×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
детско зрение

Според последните проучвания всяко четвърто дете има проблем със зрението и нито то, нито родителите му знаят за него. На каква възраст трябва да се направи първия профилактичен преглед?

Профилактиката и промоцията на здравето, както при възрастните така и при децата, заема основна роля в практиката на всеки един общопрактикуващ лекар или педиатър.

Първият профилактичен преглед, що се касае за деца, при които няма усложнения, е при навършване на 1 годишна възраст. Следващите профилактични прегледи са на 3 и съответно 5 годишна възраст. Това са профилактичните прегледи предвидени от НЗОК.
Аз препоръчвам на родителите да се направи още една контрола на зрението на децата и преди започване на първи клас.


Кои са симптомите, които трябва да ни подскажат, че детето ни има проблеми със зрението?

Симптомите, които алармират, че зрението на децата страда, варират от общи до локални.
От общата симптоматика най-често срещано е главоболието. Накланяне на главичката на една страна, избягвaне на четене, придържане на предметите близо до лицето, закриване на едното око, дискомфорт и умора.
Локалните симптоми – замъглено виждане, двойно виждане, изкривяване на едното око, подути или зачервени очи, често търкане на очите, чувствителност към светлина, спадане на единия клепач. Други чести симптоми са секреция от очите, обилно сълзене, често мигане, разлика в големината на зениците.


Какви са рисковете от късното диагностициране?

Основният проблем на късното диагностициране на очните заболявания се крие в това, че те могат да хронифицират, усложнят и доведат до по-сериозни увреждания, например на централната нервна система.

Много често проблемите, които възникват в ранна детска възраст, при навременна намеса отшумяват и не оставят отражение в по-нататъчният живот на децата.


Всички знаем, че синята светлина излъчвана от екраните на електроните устройства има вреден ефект върху очите. Колко време можем да позволим на детето да отдели за електронни устройства?

Според множество гайдлайни най-добрият вариант за децата да прекарват пред телевизора, лаптопа или друго електронно устройство е около 2 часа. Бих препоръчала на всички родители да включат децата си в домакинските занимания, да ги запишат на спорт и дори да ги извеждат на ежедневни разходки. По този начин зрението на децата си взема „активна” почивка.


Кои са най-често срещаните проблеми със зрението през ученическите години?

Най-често срещаните проблеми в ученическа възраст са няколко. Първият вид е миопия (късогледство), децата не виждат надалеч. Обикновено децата, чиито родители имат миопия, са по-застрашени да развият същото заболяване. Най-добрият начин да предпазим детето от развитието на това заболяване е да го пуснем да играе навън.
Вторият вид е хиперметропия (далекогледство) - децата не виждат наблизо. Детското око има способността да компенсира това състояние, когато диоптърът е среден или малък, но това прави по-трудно диагностицирането му.
Третият вид е астигматизъм - той много често се комбинира с предходните два вида. Това е състояние, при което образите се възприемат неясно поради неправилна форма на роговицата или лещата на окото. Това води до замъгляване на образа, както наблизо, така и надалеч. Корекцията на зрението е задължителна с очила или контактни лещи. 


От какви хранителни вещества се нуждае детето, за да има здрави очи – витамини, минерали, антиоксиданти. Защо те са толкова важни?

  • Сред най-важните за зрението е витамин А. Той поддържа структурата на роговицата, предпазва от развитие на ксеорфталмия (изсушаване на корнеята). Ксерофталмията е главна причина за ослепяване при децата.
  • Лутеинът е един от многото познати естествени каротеноиди, наричан още „храна за очите”. Основната му роля е на антиоксидант, който предпазва очите от развитието на множество хронични заболявания.
  • Друг важен за зрението е витамин Е, който предпазва очите от развитието на т. нар оксидативен стрес.
  • Ролята на витамин C, освен като антиоксидант, е да подпомага образуването на колаген, който поддържа здрава роговица и склера.
  • Важни за зрението са и витамините от B групата. Витамин B2 играе ролята на мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали. Витамините B6, B9, B12 подпомагат намаляването нивата на хомоцистеин, който уврежда кръвоносните съдове. Витамин B3 може да намали риска от развитието на глаукома. Витамин B1 намалява риска от развитието на катаракта.
  • Омега- 3 мастните киселини предвазват от развитието на диабетна ретинопатия и синдром на сухото око. 
  • Цинкът е от съществено значение за здравето на очите. Естествено се съдържа в макулата, която е част от очната  ретина. Поддържа здравето на ретината, клетъчните мембрани и протеиновата структура на окото. Добавките с цинк стимулират производството на меланин – пигмент с изключително важно значение за защитата на очите от ултравиолетовите лъчи. Дефицитът на цинк отслабва нощното виждане и увеличава риска от дегенерация на макулата и други сериозни очни заболявания.


Възможно ли е да се набавят само чрез храната?

Отговорът на този въпрос се крие в начина на живот на всеки един от нас. Ако родителите водим здравословен и балансиран начин на живот, с достатъчен прием на сезонни плодове и зеленчуци, поне 2-3 пъти седмично в менюто ни присъства риба, яйца и истинско месо, консумираме задоволително количество ядки, мисията е напълно възможна. Това се случва основно през пролетно-летния сезон, когато има богато разнообразие от пресни хранителни продукти на пазара.


Препоръчвате ли децата да приемат хранителни добавки, които да подпомагат здравословното развитие на зрение у децата?

През есенно-зимния период приемът на хранителни добавки за здравословно развитие у децата е препоръчителен, т. к по това време на годината разнообразието от пресни плодове и зеленчуци на трапезата намалява. Във връзка със започването на учебната година, а и детска градина, препоръчвам на родителите да изпробват Kids Healthy Eyes, желирани таблетки на Nature’s way. Те представляват уникална комбинация от най-важните за очите витамини и минерали от естествени източници, в съобразена за нуждите на дечицата дозировка. Бонус представлява желираната таблетна форма и харесваният от децата вкус.


Какво трябва да съдържа полезната хранителна добавка?

Полезната хранителна добавка трябва да съдържа вещества от естествени източници, получени чрез максимално деликатна обработка и консервирани по най-щадящ за човешкия организъм начин, по който да запазят всичките си значими свойства. Съдържанието трябва да бъде балансирано, като количеството на всяко вещество в състава трябва да е съобразено с дневните нужди на организма.


Как родителите да разберат кой продукт е висококачествен?

Висококачествени хранителни добавки са тези, съдържащи природни съставки - антиоксиданти, лечебни растения и минерали, подпомагащи имунитета и различни видове здравословни проблеми. Хранителните добавки трябва да бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарства (EMA) за използване на територията на Европа. Имайте предвид, че има известна разлика, кое е позволено и кое не, в сравнение с FDA (Америка).
Всички тези неща може да проверим като прочетем етикетите и разбира се поровим малко в интернет пространството. Хубаво е да се доверяваме на доказани вече марки на пазара, както например Nature’s way.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

д-р Кристияна Колева
Лекар с опит в спешна медицина, алтернативна медицина, общопрактикуващ лекар с педиатрична насоченост.
В момента работи в сферата на детското здравеопазване, като интересите й са във връзка със закаляване, захранване, хранене, превенция, профилактика и лечение на често срещаните заболявания в детска възраст. Участвала е в европейски конгрес свързан с пациенти с аутизъм, разстройства в поведението и други хронични заболявания. Интересува се от алергология и имунология.
Продуктът беше успешно добавен в любими.