- Теодора Тодорова
- Експертни мнения
- 0 коментари
- Тагове: отслабване, Галова киселина
Галовата киселина е фенолна киселина, която може да бъде открита в различни растения, плодове, ядки, вино и чай. Тя притежава разнообразни свойства, които помагат значително за поддържане на доброто здравословно състояние и най-вече в борбата със затлъстяването. Естествената й среда е кората на някои видове дъб и Boswellia dalzielii, африканско дърво, но можем да си я набавим и чрез обичани храни като ягода, грозде, банан, боровинка, ябълка, авокадо, черница, нар. Ако обичате ядки и имате проблем с наднорменото тегло, може да включите в менюто си орехи, кашу и лешници. При напитките, богати на галова киселина, шампиони са червеното вино и зелен чай. Източници на този ценен елемент за здравето са още розите, боровинките, мановия мед, хмела, какаото.
Без натрупване на мазнини
Благодарение на антиоксидантните си свойства, галовата киселина може да предпази от възпаление и оксидативен стрес, които възникват при хора със затлъстяване. Проучвания показват, че тя намалява прекомерното натрупване на мазнини при индивиди със затлъстяване чрез потискане на липогенезата (синтез на мазнини от съединения като захари в тялото). Съединението може също така да подобри инсулиновото сигнализиране. Проучване, включващо възрастни японци с наднормено тегло, показва значителен спад на средната обиколка на талията, индекса на телесна маса и коремните мазнини. Трансформацията на участниците е резултат от системна консумация на екстракт от черен китайски чай, богат на галова киселина. Те са получавали дневна доза от 333 mg в продължение на 12 седмици.
Галовата киселина, приемана от жени в менопауза подобрява серумните липидни профили и модулира серумните антиоксиданти. Освен това, тя потиска образуването на мастни капчици и натрупването на триглицериди. Ефектът на галова киселина срещу затлъстяване е свързан още с намаляване на холестерола с ниска плътност (LDL), холестерола с много ниска плътност (VLDL) и повишаване на холестерола с висока плътност (HDL).
Действа противоалергично
Галовата киселина също има терапевтични приложения за възпалителни алергични заболявания, като астма, алергичен ринит, синузит. Това се дължи на способността й да потиска освобождаването на хистамин и експресията на провъзпалителни цитокини.
Спира кървенето
Галовата киселина може да се използва като стягащо средство, тъй като подпомага свиването на тъканите и спиране на кървенето. Приложена вътрешно, галовата се е доказала като ефективен адстрингент, който е полезен при лечението на маточни, белодробни и нефритни кръвоизливи. Галовата киселина също се оказа ефективна при лечението на редовни, необичайно тежки и продължителни менструални периоди (известни също като менорагия). Всъщност галовата киселина е показала, че спира появата на менорагия, когато човек приема 5 зърна галова киселина под формата на хапче с честота 3-4 пъти на ден по време на обилното кървене.
Антимикробни свойства
Галовата киселина подпомага модулирането на имунната система и действа като естествен защитен механизъм срещу микробни инфекции. Тя е доказано ефективна срещу различни хранителни патогени като Escherichia coli, Campylobacter (причинява стомашно-чревно заболяване), Listeria monocytogenes (причинява листериоза), както и Streptococcus mutans (виновник за образуването на зъбен камък). Галовата киселина притежава още противовирусни и противогъбични свойства. В допълнение тя е и ключова съставка в лекарства против малария.
Подобрява здравето на кожата
Галовата киселина е ефективна срещу стареенето на клетките, като стабилизира колагена и го защитава от прекомерно разграждане. По този начин клетките се подържат по-млади и здрави за по-дълго време.
Други ползи
Галовата киселина има противовъзпалителна, антимутагенна и имуномодулираща активност. Тя разгръща своя невропротективен, кардиопротективен, хепатопротективен и нефропротективен потенциал. Доказано е, че галовата киселина има противоракова активност при левкемия, рак на простатата, белите дробове, стомаха, панкреаса и дебелото черво, гърдата, шийката на матката и хранопровода.
Как се приема
На пазара има много витамини и хранителни добавки, които съдържат галова киселина. Сред тях са екстракт от гроздови семки, екстракт от чай ройбос, амла и ливотид. Приемът на галова киселина може да бъде увеличен и чрез натурални сокове от нар, боровинки и грозде, или чрез консумация на съдържащите (изброени по-горе) храни.
Въпреки че се смята, че галовата киселина е безопасна във всякаква дозировка, е препоръчително да се следват указанията на специалистите.
Свързани продукти
Здраво сърце и добро кръвообращение - Формула с гроздово семе, черен чесън, маслина и...
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар