×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Тиреоидит на Хашимото
Metabolic Advantage - природна формула за профилактика и терапия на тиреоидит на Хашимото

Тиреоидит на Хашимото, известен и като Хроничен лимфоцитен тиреоидит, Struma lymphomatosa или просто (болест на) Хашимото, е автоимунно заболяване, протичащо с образуване на антитела срещу щитовидната жлеза и постепенното й разрушаване с клинична манифестация на хипотиреоидизъм. В ранните стадии на заболяването обикновено липсват симптоми. За да се изяснят механизмите, по които различните диетични добавки и лекарства действат срещу това заболяване, ще се запознаем с най-важните му особености накратко.

ТИРЕОИДИТ НА ХАШИМОТО

КласификацияАвтоимунно заболяване на щитовидната жлеза (тиреоидит), обект на изучаване и лечение от ендокринологията. МКБ-10: Е06.3
ЕтиологияНе напълно изяснена – съчетание на генетична предразположеност и фактори на околната среда.
Разпространение

В световен план – 0.03 до 0.15% от населението (0.3-1.5 на 1000 души). В развитите страни на Северна Америка и Европа – 1-2%. Хашимото е най-масовата причина за хипотиреоидизъм в регионите по света, където не се наблюдава масов йоден дефицит. Според някои проучвания (1), реалният брой на засегнатите от хипотиреоидизъм е близо 5% от населението.

Преобладаваща популация

Предимно жени на възраст 40-60 години, но се среща също при мъжете, децата и жените от други възрастови групи
Генетични фактори
  1. Специфични HLA (Human Leukocyte Antigens) гени в участъка на хромозома 6p21, част от Главния комплекс на тъканната съвместимост. При Хашимото се наблюдава аберационна експресия на HLA II, кодиращи автоантитела върху тироцитите, които имунната система разпознава като чужди.
  2. CTLA4 гени, кодиращи цитотоксичния T-лимфоцит-асоцииран протеин 4 (CD152), асоцииран с повишена склонност към автоимунен отговор.
  3. Мутации, водещи до повишена експресия на интерферон-гама – по същество мутации в TNF-α гените.
  4. PTPN22 – ген, локализиран в хромозома 1p13 и експресиран в лимфоцитите. Потиска активацията на Т клетките. Усилената му активност намалява степента на елиминиране на автореактивните Т-клетки в тимуса и потиска регулаторните Т-лимфоцити, с което намалява защитата срещу автоимунна реакция.
Фактори на околната среда и други
  1. Прекомерен прием на йод и съдържащи го продукти (внимателно с приема на йодирана сол, келп, фукус и други кафяви водорасли! – водораслите да се приемат от лица с Хашимото само при установен йоден дефицит, понеже точното им йодно съдържание обикновено е незвестно)
  2. Дефицит на селен у лица с генетична предразположеност към автоимунни заболявания
  3. Наличие на други автоимунни заболявания – инсулинозависим (тип I) захарен диабет, витилиго, глутенова ентеропатия.
  4. Хромозомни смущения, също протичащи с образуване на автоантитела срещу тироидната пероксидаза (TPO) и тироглобулина – синдромите на Даун, Търнър и Клайнфелтер.
  5. Интензивно тютюнопушене.
  6. Наличието на хепатитна С инфекция.
Описан за първи пътОт японския лекар Хакару Хашимото през 1912 г. в берлински хирургически журнал. Автоимунната му природа е изяснена след средата на 1950-те.
Диференциална диагнозаСубакутен тиреоидит, микробиален възпалителен тиреоидит, нетоксична нодуларна гуша, болест на Базедов (Graves)
СимптомиВ началните стадии отсъстват. С напредването на заболяването – безапетитие и въпреки това покачване на теглото и/или трудно отслабване, хронична умора, запек, депресия, косопад, суха кожа, загуба на либидо, необичайни болки на различни места по тялото. Нисък енергиен метаболизъм и генериране на топлина; постоянно усещане за студ, скована мускулатура и др.
ПатофизиологияПовишаване на TSH. Понижаване продукцията на Т3 и Т4. Стимулация на хелперните Т клетки и на CD4+ колонията специфично. Образуване на анти-TPO и антитироглобулин-антитела. Предизвикване на апоптоза у тироцитите под сигналите на CD8+ - клетките. Разрушаване на тироидните фоликулярни клетки по Fas-Fasl медиирана апоптоза с участието на CD8+ (2).
ЛечениеСпецифично лечение не е открито. Прилага се левотироксин – хормонът на щитовидната жлеза за коригиране на Т4/Т3 дефицита. Назначават се и екстракти от изсушена щитовидна жлеза на свине, едър рогат добитък и по-рядко на овце, като в тези екстракти се съдържат важни минерали и микроелементи, наред с хормоните.
ПрогнозаРядко повлиява продължителността на живота, понеже внасянето на хормони поддържа базовия метаболизъм, но симптомите се овладяват трудно или невъзможно само с хормона. Нелекуваният тиреоидит на Хашимото може да доведе до сърдечна недостатъчност, задушаване (при образуването на голяма гуша), депресия, невропатия и в тежките случаи до преждевременна смърт.

Вече запознати с основните черти на тиреоидита на Хашимото, можем да погледнем състава на Metabolic Advantage и профилактично-терапевтичните му свойства по отношение на това, както се оказва, често срещано заболяване.

METABOLIC ADVANTAGE  

Природната формула Metabolic Advantage е резултат от оригинален фармакогностичен подход към състоянията, протичащи със забавяне общите темпове на метаболизма и хипофункция на щитовидната жлеза, в това число метаболитният синдром и хипотиреоидизма, породен от автоимунния тиреоидит на Хашимото.

В състава на Metabolic Advantage влизат екстракти от щитовидна жлеза, черен дроб и сърце, богати на полифеноли екстракти от зелен чай и зелено кафе, витамин В12, минерали и микроелементи. В настоящето изложение ще разгледаме специфичното въздействие на тези компоненти при хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото с преимущество пред всичките им останали ползи да здравето.

  • Витамин В12 (Цианкобаламин)

Ролята на витамин В12 често се подценява поради факта, че дори при нулев диетичен прием на организма са необходими 3 до 5 години, за да се изчерпи напълно от всички тъкани, обаче преките последици от дефицита му се появяват значително по-рано – ускорява се увреждането на невроните в хипокампуса, който е свързан с паметта и заучаването (което ускорява стареенето на мозъка и предразполага към деменция), нарушава се реметилацията на аминокиселината хомоцистеин (ХЦ) и натрупващия се свободен ХЦ увеличава риска от сърдечносъдови болести, включително атеросклероза, инсулти и инфаркти, нарушава се метаболизмът на фолиевата киселина с увреждане на ДНК и понижаване на кръвотворната функция (5).

В едно проучване от Саудитска Арабия е установено, че около 30% от пациентите с множествена склероза имат изразен дефицит на витамин В12 и точно у тази група нивата на тиреоидните хормони тироксин (T4) и трийодотиронин (T3) са силно занижени – закономерност, установена и при редица други неврологични и кардиологични болести.

Около 30-40% от пациентите с тиреоидит на Хашимото са дефицитни на витамин В12 (3) и този факт е достатъчен да обясни необходимостта от включването му в продукта Metabolic Advantage.

С помощта на компютърно-асистиран анализ на резултатите от 7091 материала, релевантни към темата за хипотиреоидизма и дефицита на В12 са шест проучвания, според три от които B12-дефицит се наблюдава съответно при 10, 18.6 и 40.5% от изследваните лица с хипофункция на щитовидната жлеза, а при автоимунния тиреоидит тези проценти са съответно 6.3, 28 и 55.5%. Ако вземем средната от тези стойности, ще получим, че минимум една трета от пациентите с Хашимото имат изразен дефицит на В12.

Съществува връзка между нормалната функция на щитовидната жлеза и статуса на витамин В12 в организма, свързана с нарушената абсорбция на витамина от храната в условията на хипофункция.

Още през 1961 година е установено (4), че при наличието на микседем (отлагане на мукополизахариди в дермата с изразен оток на засегнатата област, получаващо се при тежък хипотиреоидизъм, включително и при Хашимото), е нарушена пероралната абсорбция на В12 и потребността на организма от витамина значително нараства – при недостатъчното му набавяне се развива анемия.

Това явление е независимо от активността на вътрешния фактор – гликопротеинът, който нормално транспортира витамин В12 през стената на тънкото черво. У плъхове с отстранена щитовидна жлеза, или пък при третиране с тиреостатичния медикамент пропилтиоурацил, се наблюдава рязко забавяне абсорбцията на В12 с всички последици от това за нервната, сърдечно-съдовата и кръвотворната система на организма.

Пернициозната анемия, свързана с отсъствието на вътрешен фактор и оттам с дефицит на В12, също има автоимунна генеза и понякога автоантителата срещу париеталните клетки в стомаха, синтезиращи вътрешния фактор, съпътстват TPO- и тироглобулин-антителата при Хашимото.

В тези случаи единственият сигурен начин за набавяне на В12 е инжекционното му въвеждане. В останалите случаи, добавянето на В12 чрез Metabolic Advantage допринася за нормализиране на метаболизма както на щитовидната жлеза, така и във всички останали тъкани.

  • Йод (Калиев йодид)

Йодът е есенциален микроелемент за щитовидната жлеза, понеже атомите му участват в молекулите на двата хормона на жлезата – Т3 (с три йодни атома) и Т4 (с четири). Дефицитът на йод води до хипотиреоидизъм с намалена продукция на хормоните, докато големите количества могат да предизвикат хипертироидизъм.

Обичайната дневна необходимост на възрастния организъм от йод е около 150 микрограма, което отговаря на 2 капсули Metabolic Advantage (всяка капсула съдържа 100 мкг калиев йодид, чийто еквивалент на йода е 76%, т.е. две капсули доставят 152 мкг йод).

При пациентите с Хашимото, у които не се открива йоден дефицит, това е оптималната дневна доза (две капсули наведнъж или два пъти по една). Ако е налице дефицит на йод, дозата може да бъде 2 х 2 до коригирането му, и след това – две капсули дневно.

Високата доза от 3 х 2 капсули, препоръчвана за отслабване и ускоряване на метаболизма, е по-добре да се избягва при Хашимото – възможно е да покачи допълнително нивата на TSH.

В много райони на света почвите и водите са оскъдни откъм йод, въпреки че с йодирането на готварската сол този дефицит е донякъде коригиран. По отношение влиянието на приема на йод върху пациентите с тиреоидит на Хашимото, дълго време са съществували разнопосочни мнения сред експертите.

Едно от проучванията (6) показва, че в райони с умерен дефицит на йод (различни райони на Германия) приемът на умерени количества йод (до 250 мкг  – количество, съдържащо се в около 3 и половина капсули Metabolic Advantage, средно за четири месеца) от еутироидни пациенти с позитивирани TPO-антитела и хипоехогенни находки при ултразвуково изследване (показващи намалено ехо от ултразвука поради уплътнения в тъканите, в случая – възли в жлезата) е свързано с незначителни изменения в нивата на антителата и липса на засилена имуногенност или влошаване на симптомите на Хашимото (32 от 40 участници).

У генетично предразположените пациенти обаче, при които базовите нива на TSH са били над 4 mU/l, се е наблюдавало развитието на субклиничен хипотиреоидизъм, а хипертиреоидизъм се е развил при един участник, поради което могат да се направят два извода – 1) нивата на TSH преди приема на йод са ориентир за това, дали количества над 200 мкг биха имали негативно влияние, или не – нива под 3 mU/l са по-скоро безопасни; 2) Независимо от статуса на TSH, малки количества йод са полезни за жлезата, но високите дози – над 500 мкг дневно, неминуемо ще влошат протичането на болестта на Хашимото (6).

По-нови данни от проучванията върху деца с автоимунен тиреоидит на Хашимото показват, че йодният дефицит, а не излишъкът на йод, е в основата на развиването на автоимунното заболяване, но прекаленият прием на йодирана сол влошава състоянието и ускорява прехода от еутиреоидизъм към хипотиреоидизъм (7). Следователно, умереността е правилният подход.

