×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Билки срещу Covid-19
Билки, полезни срещу коронавирус

Могат ли някои екстракти от билки да повлияят за облекчаване на симптомите при пациенти с COVID-19? Отговор на този въпрос дава обобщено изследване, в което се включват водещи учени от медицински институти в цял свят. Основната им цел е да посочат именно екстракти от билки, които доказано помагат като съпътстващо лечение при инфекции, свързани с клиничната картина на опасния коронавирус.

Селекцията от екстракти включва 39 билки, присъстващи в списъка на World Health Organization Monographs (WHO) и European Medicines Agency (EMA), а терапевтичните им качества са доказани при клинични проучвания на авторитетни институти, свързани с пациенти с леки до средни симптоми на вирусни инфекции.

На този фон е проследен ефектът от референтно лечение с лекарства като парацетамол, ибупрофен и кодеин. На базата на съотношението полза/риск резултатът от лечението с екстракти е групиран в 4 категории: позитивно (5 екстракта), обещаващо (Allium sativum, Andrographis paniculata, Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea, Eucalyptus globulus essential oil, Justicia pectoralis, Magnolia officinalis, Mikania glomerata, Pelargonium sidoides, Pimpinella anisum, Salix sp, Zingiber officinale), негативно и неизвестен ефект за останалите. На този фон само лечението с ибупрофен е категоризирано като обещаващо.

Като обобщение: учените посочват, че съществуват достатъчно основания за започване на научна дискусия за прилагането на петте екстракта като съпътстваща терапия при облекчаване на състоянието на пациенти с леки до средни инфекции в условията на пандемия от коронавирус. Дори тези екстракти да не предпазват и да не лекуват COVID-19, те успешно повлияват за подобряване на общото състояние на заболелите, давайки основа за персонализирано по-нататъшно лечение.

Лечебна ружа (Althaea officinalis L. Malvaceae)

Лечебната ружа е добре позната на медицината от дълбока древност. Особено ценни са екстрактите извлечени от корен и листа, които съдържат слуз, нишесте, флавоноиди и фенолкарбоксилни киселини, етерично масло, витамин С и др. Комплексът от активни лечебни вещества е причина екстракта от ружа да се утвърди като важно облекчаващо средство при дихателни смущения, бронхитни оплаквания, кашлица, простуда, сочат изследвания на ЕМА.

Екстрактът от лечебна ружа доказано помага при кашлица. По време на клинични изследвания, в които са включени 822 пациенти със симптоми на суха кашлица, свързана с фарингит, състоянието им е било видимо облекчено 10 минути след прием на сироп и билкови пастили с екстракт от корен на бяла ружа. Това дава основание на учените да смятат, че притежава висок потенциал при облекчаване на ранни симптоми на Covid-19.

Мирта (Commiphora molmol)

Мирта е добре познато с лечебните си свойства растение от района на Средиземноморието. Отличен стимулант на имунната система, екстрактът извлечен от корена на билката съдържа естествен антибиотик, наречен мирицитрин, който се бори с бактериите и едновременно с това понижава температурата. В условията на пандемия от коронавирус екстракта от мирта има благоприятен ефект при инфекции на синусите, действайки като декогенстант – намалява отока, дренира секретите и улеснява дишането през носа. Ако се приеме при първи симптоми на вирусна инфекция, видимо облекчава втрисането и отпадналостта. Мирта е особено богата на олигомерни проантоцианидини, които са 20 пъти по-силни от витамин С. Тинктурата от мирта, под формата на гаргара, успешно повлиява на тонзилити и възпалено гърло.

Женско биле (Glycyrrhiza glabra)

В контекста на нарастващи респираторни заболявания, екстрактът от корен от женско биле се индикира като успешно средство срещу астма, затруднено дишане, кашлица и възпалено гърло. Подобрява функциите на имунната система и предотвратява хиперактивния имунен отговор при вирусни и бактериални инфекции. Подпомага активирането на белите кръвни клетки (левкоцити).

Обикновен бръшлян (Hedera helix)

Екстрактът от бръшлян е добре познато средство за облекчаване на състояния, свързани с респираторни заболявания, особено упорита кашлица. Съдържа сапонозиди – активни вещества, които имат отхрачващо и спазмолитично действие. Листата му са богати още на флавоноиди, стероли, танини и антоцианозиди, които успокояват именно сухата кашлица.

Черен бъз (Sambucus nigra)

Екстрактът от изсушен плод от черен бъз е известен като един от най-мощните природни имуностимуланти. В контекста на голям брой респираторни заболявания, прилагането на екстракта дава много добри резултати при простуда, треска и възпаления на респираторния тракт. Многобройни изследвания доказват, че облекчава симптомите при грип и настинка, намалява съпътстващото главоболие, действа като експекторант. Биофлавоноидите и антоцианините в екстракта от черния бъз успокояват възпалението и действат отхрачващо.

След многобройни клинични изследвания водещи учени от цял свят стигат до заключението, че екстрактите от лечебна ружа, мирта, женско биле, обикновен бръшлян и черен бъз помагат като съпътстващо лечение при коронавирус. Официалният анализ на данните от изследванията посочва, че екстрактите повлияват положително на симптомите и не предизвикват негативни ефекти при приема им.

Научете още интересни факти по темата:

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.