×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Доц д-р Георги Николов завършва Медицински университет София през 1991 г., а през 2002 г. придобива образователна и научна степен Доктор по медицина. Специалностите си Имунопатология и алергология и Клинична имунология придобива през 2002 г. и 2004 г. През 2002 г. придобива образователна и научна степен Доктор по медицина. Д-р Николов извършва диагностика и лечение при бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, кожно-алергични проби, уртикария, специфична имунотерапия при алергии. Автор е на множество научни статии и е специализирал в Солун, Лайпциг, Кьолн и Полша. Доц. Николов е завеждащ Кабинет по алергия към Националния център по заразни и паразитни болести в София.

С всяка година, в световен план, честотата на алергиите нараства. Много ли са като брой вашите пациенти и забелязвате ли такова увеличение като цяло?

Научните изследвания показват, че в световен мащаб честотата на алергиите е във възходяща тенденция. Това се наблюдава и в алергологичните кабинети у нас. Все повече са пациентите с инхалаторна, хранителна и медикаментозна алергия.

Има няколко фактора, които могат да обяснят тази нарастваща предразположеност към алергични реакции и те са:

  • Наследствеността- ако в рода ви има хора с алергични оплаквания то и вие имате по-голяма вероятност да развиете алергично заболяване.

  • Променени условия на околната среда- модерният начин на живот и променените на околната среда са свързани с нарастването на пациентите с алергични оплаквания.

  • Замърсяване на въздуха- наличието на замърсители и алергени във въздуха, като фини прахови частици, газове от превозните средства и ред промишлени замърсители могат да предразположат хората към развитието на алергии.

  • Промени в хранителните навици- промените в начина на хранене и честата консумация на храна с химически добавки, консерванти и подобрители могат да допринесат за нарастването на алергичните реакции.

И тъй като пагогенезата на алергията е сложна и многофакторна, освен тези общи фактори при всеки човек може да има и индивидуални причини за появата на алергия.

Кои са най-често срещаните алергии и по кое време на годината се проявяват?

  • Най-често се среща алергията към различни видове полени- дървета, треви или плевели (т. нар. полиноза, сенна хрема). Тя се проявява през пролетта или лятото, когато концентрацията на полени във въздуха е по-висока.

  • След поленовата алергия се нарежда алергията към домашния прах и микрокърлежите в него. За разлика от полинозата, тази алергия се проявява през цялата година и засяга хората, прекарващи все повече време в затворени пространства.
  • Алергията към плесени обикновено се развива, когато е налична повишена влажност в околната среда. Наличието на плесенни спори във въздуха може да бъде установено през цялата година, но обикновено нивата им са по-високи през пролетта и началото на есента.

  • Все повече хора проявяват алергия към определени храни, като мляко, яйца, ядки, риба, морски дарове и др. Тази алергия може да се прояви през цялата година, в зависимост от консумацията на съответните храни.

  • Не са редки и алергичните реакции след ужилвания от пчели и оси. Те се проявяват предимно през пролетта, лятото или ранната есен, когато насекомите са по-активни.

Важно е да се отбележи, че всяка алергия е индивидуална и може да се прояви по различни начини и в различни периоди на годината, в зависимост от специфичното въздействие на алергена.

Има ли възраст, в която сме най-склонни да развием някакъв вид алергия?

Алергиите могат да се развият във всяка възраст, но някои видове алергии са по-чести в определени периоди на живота.

  • В ранна детска възраст се наблюдават предимно алергични заболявания като атопичен дерматит (екзема), хранителни алергии и алергичен ринит.
  • Алергията към полени,  домашен прах, плесени, храни и ужилвания от насекоми бикновено се развива през пубертета, но може да се прояви и в зряла възраст.
  • Алергията към медикаменти може да се развие във всяка възраст, но по-често е характерна за пациентите в напреднала възраст.


Все по-чести стават алергиите и при децата - при тях по-опасни ли са и за какви симптоми да следим?

