×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Повечето хора дишат плитко и непълноценно, и не използват пълния си капацитет, който включва носа, гърлото, сливиците, белите дробове, диафрагмата, слънчевия сплит, стомаха, кожата. Когато дишаме плитко, ние не можем да вдишаме достатъчно кислород и съответно задържаме въглероден двуокис, токсини, както и свободни радикали в тялото си, което е предпоставка за здравословни проблеми. Повърхностното и учестено дишане е една от основните причини за стреса, безпокойството, тревожността, притесненията и нашето непрестанното желание да контролираме живота и света, за да се чувстваме значими. Когато белите дробове не се използват пълноценно, ние натрупваме страх, несигурност, съмнения, чувство за малоценност, които причиняват здравословни проблеми. Повечето от съвременните модерни болести като тревожност, депресии и паник атаки са причинени от неправилно дишане и натрупване на токсини. Тези болести на съвременния свят могат да се неутрализират и излекуват със съзнателно дишане, и по-конкретно - с дълбокото издишване.
Представяме ви няколко лесни дихателни практики, които ще повлияят положително върху вашето физическо и ментално здраве


Предпоставка за правилното и пълноценно дишане е изправения гръбначен стълб

Затова когато ходите, седите зад бюро или почивате,  бъдете с изправен гръбначен стълб. В тази позиция кислородът и енергията протичат свободно и  захранват всички клетки в тялото. Гръбначната течност се движи свободно нагоре към мозъка и активира епифизата и хипофизата, двете главни жлези с вътрешна секреция.

Дишайте съзнателно като следвате дъха си

При тази дихателна практика вдишвате и издишвате съзнателно, като се концентрирате върху всяко вдишване и издишване, както и  върху интервала между двете. Вие сте съзнателни, че дишате и мислите само за дишането си. Тогава не може да мислите за нищо друго. Главата ви е празна от мисли и вие сте в настоящия момент – тук и сега. Обикновено умът се разсейва и почти никога не сме в настоящето, все се връщаме в миналото или мислим за бъдещето. Затова е нужно е да сме напълно будни и съзнателни, което се случва, когато следваме дъха си. При тази дихателна практика се постига яснота на ума, човек се чувства омиротворен и в пълно спокойствие.

Коремно дишане

Когато дишаме коремно, диафрагмата пада надолу и освобождава пространство за белите дробове, които се изпълват с кислород. При коремното дишане ние задействаме вагусният нерв (блуждаещият нерв), който дава най-правилните инструкции за функциониране на всички органи в тялото. Вагусният нерв, или десетият черепномозъчен нерв, е един от най-важните в тялото. Той е най-дългият нерв в автономната нервна система с много разклонения и започва от главата, минава през врата, гръдния кош, и стига до коремната област. Свързва мозъка с червата и е преносител на важна сетивна и двигателна информация. Той инервира основните кръвоносни съдове, сърцето, белите дробове, стомаха, хранопровода и червата. Неговата роля в биенето на сърцето, храносмилането, кръвното налягане, потенето, говора, е от решаващо значение.

Той определя силата и звученето на гласа ни. Дирижира  дъвкателните процеси, управлявайки мускулите на гърлото и гласните струни. Блуждаещият нерв е ключов за правилното протичане на всички процеси в стомашно-чревния тракт, регулира сърдечния ритъм и свързва мозъка с останалите части на тялото. Вагусният нерв дава команда на тялото да се мобилизира или да отпочива. Най-добрият начин за неговото стимулиране е чрез коремно дишане, за да го накараме да дава правилни инструкции на тялото за мобилизация и стрес, или за почивка и релакс.

Ето как може да направите тази дихателна практика:

  1. Първа стъпка

Седнете удобно и се концентрирайте върху дишането. Бъдете спокойни и си създайте среда за тази дихателна практика. Първо издишвате максимално дълго, след това вдишвате дълбоко през носа. Винаги трябва да сте с изправен гръбначен стълб.

Вдишвате през носа дълбоко, издувате корема, без да движите гръдния кош и си представяте, че поемате кислород и той изпълва всяка клетка от вашето тяло. Задържате за известно време с издут корем без да дишате, колкото ви е приятно и издишвате през устата.

При издишване се получава едно прилепване на диафрагмата към гръбначния стълб, което като бутало изтласква въглеродния двуокис в максимално количество през устата. За улеснение може да поставите ръка върху пъпа, където е центърът на тежестта (хара) и да следите дишането си и движението на корема и диафрагмата. Направете няколко дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата, за да се успокоите и да хармонизирате дишането си.

  1. Втора стъпка

При следващото вдишване през носа коремно си представете, че заедно с кислорода приемате и енергия през върха на вашата глава, която  зарежда всяка клетка от вашето тяло и й дава живот. Задържате въздуха без да дишате за няколко секунди, колкото ви е приятно.

  1. Трета стъпка

Издишвате през устата въглероден двуокис и си представяте, че издишвате проблем, който имате. Представете си, че издишвате всичко, от което нямате нужда или е вредно за вас. Назовете го, наречете го, за да се освободите от него. Например: „Вдишвам енергия, издишвам болката си, болестта си, стреса, токсично взаимоотношение, емоция, проблем в работата или нещо друго, което пречи на моето щастие“.

Ако имате няколко проблема, направете поотделно тази практика за всеки проблем. Ако правите тази техника редовно, успехът ви е гарантиран само за няколко дни, дори и за най-сериозните емоционални или ментални проблеми.

