×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Фертилитет
Фертилитет формула за мъже - за подпомагане на репродуктивното здраве

Митохондриите са органели, намиращи се във всички човешки клетки, отговорни за производството на клетъчна енергия и поради това участващи във всички жизнени процеси. Особено важна е оптималната митохондриална функция за клетките, които се размножават бързо и изискват голямо количество енергия, каквито са мъжките полови клетки  - сперматозоидите

Инфертилитет и субинфертилитет

Засягат около 6% от мъжете между 16 и 50 години и представляват сериозен проблем в семейното планиране (1). Като инфертилитет се приема неспособността да се осъществи зачеване след 12 месеца сношения без предпазни средства, с един и същ партньор от срещуположния пол, при честота на половите актове два пъти седмично (или по-висока), като се изключат причините от страна на жената и структурните аберации в сперматозоидите (резултат най-често от мутации).

Трите най-важни характеристики на сперматозоидите са: 1) Брой; 2) Мотилност  (двигателна способност); 3) Морфология (форма и структурна обособеност). Понеже сперматозоидите изминават път до яйцеклетката, равен на 1000-1500 пъти собствената  им  дължина, необходимото за целта „гориво” – аденозин трифосфатът (АТФ) се синтезира именно в митохондриите.

Митохондриите са и главният източник на т.нар. реактивни кислородни видове (ROS), познати под наименованието свободни радикали. В умерени концентрации те са необходими за капацитацията (контактът на сперматозоида с лигавицата на матката и отделянето от акрозомата му на протеини и гликопротеини), за акрозомната реакция (отделяне на ензими от предния дял на сперматозоида) и за хиперактивацията, водеща до пенетриране в яйцеклетката.

Увеличеното количество ROS обаче, може да увреди самите митохондрии и да направи оплождането невъзможно. В заключение: „Тъй като митохондриалният метаболизъм е ключов фактор, поддържащ няколко функции на сперматозоидите, тези органели са мястото на критични метаболитни пътища по време на развитието и фертилизацията на сперматозоидите (Piomboni et al. The Role of Mitochondria in energy production for human sperm motility. Int J Androl, 2012 Apr).

 

Mito Motile / Майто мотъл – фокусиране в центъра на проблема

Продуктът Mito Motile на Bioclinic Naturals носи името си от mitochondria (митохондрии) + motilе (подвижен, маневрен) , съобразено с англо-американското произношение на тези думи.  

Уникални свойства на Майто-Мотъл

  • Съдържа изчерпателна бленда от антиоксиданти и нутриенти в подкрепа на митохондриалната функция на сперматозоидите, която оптимизира съзряването, броя и подвижността на сперматозоидите.
  • Доставя клинично значими дози от омега-3-мастните киселини EPA и DHA, които в клинични проучвания увеличават общия брой на сперматозоидите у мъже с идиопатична олигоастенотератоспермия.
  • Аминокиселината L-аргинин, която е прекурсор на азотния оксид, е жизнено необходима за правилната сперматогенеза и оплождането.
  • Включените в него витамини са представени директно с метаболитно активните си форми – пиридоксал-5-фосфат, холекалциферол, L-5-метилтетрахидрофолат, метилкобаламин.
  • Засилва продукцията на глутатион, необходим за детоксикацията на голям брой ксенобиотици и други интоксиканти, често свързвани с негативно въздействие върху мъжката инфертилност.
  • Включва в състава си многостранни оптимизатори на митохондриалната функция, доказано повишаващи честотата на забременяване – ацетил-L-карнитин, пиролохинолин хинон (PQQ) и коензим Q10, наред с мощни антиоксиданти като ресвератрол, витамин Е, селен и N-ацетилцистеин.
  • Богат е на есенциалния минерал цинк, участващ в многобройни метаболитни реакции, свързани с възпроизводството и предпазването на половите клетки от оксидативен стрес и фрагментация на ДНК.

Състав и дозирвка

Всеки пакет Mito Motile съдържа осем компонента: Една таблетка L-аргинин, една таблетка витамин Е + селен; една капсула Mito-AMP™; една таблетка цинк; една мека капсула CerebroVital PQQ-10®, една мека капсула OptiMega-3® с витамин D, една таблетка алфа-липоева киселина + N-ацетилцистеин; една капсула B Complex Pro™. Дневната доза е един пакет дневно – по една от осемте. Опаковката съдържа 60 дневни дози.

 

Действие на отделните компоненти

 

  • L-Аргинин  

Прекурсор на азотния оксид (NO), който играе важна роля в капацитацията на сперматозоидите. NO се образува от L-аргинина във всички клетки на човека под действието на някоя от трите различни изоформи на азотен оксид синтазата (NOS), като в сперматозоидите се срещат и трите.

Известно е, че сперматозоидите не са готови за оплождане веднага след еякулацията, а по време на транспорта си към яйцеклетката те биват капацитирани с участието на албумин и прогестерон, като азотният оксид  упражнява редокс контрол върху процеса и регулира концентрацията  на цикличния аденозин монофосфат. Това задейства серия от реакции, довеждащи до готовност за акрозомна реакция и евентуална пенетрация в яйцеклетката.

  • Витамин Е + Селен + Витамин С + манганов глюконат

Витамин Е регулира продукцията на водороден пероксид в митохондриите и предпазва сперматозоидите от тъканно разрушение и морфологична деформация. 

Селенът е част от ензима глутатион пероксидаза 4 (GPx4) в сперматозоидите, необходим за структурната им интеграция, поддържане на антиоксидантния им статус и да оптималната им мобилност.

Витамин С е универсален антиоксидант и действа синергично със селена. Манганът е мощен стимулатор на подвижността на сперматозоидите, действащ чрез стимулиране на аденилат циклазата.

  • Mito AMP

Патентован сложен антиоксидантен комплекс, включващ 300 мг ацетил-L-карнитин, 80 мг екстракт от гинко билоба, екстракт от японска фалопия (богат на транс-ресвератрол), екстракт от гроздови семена (съдържащ олигомерни проантоцианидини), коензим Q10, R-алфа липоева киселина, BioPQQ – формула, доставяща пиролохинолин хинон.

Ацетил-L-карнитинът стабилизира хроматина и предпазва генетичния материал от увреждане, като същевременно транспортира мазнини към митохондриите за разграждане  с отделянето на енергия.

Растителните екстракти имат антиоксидантно и мембрано-стабилизиращо действие. Екстрактът от гинко билоба индуцира ензимите азотен оксид синтаза 3 и супероксид дисмутаза (SOD), с което увеличава концентрацията на NO и понижава оксидативния стрес.

Ресвератролът също активира антиоксидантния ензим митохондриална SOD.

Алфа-липоевата киселина действа синергично с ацетил-L-карнитина и увеличава мобилността на сперматозоидите. Тя редуцира реактивните кислородни видове и регенерира витамин С, витамин Е и глутатиона. Тя свързва металните йони и поправя оксидираните протеини, като например LDL-холестерола.

Пиролохинолин хинонът (PQQ) е витаминоподобен редокс кофактор (през 2003 г е обсъждано дали да се приеме за витамин), който стабилизира митохондриите срещу оксидативен стрес и предпазва невроните от увреждане. Тъй като оксидативният стрес е главна причина за инфертилитет у двата пола, Mito AMP се базира на синергични взаимодействия между отделните му антиоксидантни компоненти.

  • Цинков HVP хелат

Цинкът е вероятно първият минерал, който ни идва наум, когато стане дума за размножителните функции. Мощен антиоксидант, протектор на ДНК  и стимулатор на тестостероновия синтез, цинкът стимулира енергийната продукция в митохондриите.  Свързването му в комплексно съединение (хелат) с хидролизирания растителен протеин увеличава абсорбцията му, предпазва цинковия йон от свързване с други вещества и инактивирането му.

  • CerebroVital PQQ-10®

Представлява съчетание на 200 мг коензим Q10 с 20 мг динатриева сол на пиролохинолин хинон. Комбинацията от двете антиоксидантни съставки стабилизира митохондриите срещу оксидативно увреждане и улеснява съзряването на сперматозоидите. Проявява витамин В – подобно невропротективно действие и противодейства на глутаматната токсичност.

  • OptiMega-3® с витамин D3

Рибеното масло e концентриран ултрафилтрат от аншоа, сардини и скумрия. Омега-3 мастните киселини DHA и EPA имат важно мембраностабилизиращо, структуриращо и противовъзпалително действие върху всички клетъчни органели и главно върху митохондриите. В пълна сила проявява и общите си ефекти върху организма  – холестероло- , триглицериди-понижаващо и имуностимулиращо действие.

  • NAC & ALA (N-ацетил цистеин и Алфа-липоева киселина)

NAC е прекурсорът на аминокиселината цистеин, от която се образува антиоксидантът глутатион. Увеличава броя, качеството и преживяемостта на сперматозоидите. ALA доказано подобрява показателите на сперматограмата; подобряване на честотата на забременяване е документирана многократно и във ветеринарната практика.

  • B Complex Pro  

Високодозирани витамини В комплекс, състоящи се от 25 мг тиамин, 10 мг бенфотиамин (мастноразтворима форма на B1), 10 мг рибофлавин, 100 мг ниацин под формата на инозитол хексаникотинат, 100 мг калциев D-пантотенат, 25 мг пиридоксал-5-фосфат, 500 мкг метилкобаламин, 400 мкг глюкозаминова сол на L-5-метилтетрахидрофолат, 250 мкг биотин, 50 мг холин дихидроген цитрат, 25 мг инозитол.

Всички В-витамини са в метаболитно активните си форми и за биологичния им ефект не е необходимо да бъдат допълнително преобразувани в организма.  

Свойствата на В комплекс са сравнително добре изучени. Те участват активно в производството на клетъчна енергия като кофактори на многобройни ензими, правят възможни голям брой метаболитни реакции, изграждат и възстановяват молекулата на ДНК , което е есенциално за пролиферацията на всички клетки, включително сперматозоидите. Ниските нива на тези ензими се свързват с повишени нива на хомоцистеина, което изчерпва антиоксидантните ензими и увеличава окислителния стрес – главна предпоставка за митохондриално увреждане и неуспех на сперматогенезата или на оплодителния процес.

Безопасност и предупреждения

Богатият състав на Mito Motile предполага някои особености и взаимодействия на неговите компоненти. Част от тях може да имат съществено клинично значение:

  • L-аргинин.  Може да засили ефектите на антистенокардните средства. Предпазливо да се използва у сърдечно болни, засилващи физическата си активност. При бъбречно и чернодробно увреждане да се спазва нископротеинова диета. Да не се използва след прекаран инфаркт на миокарда.
  • Витамин Е + Селен. При захарен диабет, карцинома и стенокардия е необходима консултация с медицински специалист преди употребата му.
  • Mito AMP – Да се взема предпазливо и след лекарска консултация от пациенти, приемащи антикоагуланти поради засилен риск от кървене;
  • Цинк. Продължителният му прием може да доведе до недостиг на мед. Може да се наложи допълнителна суплементация с медни препарати.
  • NAC & ALA – Да не се приема заедно с антистенокардни лекарства от групата на нитратите (нитроглицерин, изодинит, изокет и др.)
  • B Complex Pro – У чувствителни лица е възможно ниацинът да предизвика зачервяване на лицето, което е преходно и изчезва без последици.  

Вижте още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.