Да, през последните години алергиите при децата са все по-чести. Въпреки че повечето алергии не са опасни, те могат да предизвикат значително нарушаване в качеството на живот на пациентите. В редки случаи алергичните реакции могат да бъдат сериозни и дори да доведат до анафилактичен шок, който е потенциално опасно състояние и изисква спешна медицинска помощ. Симптомите могат да варират в зависимост от вида на алергията, но някои от най-честите са: суха, зачервена и сърбяща кожа по лицето и сгъвките на  ръцете или краката на детето – при атопичен дерматит. Децата с алергиечн ринит обикновено се оплакват от обилна водниста хрема, кихане, сърбеж или запушен нос.    Децата с хранителни алергии могат да имат сърбящи обриви по кожата или подуване на лицето, устните или езика. Някои могат да имат прояви от страна на стомашно-чревния тракт като диария или повръщане. В някои случаи се наблюдават симптомите на алергична бронхиална астма. Това е хронично заболяване на белите дробове, което протича с пристъпи на задух, свиркане при дишане, кашлица или затруднено дишане.

Наследствеността определяща ли е при алергиите?

Алергията не се предава по наследство, но генетичната предиспозиция може да увеличи вероятността за нейното развитие. Например, ако и двамата родители имат алергично заболяване, рискът за детето да развие алергия е по-висок, но това не означава, че ще развие точно същия тип алергия. Така че предразположеността към алергия може да бъде наследена, но конкретният вид се определя от много фактори- от околната среда, излагането на алергени, начина на живот, прекараните инфекции и др.

Как се поставя диагнозата и какви изследвания трябва да си направим?

За поставяне на диагнозата, обикновено се използват комбинация от следните методи и изследвания:

  • Снемане на подробна алергологична анамнеза, при която се събират данни за симптомите, честотата и времето на появата им, както и възможната връзка с определени алергени.

  • Физикален преглед за установяване наличието на признаци на алергия.

  • Кожно-алергично тестовуване: Това е най-често използваният метод за доказване на сенсибилизация към съответните алергени. За целта върху кожата чрез убождане се нанасят малки количества специфини диагностични алергени и се следи за появата на локална алергична реакция. Ако има сенсибилизация към съответния алерген до 20 минута на кожата би трябвало да се се появи характерната папула и еритема, придружена с лек сърбеж.

  • Кръвни тестове за алергия: Кръвните тестове се извършват, за да се установи наличието на имунологичен отговор на организма към съответните алергени. Обикновено се определя количеството на имуноглобулините от клас Е, които са специфични към дадения алерген (sIgE).  Откриванито на повишени нива на sIgE е сигурен белег за наличие на сенсибилизация към определения алерген и възможност за развитие на алергично заболяване.

  • За диагностициране на хранителни алергии се използват и елиминационни диети както и провокационни тестове.

  • В зависимост от конкретната ситуация, за да се постигне точна и индивидуализирана диагноза, алергологът може да назначи кръвен тест за детайлна молекулна диагонстика на алергията, оценяващ сенсибилизацията към 300 алергена (120 екстракта и 180 компонента).

Как можем да ограничим алергените у дома?

За да се ограничи въздействието на алергените от битовата среда могат да се предприемат следните мерки:

  • Поддържане на чистота в дома: Редовното почистване, чрез използване на прахосмукачка с HEPA филтър може да помогне за намаляване на нивата на алергените от мекрокърлежи, плесени и др.

  • Контрол на влажността на въздуха: Използването на дехумидификатори или вентилационни системи може да намали влажността на въздуха в помещенията и да предотврати развитието на плесен. Редовното проветряване на помещенията също е важно.

  • Избягване на поставянето на мокет, килими и тапицирани мебели. Твърдите подови настилки, като паркет или ламинат, са по-добър избор, защото ограничаването на алергените е по-ефективно.

  • Използване на анти-алергенни калъфи за матрака и възглавниците, които да предпазват от проникването на микрокърлежите.

  • Ежеседмично пране на постелното бельо на висока температура за унищожаване и денатурация на микрокърлежовите алергени.

  • Избягване на козметични продукти и почистващи препарати със силни аромати и дразнещи активни вещества.

  • Ограничаване на контакта с домашни любимци: Ако имате алергия към кучета или котки, трябва да ограничите контакта с тях или да ги държите извън спалнята и други помещения, където прекарвате много време.