  • Магнезий (магнезиев оксид)

Известно е, че магнезият участва в повече от 300 метаболитни реакции и че този минерал има незаменимо значение за здравето на мускулите, нервите, сърдечния мускул и костите. Най-явните симптоми, насочващи ни към дефицита на магнезий, са хроничният запек, мускулните крампи и смущенията в сърдечния ритъм, но на нивото на щитовидната жлеза процесите не са така добре доловими, освен при щателен лабораторен анализ.

Вече е натрупан достатъчно материал, за да се заяви, че има връзка между дълбокия дефицит на магнезий и вероятността за образуване на анти-тироглобулиновите антитела (8). Зависимостта е установена при 1257 участници от Китай, като от пациентите е събрана демографска информация, направени са им измервания на TSH, анти-TPO активността, анти-тироглобулиновите антитела (TGAb), свободният серумен тироксин, магнезиевите и йодните нива и концентрациите на йод в урината. Пациентите са разделени въз основа на магнезиевите нива, като най-тежките 5.9% са имали концентрация на Mg под 0.55 mmol/l; умерено дефицитните  между 0.55 и 0.85 mmol/l; средните нормални нива – 0.88-1.15 mmol/l, и високите нива са били над 1.15 mmol/l Mg. Рискът от позитивизиране на TGAb и от развитието на Хашимото е изчислен като 2.748 – 3.236 пъти по-висок от този при лицата с нормални нива на магнезия; Рискът от настъпването на пълен и субклиничен хипотиреоидизъм е бил 4.482-4.971 пъти по-голям при силно дефицитните на магнезий лица в сравнение с нормата – почти пет пъти по-висок!

Количествата приет магнезий не е нужно да бъдат много високи – редовният прием на 200-300 мг магнезий дневно е достатъчен при пациентите с Хашимото (Metabolic Advantage съдържа по 100 мг магнезиев оксид в една капсула).

Различни други изследвания посочват, че за намаляване на имуногенността спрямо щитовидната жлеза е необходим баланс между нивата на йода и магнезия, който обикновено се постига след преодоляване на дефицитите. Ролята на цинка, мангана и молибдена при хипотиреоидизма изпъква по-ярко в последните години с постъпването на нови данни. Metabolic Advantage включва и петте елемента в иновативната си формула.

  • Цинк (цинков глюконат)

Цинкът, подобно на селена и витамин D, често се споменава като имуностимулатор, което е вярно само донякъде – по-точният термин е имуномодулатор, защото при автоимунни състояния като Хашимото не води до свръхстимулация на имунитета и засилено разрушаване на щитовидната жлеза, а напротив – понижава оксидативния стрес и намалява възпалението в тъканта на жлезата и в частност в тироцитите.

Цинкът играе важна роля при диференциацията на T-клетките и поради това е важен кофактор за балансирана имунна система. Под действието му се нормализира активността на T17- лимфоцитите, които са носители на податливост към автоимунни състояния, в това число и Хашимото (9). Цинкът е необходим на Т3 рецептора, за да заеме биоактивната си конфигурация (10).

Подобно на ситуацията с В12, дефицитът на цинк се получава при пациентите с Хашимото (и други форми на хипотиреоидизъм) поради нарушения в абсорбцията му от диетата. При продължителен дефицит се получава алопеция, сухота на кожата със значителни лезии, депресия, нарушен апетит, притъпяване на вкусовите усещания.

Описан е случай на тежко оплешивяване и другите описани симптоми у жена с нелекуван хипотиреоидизъм, при която и нивата на TSH са били изключително високи (64 mU/l при норма 0.3-5.0) (10). Драматично подобрение по отношение на всички показатели е отбелязано не след започването на терапия с левотироксин, а именно след суплементиране с цинкови добавки.

  • Мед (Меден глюконат)

Проучване от Сърбия (11), сравняващо статуса на редица микроелементи и токсични метали/металоиди у 22 жени с тиреоидит на Хашимото и у 55 здрави жени, показва, че понижените нива на мед, селен и цинк са предпоставка за по-интензивно протичане на автоимунния отговор срещу жлезата, и че правилното съотношение на медта и селена чрез недопускане дефицит на първия може да понижи необходимите дози от левотироксин в дългосрочен план.

От токсичните метали най-пагубно действие върху жлезата на болните с Хашимото оказва кадмият, поради което е нужно тези пациенти да се стремят към минимално излагане на този метал в околната среда, например да се избягват морски продукти, за които не е ясно дали съдържат кадмий, и в какви количества. Включените в Metabolic Advantage цинк и мед са под формата на органичните соли на глюконовата киселина, което им гарантира висока абсорбция, нисък потенциал за дразнене на стомашно-чревния тракт.

  • Манган (Манганов глюконат)

Манганът е ценен кофактор на антиоксидантни ензими от различни класове (оксидоредуктази, трансферази, лиази и хидролази), участващи в метаболизма на макронутриентите и засягащи костите, нервната тъкан, жлезите и паренхимните органи.

Въпреки че в нормалната популация дефицитът на манган е рядкост, в условията на засилен оксидативен стрес върху тъканите при автоимунния тиреоидит е възможно относителното му изчерпване като кофактор на манган-съдържащата форма на супероксид дисмутазата и нарушаване на адаптивните механизми на тироцитите със задълбочаване на дисфункията им.

Манганът участва и в допаминергичната регулация на отделянето на TSH, като дефицитът или токсичните дози (манганизмът) вредят на щитовидната жлеза чрез недостатъчното или прекомерното ѝ активиране, съответно (12). В една капсула Metabolic Advantage е включен 1.15 мг манганов глюконат, което е приблизително нужното дневно количество в норма, така че да може да се приемат повече от една капсули с оглед набавянето на другите активни съставки.

  • Молибден (Натриев молибдат)

По отношение на щитовидната жлеза, молибденът е кофактор на антиоксидантни ензими в митохондриалните мембрани на тироцитите – техни субстрати са различни лекарства и ксенобиотици, например цитохром B5 редуктазата неутрализира токсичния ефект на амидоксимите, амидините и други съединения с N-O връзка в молекулите си (Antye Havemeyer et al., 2006).

Присъствието на натриев молибдат има и друг полезен ефект върху щитовидната жлеза – намалява степента на дисоциация на хормона Т3 от рецептора му и свързването му с други протеини, което повишава ефективността на произведения от жлезата или внесения като лекарство Т3 (Faure & Dissault, 1990).

  • L-тирозин

L-тирозинът е една от 20-те протеиногенни аминокиселини, участващи в синтеза на структурните и регулаторните протеини в организма. Името ѝ произлиза от гръцкото tyros, означаващо сирене – от него е извлечена през 1846 от прочутия немски химик Юстус фон Либих.

Наред с участието на тирозина в синтеза на протеините, той е прекурсор на невромедиаторите допамин, норадреналин и адреналин, регулатор на активността на протеин киназите, и не на последно място – градивен елемент на хормоните на щитовидната жлеза T3 и T4.

Докато за големите дози тирозин е установено, че засилват прекомерно отделянето на адреналин и това реално потиска функцията на щитовидната жлеза (известно е, че хроничният стрес често се асоциира с хипотиреоидизъм), малките количества (Metabolic Advantage съдържа 100 мг в капсула) противодействат на забавените темпове на метаболизма както при субклиничния, така и при изявения хипотиреоидиъм.

Понеже тирозинът се включва в състава на тироглобулина, от който се свързва с йодните атоми и образува Т4 и Т3, наличието на антитела срещу TG нарушава този процес и достатъчните концентрации на L-тирозина го правят по-ефективен; наред с това, тирозинът подобрява настроението и устойчивостта на стрес.

Големите дози – 500-1000 мг и нагоре могат да имат обратен ефект при Хашимото, поради което не се препоръчват в дългосрочен план, но количества до 200-300 мг дневно са полезни и за по-дълъг прием. L-тирозинът подобрява също съня и ускорява възстановяването на изтощените надбъбречни жлези (13).

  • Екстракт от зелен чай (стандартизиран до 80% полифеноли)

Зеленият чай, подобно на кафето, често се приема като „вреден“ по време на терапията с левотироксин както при Хашимото, така и при други състояния, поради свойството на кофеина да забавя абсорбцията на хормона.

Стандартизираният екстракт от зелен чай почти не съдържа кофеин и поради това тези съображения не са в сила при него. Понеже малки количества кофеин се съдържат в екстракта от зелено кафе, най-добре е все пак Metabolic Advantage да се приема с 2-3 часа разлика от L-тироксина.

Знае се, че полифенолите на зеления чай, които включват епигалокатехин галат (EGCG), епикатехин галат, епикатехин, галова киселина и флавоноиди като мирицетин, кемпферол, кверцетин, имат мощен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект върху много тъкани в организма, включително и тази на щитовидната жлеза.

Полифенолите имат активиращо действие по отношение на тиреоидната пероксидаза (TPO), която включва йодните атоми в молекулите на Т3 и Т4 и инхибиращо – спрямо липоксигеназата (LOX). Последната катализира образуването на провъзпалителни левкотриени, чиято засилена активност води до повишен оксидативен стрес под действието на хидроксилни и пероксидни радикали.

В едно проучване, проследяващо тези ефекти на различни фитохимикали и растителни екстракти – магданоз, кимион, горчица, зелен чай, зелено кафе, кемпферол, катехин, апигенин и синапова киселина, върху активностите на TPO и LOX в хомогенизат от свинска щитовидна жлеза, е установено, че активаторите на TPO са същевременно инхибитори на LOX, и че техният ефект е синергичен (14). Най-силната двойка агенти се е оказала екстракт от зелен чай + екстракт от зелено кафе, и авторите предлагат тя да се използва като диетична добавка за страдащите от тиреоидит на Хашимото.

  • Екстракт от зелено кафе (стандартизиран до 50% производни на хлорогеновата киселина)

Известно е, че фенолните съединения в екстракта от зелено кафе, и най-вече хлорогеновата киселина и нейните деривати, засилват темповете на разграждане на мазнините и намаляват отделянето на глюкоза от черния дроб чрез потискане активността на ензима глюкозо-6-фосфатаза.

Има редица проучвания, показващи, че при хипотиреоидизъм, включително и породения от Хашимото, понижаването на триглицеридите и холестерола, на телесното тегло и на кръвната захар след нахранване, са фактори, намаляващи степента на увреждане на жлезата.

Екстрактът от зелено кафе съдържа и малки количества кофеин, които обаче са много по-малки от тези в чаша кафе и не нарушават метаболизма на щитовидната жлеза – ефектът му е леко тонизиращ върху общия метаболизъм и надъбречните жлези.

Големите дози кафе, приети като напитка, имат друг фитохимичен състав и като цяло натоварват щитовидната и надбъбречните жлези, а също така улесняват възпалението чрез генерирането на свободни радикали.

Зеленото кафе се предпочита пред изпеченото като фет бърнър поради факта, че термичната обработка понижава съдържанието на хлорогенови киселини (сборен термин за фенолните киселини хлорогенова, хидроксиканелена, ферулова и техните естери с хиновата киселина), които са силни антиоксиданти, инхибитори на глюкозо-6фосфатазата и супресанти на апетита.

Хлорогеновите киселини също така понижават проявите на ендотелна дисфункция след нахранване (болка в гръдната област, задух, умора и липса на енергия), които са сравнително чести при страдащите от Хашимото с метаболитен синдром.

Специфично достойнство на Metabolic Advantage са двата екстракта от жлези на едър рогат добитък – изсушена щитовидна жлеза (Thyroid, Thyreoidinum, Extractum glandulae thyreoideae exsiccatum) и Мултигландуларният („от много жлези“) комплекс от сърце и черен дроб. Тези позабравени природни средства намират своя „ренесанс“ в терапията на смущенията в щитовидната и надбъбречните жлези поради богатото си съдържание на нутриенти и правилното им съотношение.

  • Екстракт от щитовидна жлеза  (Thyreoidea siccata)

Изсушената щитовидна жлеза притежава биологичната активност на тироксина (T4) и трийодотиронина (T3), чиито основни ефекти са свързани с вътреклетъчните процеси на окислително фосфорилиране и производството на клетъчна енергия.

Екстрактът има продължително калоригенно действие, засилващо темповете на базовата обмяна и катаболните процеси – разграждане на излишните телесни мазнини и холестеролови комплекси. По механизма на обратната връзка тиреоидинът потиска свръхпродукцията на TSH (15).

Американската тиреоидна асоциация (ATA, www.thyroid.org) е публикувала резултатите от проучване, сравняващо ефектите на екстракта от щитовидна жлеза и на левотироксина (16). Преди откриването на химически чистия левотироксин, приемът на екстракт от жлезата е бил единственото лечение на хипотиреоидизма и на автоимунния тиреоидит на Хашимото.

В днешно време екстрактът се използва по-рядко, но има много случаи, в които пациенти без подобрение от левотироксина са получили такова при включването на екстракт от жлезата. В хода на това кръстосано, двойно-слюпо и рандомизирано проучване, 70 пациенти с хипотиреоидизъм, са приемали екстракт от жлезата или левотироксин за 12 седмици, след което са им разменени лекарствата за още 16 седмици, без пациентите да знаят кой какво е приемал. След всеки период на лечение пациентите са претегляни, правени са им лабораторни изследвания на показателите на щитовидната жлеза и други параметри, тествани са психометрично и са запитвани кое лечение предпочитат – първото или второто.

След разкриването на лекарствата се оказва, че 49% предпочитат изсушения екстракт от жлезата, 19% предпочитат левотироксина и 23% нямат предпочитание. И двата типа лечение са нормализирали параметрите на щитовидната жлеза, в психометричните измервания не е открита разлика, но приемът на екстракта е довел и до известно понижение в средното тегло на участниците (16) – факт, който може да се обясни донякъде с богатия микроелементен състав на жлезата – йод, селен, цинк, магнезий и аминокиселини, активиращи различни клонове на метаболизма и увеличаващи отделянето на енергия.  

  • „Комплекс от много жлези“ – екстракти от сърце и черен дроб

Чернодробните и сърдечните екстракти съдържат значителни количества ценни нутриенти във физиологично съотношение, почти идентично с това при хората – витамин В12, желязо, фолиева киселина, магнезий и фосфолипиди.

Мултигландуларният екстракт има хепатопротективно и тонизиращо действие, допълващо това на екстракта от щитовидна жлеза и на растителните антиоксиданти в състава на Metabolic Advantage.

Сърдечните миофибрили на бозайниците са най-богатият диетичен източник на коензим Q10, който участва в окислителното фосфорилилане и продукцията на клетъчна енергия, натрупана в макроергичните връзки на универсалното гориво – аденозин трифосфатът (АТФ).

Екстрактът от сърце и черен дроб допринася за понижаване на хроничната умора при автоимунния тиреоидит и другите форми на хипотиреоидизъм.

Предупреждения и безопасност

Metabolic Advantage е предназначен за лица със забавени темпове на обмяната поради затлъстяване, метаболитен синдром, дислипидемия, хипотиреоидизъм, автоимунен тиреоидит на Хашимото, захарен диабет от тип II (след консултация с ендокринолог – и при тип I), както и за всички, желаещи да се „приведат във форма“, като ускорят темповете на базовата си обмяна и производството и разхода на клетъчна енергия – спортуващи, лица на физическия труд и повишената активност.

При напреднали сърдечно-съдови заболявания (тежка хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност) обаче продуктът не се препоръчва, освен в по-леките степени и с одобрението на кардиолога.

Други противопоказания са чернодробната и бъбречна недостатъчност, както и хипертиреоидизмът (при болестта на Базедов/Graves, тиреотоксикоза, доброкачествени тумори на хипофизата или щитовидната жлеза, тумори на яйчниците или тестисите). 

Metabolic Advantage не трябва да се съчетава с антикоагуланти, кофеин-съдържащи продукти (отнася се за Хашимото, въпреки че по 1 чашка кафе дневно най-вероятно е безопасна) и тиреостатици (лекарства, потискащи функцията на щитовидната жлеза). MA е съвместим с левотироксина (L-тироксин, еутирокс), но за продължителен прием е добре дозата на хормона да се обсъди с ендокринолога – също и ако се опитва замяна на хормоналната терапия с Metabolic Advantage (в някои субклинични случаи това е постижимо).

По правило, екстрактите от щитовидна жлези не се препоръчват за възрастни над 65 години със сърдечни аритмии – една от причините за намалялата им популярност, наред с (неоснователния, благодарение на стриктния качествен контрол) страх от говеждите продукти след епидемията от „луда крава“ в недалечното минало.

Предупреждението за аритмии, които биха могли да се влошат от приема на такъв екстракт, важи за дозите, в които той е използват като лекарство (300-600 мг дневно (15)), докато в една капсула MA се съдържа само 8 мг, т.е. дневната доза няма да надхвърли 16-24 мг. Въпреки това, възрастните хора с нарушения в сърдечния ритъм следва да избягват този продукт.

Безопасността на продукта не е проучена при бременни, кърмачки и деца под 18 години.

ЛИТЕРАТУРА

  1. Luca Chiovato et al. Hypothyroidism in Context: Where we’ve been and where we’re going. Adv Ther 2019; 36 (Suppl. 2): 47-58.
  2. Matthew Ellinger et al. Hashimoto’s Disease Case Study – an Example case study. The Ohio State University, College of Nursing. Aug 27, 2015.
  3. Aryn B. Collins MS, Roman Pawlak PhD, RD. Prevalence of B12 deficiency among patients with thyroid dysfunction. Asia Pac J Clin Nutr 2016; 25(2): 221-226.
  4. Relationship between thyroid hormone and vitamin B12. Nutrition Reviews, Vol. 19, Issue 9, Sep 1961, pp. 274-275.
  5. Fahd A. Al-Khamis. Serum vitamin B12 and thyroid hormone levels in Saudi patients with multiple sclerosis. J Family Community Med. 2016 Sep-Dec; 23(3):151-154.
  6. Reinhardt et al. Effect of small doses of iodine on thyroid function in patients with Hashimoto’s thyroiditis residing in an area of small iodine deficiency. European Journal of Endocrinology (1998); 139: 23-28.
  7. Peter J. Lewis. Rapid response to: Should we treat subclinical hypothyroidism in obese children? Iodine deficiency, not excess, is the cause of autoimmune thyroid disease. BMJ 2016; 352.
  8. Kunling Wang et al. Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study. Sci Rep. 2018; 8:9904.
  9. Jennifer Lutz. Nutrients to prevent and support Hashimoto’s – Vitamin D, zinc and selenium have been shown to reduce symptoms. EndocrineWeb online material 06.10.2020.
  10. Ambooken Betsy et al. Zinc deficiency associated with hypothyreoidism: An overlooked cause of severe alopecia. Int J Trichology. 2013 Jan-Mar; 5(1):40-42.
  11. Rasic-Milutinovic et al. Potential influence of selenium, copper, zinc and cadmium on L-thyroxine substitution in patients with Hashimoto thyroiditis and hypothyroidism. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2017 Feb; 125(2):79-85.
  12. Offie P. Soldon, M. Aschner. Effects of manganese on thyroid homeostasis. NeuroToxicology Oct 2007; 28(5):951-6.
  13. Surya Pierce MD. Integtative treatment of hypothyroidism. Pearls for clinicians, October 2011. University of Wisconsin integrative medicine.
  14. Ewa Habza-Kovalska et al. Mechanism of action of thyroid peroxidase and lipoxygenase inhibitors derived from plant sources. Biomolecules. 2019 Nov; 9(11):663.
  15. Ив. Карастанев и кол. Фармакотерапевтичен справочник. Издателска къща „Христо Ботев“. София, 2005.
  16. Hoang TD et al Desiccated thyroid extract compared with levothyroxine in the treatment of hypothyroidism: A randomized, double-blind, crossover study. J Clin Endocrinol Metab 2013;98:1982-90. Epub March 28, 2013.
Над текста работи: Борис Гинчев – магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.

Прочетете още:

Коментари (3)

    • DonRhit
    • 2021-04-12 09:24:42
    Hello there. Inordinate blog. Thanks for sharing this. Desire meet up soon.
    • DotRhit
    • 2021-04-12 10:13:09
    Hello there. Inordinate blog. Thanks as a remedy for sharing this. At one's desire meet up soon.
    • DotRhit
    • 2021-04-12 10:16:16
    Hello there. Gigantic blog. Thanks for sharing this. Desire arrive soon.

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.