира ензима протеин дефосфатаза А2 и потиска възпалителната активност на протеин киназа C (PKC), ускорявайки нейната дефосфорилация (8). Това води до потискане на тромбоцитната агрегация, понижаване пролиферацията на макрофагите и понижаване продукцията на супероксид дисмутаза в неутрофилите и макрофагите.

Засилва фагоцитарната активност на неутрофилите и цитотоксичното действие на NK-клетките. На нивото на белодробния епител, витамин Е неутрализира директно реактивните кислородни видове и регулира биосинтеза на ейкозаноидите, в това число провъзпалителните цитокини. Потискането на липидната пероксидация е важен механизъм срещу съдовите усложнения на коронавирусната инфекция. Чрез потискане активността на пероксинитритния радикал се предотвратява неговото стимулиращо действие върху циклооксигеназа-2 (COX2) и се понижава възпалението и оксидативното увреждане.

Витамин Е в съчетание с цинк и селен значително намаляват оксидативния стрес от директното действие на вируса и от последвалата цитокинна свръхактивация (8).

 

Витамин К (Фитоменадион)

Дихателната недостатъчност и тромбоемболизмът са чести явления при инфекция с коронавируса. Витамин К активира факторите на коагулацията в черния дроб и извънчернодробния ендотелен антикоагулантен протеин S, необходим за предпазване от тромбози.

Витамин К също така активира матричния Gla протеин (MGP), което предпазва от увреждане на белодробния паренхим и на съдовите еластични фибри. Индуцираното от пневмонията изчерпване на екстрахепаталния витамин К ускорява увреждането на еластичните фибри и появата на тромбоза поради нарушената активация съответно на MGP и на ендотелния протеин S (13). Наред с това, нарушената от вируса и имунния отговор срещу него чревна микрофлора (често поразена и от антибиотична терапия на бактериална суперинфекция), намаляват продукцията на витамина от пробиотичните бактерии в червата – допълнителна причина за попълване запасите от витамин К чрез суплементиране.  

 

Минерали

Петте главни минерала в човешкия организъм са калций, магнезий, фосфор, натрий, калий и магнезий. Всички останали минерални елементи – селен, йод, цинк, мед, кобалт, манган, молибден, желязо и т.н., се обозначават като микроелементи (trace elements). Всеки от тях, бидейки важен кофактор на редица ензими и лиганд на различни рецептори и йонни канали в организма, има отношение и към процесите на справяне с коронавируса и възстановяването от него.

Ниските нива на серумния калций доказано се асоциират с по-тежко протичане на инфекцията и повече усложнения (11).

Магнезиевият статус също е необходимо да се следи при пациенти, преболедували от Ковид-19 и имащи артериална хипертония, бъбречно увреждане или диабет (12). Магнезиевият катион е главният катион, съсредоточен в митохондриите, а продукцията на клетъчна енергия е немислима без него. Калциевият транспорт между клетките също е магнезий-зависим. Магнезият допринася за релаксацията на бронхиалната мускулатура, което е важно при овладяването на остатъчната кашлица след Ковид.

Селенът е важен антиоксидантен и имуностимулиращ микроелемент, участващ в много окислително-редукционни процеси в организма. Селеновият дефицит се асоциира със засилен оксидативен стрес и прекалена възпалителна реакция. По време на коронавирусната инфекция, селенопротеините потискат тип I интерфероновия имунен отговор, модулират пролиферацията на Т-клетките и намаляват оксидативното увреждане в макрофагите, като същевременно потискат активаторите на вирусната транскрипция (14).

Цинкът е необходим за правилната диференциация и адектатния имунен отговор на Т-лимфоцитите и на NK клетките  („природните убийци“), понеже е кофактор на тимулина – нонапептид с противовъзпалително и имуномодулиращо действие. По отношение на усложненията от коронавируса, е установено, че дефицитът на цинк играе роля в патогенезата на аносмията (загубата на обоняние) и че може да влоши прогнозата, включително да удължи престоя в болница (15).

Заедно с желязото, медта е основен микроелемент, необходим за формирането на нови еритроцити, съответно за преноса на кислород от белите дробове в тъканите. Медта подобрява абсорбцията на желязото и двата микроелемента действат в синергия. Дефицитът на мед води до неутрофилия – понижаване броя на неутрофилите, които са най-многобройните бели кръвни клетки и които първи реагират на бактериална или вирусна инфекция чрез поглъщане (фагоцитоза).

 

Допълнителни биоактивни съставки на Alive! Liquid Multi-Vitamin Max Potency

Включените в състава многобройни екстракти от плодове, зеленчуци, гъби и водорасли доставят редица биоактивни вещества, които са ценно допълнение към диетата на възстановяващия се от инфекциозното боледуване пациент.

  • Екстракти от богати на хлорофил растения и водорасли (Смес от зелени храни)

Сместа от зелени храни, включена в продукта, е източник на богата гама нутриенти (хлорофил, витамини, минерали, флавоноиди, полизахариди, етерично масло, каротеноиди, лигнани и други компоненти), оказващи мощен антиоксидантен, противовъзпалителен и регенеративен ефект върху клетките. Хлорофилът, който е структурно сходен на червения кръвен пигмент хемоглобин, e природен детоксикант на стомашно-чревния тракт и на черния дроб. Неговият метаболит – феофорбидът, показва изразено противовирусно и цитотоксично действие (16). Хлорофилът, както и неговите соли като натриево-медния хлорофилин понижават активността на интерлевкин-6 и предотвратяват функционалното изтощение на CD4+ и CD8+ лимфоцитите, облекчавайки периферната лимфопения при „бавните ковид-пациенти“, които се борят продължително с инфекцията (17).

  • Смес от градински зеленчуци

Източник на биоактивни вещества със съдържание на сяра (сулфорафан и други изотиоцианати, алицин, винилдитиини, глюкозинолати като глюкорафанина и др.), както и терпеноиди, микроелементи, флавоноиди, каротеноиди и др. Сярасъдържащите съединения имат противовъзпалително, антимикробно, кардиопротективно и антихистаминово (противоалергично) действие.

  • Плодови екстракти

Плодовата бленда осигурява флавоноиди, органични киселини, ензими и електролити, които са ценни биоактивни вещества с предимно антиоксидантен ефект. Плодовите фенолни съединения тонизират черния дроб и оказват укрепващо действие върху кръвоносните съдове.

  • Екстракти от медицински гъби

Химичният състав на медицинските гъби включва мощни имуноукрепващи компоненти - полизахариди (бета-глюкани, ксиломанани, галактоманоглюкани и др), полизахаридно-протеинови комплекси (PSP) и микроелементи. Гъбите засилват активността на вродения и на придобития имунитет и подобряват клетъчния и хуморалния имунен отговор, което е ценен ефект при възстановяване от тежки инфекциозни и хронични заболявания.

 

КНИГОПИС

  1. Thomas Hummel et al. Intranasal vitamin A is beneficial in post-infectious olfactory loss. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Jul; 274(7): 2819-2825.
  2. https://rhinology-group.uea.ac.uk/apollo-trial/
  3. C.B.S. Stephensen & G. Lietz. Vitamin A in resistance and recovery from infection: Relevance to SARS-CoV2. British Journal of Nutrition 126(11): 1663-1772.
  4. Anita C. Carr and Sam Rowe. The emerging role of vitamin C in the prevention and treatment of COVID19. Nutrients, Vol. 12, Issue 11, 3286.
  5. Shaun Sabico et al. Effects of a 2-Week 5000 IU versus 1000 IU Vitamin D3 Supplementation on Recovery of Symptoms in Patients with Mild to Moderate Covid-19: A Randomized Clinical Trial. Nutrients 2021 Jun 24; 13(7): 2170.
  6. Igor H. Murai et al. Effect of a single high dose of vitamin D3 on hospital length of stay in patients with moderate to severe COVID-19: A randomized clinical trial. JAMA 2021 Mar 16; 325(11):1053-1060.
  7. Hira Shakoor, Jack Feehan et al. Be Well: A potential role for vitamin B in COVID-19. Maturitas. 2021 Feb; 144: 108-111.
  8. Samad N, Dutta S, Sodunke TE, Fairuz A, Sapkota A, Miftah ZF, Jahan I, Sharma P, Abubakar AR, Rowaiye AB, Oli AN, Charan J, Islam S, Haque M. Fat-Soluble Vitamins and the Current Global Pandemic of COVID-19: Evidence-Based Efficacy from Literature Review. J Inflamm Res. 2021;14:2091-2110
  9. Alshammari, Elham. Vitamin B12 deficiency in COVID-19 recovered patients: Case Report. Int J Pharm Res 2021; 13(1):482-485.           
  10. Rong Li et al. Network pharmacology and bioinformatics analyses identify intersection genes of niacin and COVID-19 as potential therapeutic targets. Brief Bioinform. 2021 Mar 22; 22(2): 1279-1290.
  11. Xi Zhou, DongChen et al. Low serum calcium: a new, important indicator of COVID-19 patients from mild/moderate to severe/critical. Biosci Rep. 2020 Dec 23; 40(12): BSR20202690.
  12. Chuan-Feng Tang et al. Possibility of magnesium supplementation for supportive treatment in patients with COVID-19. Eur J Pharmacol 2020 Nov 5; 886:173546.
  13. Anton S. M. Dofferhoff et al. Reduced vitamin K status as a potentially modifiable risk factor of severe coronavirus disease 2019. Clinical Infectious Diseases, Vol. 73, Issue 11, December 2021, pp. e4039-4046.
  14. Tomo, S., Saikiran, G., Banerjee, M., & Paul, S. (2021). Selenium to selenoproteins – role in COVID-19. EXCLI Journal20, 781-791.
  15. Al-Awfi JS (2020) Zinc may have a potential role in taste malfunctions treatment for COVID-19 patients. Integr Food Nutr Metab 7: DOI: 10.15761/IFNM.1000296
  16. Guillermo H . Jimenez-Aleman et al. SARS-CoV2 fears green: the chlorophyll catabolite pheophorbide A is a potent antiviral. Pharmaceuticals 2021, 14(10), 1048.
  17. Clark NF and Taylor-Robinson AW (2021) COVID-19 Therapy: Could a Copper Derivative of Chlorophyll a Be Used to Treat Lymphopenia Associated With Severe Symptoms of SARS-CoV-2 Infection? Front. Med. 8:620175. doi: 10.3389/fmed.2021.620175
  18. Lara Pizzorno. Nothing boring about boron. Integr Med (Encinitas) 2015 Aug; 14(4):35-48.
Прочетете още интересни статии по темата:


Разгледайте цялата продуктова серия Алайв:





Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.