  • Избягване на тютюневия дим. Тютюневият дим може да предизвика алергични реакции и да влоши съществуващите алергии.

  • При алергия към определени храни, трябва да се избягва тяхната консумация и да се следи за евентуалната кръстосана контаминация с други храни.

Във всяка конкретна ситуация е препоръчително да се консултирате с алерголог, който да ви даде персонализирани съвети.

Има ли вариант да задържим домашния любимец, ако в даден момент проявим алергия към него?

Алергените на домашните животни не включват само протеините в козината или перата. Алергени молекули се съдържат и в техния пърхот, слюнка и урина. Ако проявите алергична реакция към домашния любимец, консултирайте се с алерголог, който да постави точна диагноза и да препоръча подходящи лекарства или други методи за контрол на симптомите.

Има няколко варианта за намаляване на алергените от домашните любимци в околната среда. Редовно къпане или обтриване на козината на животното с влажна кърпа. Поддържане на чистота в дома и използване на филтри за въздух с висока ефективност. Ограничаване на присъствието на домашния любимец в спалнята или на местата, където прекарвате много време.  За контролиране на симптомите могат да се назначат антихистамини или други лекарства. В някои случаи може да бъде препоръчано провеждането на курс на специфична хипосенсибилизация, имунотерапия, която цели да намали алергичната реакция с постепенно увеличаване на толерантността на организма към алергена.

Има ситуации, в които алергията към домашния любимец може да бъде толкова сериозна или непоносима, че най-добрият вариант може да бъде намирането на нов дом за животното.

Можем ли постоянно да приемаме противоалергични лекарства или трябва да търсим други начини за лечение на дадена алергия?

Противоалергичните лекарства могат да бъдат една от опциите за временно облечгчаване на симптомите като хрема, дразнене в очите, оток и сърбеж, но те не са в състояние да  лекуват причината за алергията.

В повечето случаи лечението на алергията е комплексно и включва допълнителни начини за лечение, които са насочени към намаляване на причините за възникването на алергията.

На първо място трябва да се проведат мерки за намаляване на въздействието на алергените от околната среда. Така че, ако сте алергични към определен алерген, избягвайте директния контакт с него или намалете неговото въздействие доколкото е възможно.

Освен терапията с лекарства, в определени случаи може да се проведе курс на специфична хипосенсибилизация (имунотерапия; ваксинация с алергени). Това е дългосрочно лечение, при което на пациентите се прилагат постепенно повишаващи се дози от алергените, към които те са алергични. Това помага на имунната система да възстанови загубената толерантност към алергена, като по този начин се облегчава тежестта и честотата на алергичните оплаквания. Имунотерапията може да бъде проведена като субкутанни инжекции със специален терапевтичен алерген или под формата на сублингвална имунотерапия (капки или таблетки от алергена, които се приемат под езика).

За облекчаване на симптомите на алергията се могат да се използват и промивки на носа със физиологичен разтвор, аккупунктура или хомеопатия. Въпреки че някои от тези методи могат да предоставят някакво облекчение, научните доказателства за тяхната ефективност не са еднозначни и резултатите могат да варират от човек до човек.

Как имунотерапията лекува алергии?

Имунотерапията, известна още като хипосенсибилизация или ваксинация с алергени, е дългосрочно лечение, което цели да повлияе етиопотогенетичните причини за появата на алергичните симптоми. Това е един от най-ефективните методи за лечение на IgE-медиираната алергия и има потенциал да намали или дори да премахне симптомите на алергията. Имунотерапията се осъществява чрез прилагането на постепенно повишаващи се дози от алергените, към които пациентът е алергичен, с цел да се възстанови имунната толерантност и да настъпи имунна регулация.

След подробен алергологичен преглед и оценка на специфичната сенсибилзация се идентифицират алергените, отговорни за появата на алергичните симптоми.

Въз основа на индивидуалната сенсибилизация се изготвя специфичен алерген за имунотерапия. Той може да е инжекционен разтвор за подкожно приложение или под формата на капки или таблетки, които се приемат под езика (сублингвална имунотерапия).

