×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Загуба на обоняние
Загуба на обоняние при Ковид-19

 

Болни сте или вече сте преболедували Коронавирус и сте загубили вкус и/или обоняние? Искате ли да се отървете от това неприятно последствие от Covid-19? Ето няколко лесни трика как да се случи това

Загубата на вкус и/или обоняние се смята за един от ключовите симптоми на заболяването. Според щателно проучване проведено от Mons University през април 2020 г. върху 417 пациента диагностицирани с Covid-19, 85,6% от тях са загубили обонянието си, а при 88% са затъпени вкусовите им рецептори. Учените разработват специални методики за „обучение на обонянието” за да се насладим отново на 2 от 5 сетива пострадали от болестта.

За да бъде възстановен усетът за миризми, учените препоръчват тренировка на обонянието, което всъщност означава пациентът да се научи отново да различава различните аромати. Френското сдружение по оториноларингология, хирургия на лице и шия съветва пациентите с пълна или частична загуба на обоняние да се снабдят със стимулиращи аромати, които да вдишват по няколко пъти на ден за по няколко секунди. Препоръчват това да са еднокомпонентни аромати, като ванилия, кафе, мащерка и копър.

Добри резултати дава и вдишването на канела, карамфил, мента и дори кориандър. Ако не можете да откриете точно тези подправки и билки, можете да опитате метода с етерични масла от лавандула, портокал и чаено дърво. Преди да ги помиришете не забравяйте да прочетете внимателно етикета и си спомнете дали не сте алергични към някоя  от съставките.

Подобен тип упражненията спомагат за възстановяването на обонятелните пътища, образувани от невронните вериги.

Institut des Sciences de la Vigne et du Vin или Институтът по лозарство и винарство във Франция предлага комплект за „обучение на обонянието”, който първоначално е бил предназначен само за студенти, но след разпространението на заразата от Covid-19 е достъпен за широката общественост. Комплектът е проектиран от Софи Темпер (невролог, учен и преподавател) и включва четири дифузера с аромати, чрез които да се провеждат всекидневни тренировки. Упражненията биват два вида. Първите включват дифузери с етерични масла, които трябва да се миришат ежедневно и които оказват влияние на физиологично и когнитивно ниво. При второто упражнение се тренират мисловните обонятелни образи и не се нуждаете от аромати. Просто визуализирате дадена миризма и се опитвате да си спомните как точно мирише.

И все пак, ако симптомите ви са изключително остри и се задълбочават побързайте да се консултирате със специалист по Уши, нос и гърло.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.