Терапевтичният екстракт съдържа определени количества от алергена, към който пациентът е алергичен. Лечението започва с ниски дози. През определен период от време дозата постепенно се увеличава. Това стимулира имунната система постепенно да развие толерантност към алергена. След достигане до оптималната, терапевтична, поддържаща доза, имунотерапията продължава да се прилага на редовни интервали.

С течение на времето (между 3 и 5 години), алергичните реакции  намаляват и симптомите стават по-леки и по-редки. Едно от основните предимства на имунотерапията е, че тя има дълготраен ефект след прекратяването й. След приключване на имунотерапията, много пациенти продължават да се чувстват добре и имат по-малко или по-слаби симптоми на алергия за продължителен период от време.
Въпреки че това специфично лечение е ефективно, то не се прилага при всички пациенти с алергия. Конкретните предимства и рискове на имунотерапията трябва да бъдат оценени от специалист в областта на алергологията.

Ако например поддържаме имунната си система силна с определени храни, добавки и витамини, по-малък ли е шансът да развием алергия?

Отдавна е известно, че алергиите възникват в резултат от прекомерна реакция на имунната система към определен алерген. Така че при алергичните индивиди не става въпрос за наличие на имунодефицит, а по-скоро се развива погрешна реакция на имунната система към някой безвреден алерген от околната среда.

Доказано е, че някои храни и добавки, имат противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и може да намалят риска от развитие на алергии. Някои от тях, като витамин C, витамин D, цинк, пробиотици и омега-3 мастни киселини, се изследват за своя потенциал в подобряване на имунната функция и намаляване на алергичните реакции.

Въпреки това, няма "чудодеен" продукт или добавка, които да са в състояние да предотвратят развитието на алергии. Появата на алергия е много сложен процес, който се влияе от генетика, околната среда, начина ни на живот и други фактори. Важно е да се има предвид, че имунната система е много индивидуална и реагира различно при различните хора.

Най-добрият начин да се намали риска от развитие на алергии е да се спазва здравословен начин на живот, включващ разнообразна и балансирана хранителна диета, физическа активност, достатъчно почивка и повлияване на стреса.

Какво представлява анафилаксията, какви са симптомите и и как да реагираме, ако се сблъскаме с подобен проблем?

Анафилаксията е сериозна и животозастрашаваща алергична реакция, която може да се случи минути след въздейстието на специфичен алерген, към който организмът е прекалено чувствителен. Това може да бъде храна (най-често ядки, морски дарове, яйца, мляко), насекоми (ужилване от пчели, оси), лекарства (пеницилин) и др.

Това е системна реакция, която засяга няколко системи в тялото и може да причини бързо развиващи се и потенциално опасни симптоми.

Симптомите на анафилаксията могат да се развият бързо и да засегнат няколко системи в организма. Те могат включват:

  • Кожни симптоми: обширни обриви и зачервяване на кожата със силен сърбеж, оток на лицето, устните или езика.

  • Дихателни симптоми: задух, затруднено дишане, суха кашлица.

  • Гастроинтестинални симптоми: гадене, повръщане, диария, болки в корема.

  • Сърдечно-съдови: главоболие, замаяност, понижаванве на кръвното налягане, сърдечни аритмии, загуба на съзнание.

Ако се сблъскате с подобен проблем и подозирате анафилаксия, е важно да действате бързо и да се свържете със спешна помощ.

Междувременно, можете да предприемете следните стъпки:

  • Необходимо е да се спре контакта с алергена, ако това е възможно.

  • Ако пациентът има автоматичен инжектор с адреналин (епипен), може да му помогнете да го използва според инструкциите.

  • Поставете пациента в легнало положение и до пристигане на спешната помощ поддържайте основните жизнени функции.


Анафилаксията е спешно състояние, което може да се развие бързо и да бъде животозастрашаващо. Пострадалият може да изпадне в анафилактичен шок, който изисква незабавна медицинска интервенция. Важно е да не се забавяте и да не се опитвате да се справите със ситуацията самостоятелно, тъй като анафилаксията може да се развие бързо и да бъде опасна за живота. Медицинските професионалисти са обучени да разпознават и лекуват анафилаксията и ще може да предоставят подходящо лечение и грижи на пострадалия.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.