Ако успеете в ежедневието си да дишате коремно, но през носа и коремното дишане стане вашето нормално дишане, тогава вашата дихателна и сърдечно-съдова система ще са здрави. Може да дишате дълбоко коремно винаги през целия ден, особено ако има физическа, емоционална или умствена умора, или когато сте стресирани, объркани, неуверени, когато сте изгубили надежда, или се чувствате безпомощни. Тази обикновена практика активира парасимпатиковия дял на нервната система и човек превключва от състояние на стрес към режим на почивка. Ритъмът на дишане се успокоява, забавя и балансира. Ударите на сърцето също намаляват и се появява яснота и бистрота на ума. Клетките се изпълват с кислород и се зареждат с енергия. Ефектът на отпускане и почивка е мигновен. Може да си навиете алармата и да правите по 3, 6 или 9 дълбоки вдишвания и издишвания на всеки час, като не забравяте да приемате енергия заедно с кислорода при вдишването, а при издишването да изхвърляте от себе си всичко, което не ви е нужно или ви пречи.

Практикувайте дълго издишване пез устата

Дългото издишване означава дълъг живот, защото когато издишваме дълбоко, изхвърляме всичко ненужно от тялото. Когато издишвате, може да кажете силно или дори да изкрещите „AAAAAAAA!”, и с това изкарате цялата си негативност, проблемите, болката, страданието, лошите навици, които вече не ви служат, пристрастяванията, трудни житейски ситуации – и всичко друго, което ви пречи, или блокира.

Може да направите тази техника многократно, като си мислите: “Вдишвам любов – издишвам омразата си. Вдишвам любов – издишвам гнева си. Вдишвам любов – издишвам всичко, което ме блокира и ми пречи.”

Важно е да дишаме свободно и през двете ноздри на носа

Така и двете полукълба на мозъка ни работят заедно и обединено. Една обикновена техника за балансиране на двете полукълба на мозъка е поставянето на ръцете в молитвена поза пред гърдите (пред тимусната жлеза) и дълбоко съзнателно дишане – вдишване през носа и издишване през устата, коремно. Не забравяйте да приемате енергия с вдишването и да се освобождавате от проблемите си с издишването. Това е символ, че ние обединяваме лявото и дясното полукълбо на мозъка. Обединяваме двойствеността, противоположностите и живеем в баланс.

Когато мозъкът ни е обединен, нашата работоспособност се увеличава, не се стресираме и изпълняваме ежедневните си ангажименти с радост и ефективност.

Ако искате да засилите творческата си енергията, може да запушите дясната ноздра и да дишате бързо само през лявата. Това активира дясното полукълбо на мозъка. Ако обаче имате важен бизнес проект, преговори или изпит, тогава запушете лявата ноздра и дишайте бързо само през дясната, за да активирате лявото полукълбо на мозъка.

Когато дишаме спокойно, дълбоко и ритмично, обикновено ние дишаме коремно и в този процес участват всички органи на дихателната система. От векове в много култури са имали разбирането, че за да си непоклатим, трябва да се движиш и да дишаш от корема. Изобщо, разбирането за слънчевия сплит и огъня в коремната област са в резултат на едно дълбоко осъзнаване за силата, която се концентрира в тази част на тялото чрез съзнателно дишане. И до наши дни, упражняващите бойни изкуства и други подобни практики по целия свят, тренират усвояването на силата в тази област чрез дихателни техники, концентрация, специални движения и медитация.

Когато дишаме съзнателно и когато знаем, че дишаме, ние живеем в тишина. Говорилнята и заседателната зала на ума ни спира и ние преставаме да се борим със собствените си мисли. В такъв момент най-важното е да усетим вътрешен покой. Създава се една празнота и яснота, които са извор на творческо прозрение и вдъхновение. Целта не е просто външно да спрем с някакво действие, или да замълчим, или да избягаме сред природата, а да се самоизключваме, да оставим всичко друго и да спрем между две важни задачи поне за 5-10 минути. Да си позволим този миг на кратък отдих и да го изпълним със съзнателно дишане – дълбоко вдишване и дълбоко издишване, отново и отново.

Това са много лесни, но ефективни дихателни практики за нашето физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Всяка болест може да се излекува с правилно съзнателно дишане. Всички здравословни проблеми са резултат от липса на енергия и от неправилно дишане.

Дишането е нашата вътрешна технология, за да сме живи

Животът ни е пътуването между първото вдишване и последното издишване. Това пътуване започва с първото вдишване – с първата глътка въздух и затова трябва да сме много съзнателни през целия си живот за всеки дъх по време на нашето пътуване, защото последният дъх в този живот, ще е първият дъх в следващия ни живот.

Известният френски философ Рене Декарт е казал: Cogito ergo sum, което в превод означава „Мисля, значи съществувам“. В наши дни трябва да перефразираме тази древна мисъл като: Spiro ergo sum – или „Дишам, затова съм жив“. Дишам, значи живея. Всеки дъх е подарък за живота. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Грънчарова

Силвана Грънчарова е родена в гр. Русе, България през 1965 г., но казва за себе си, че е гражданин на света, посетила над 60 държави на 5-те континента.

В младежките си години е била професионален състезател по баскетбол и дори е представлявала България в националния отбор по баскетбол за жени. 
Завършила е Националната Спортна Академия с магистърска степен треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание.

След това е направила пълен обрат в живота си и е започнала кариера в областта на икономиката и банкирането, с диплома по банково дело към УНСС. Има 21 години банков стаж, от които 12 години в световната Citibank и 4 години в Лондон. От 2010 до 2012 г. е един от тримата управляващи клона на Ситибанк в София. Но независимо от отличната кариера и добрия жизнен стандарт, Силвана има търсения в живота, извън обикновената кариера в професията.

Следва поредният повратен момент в живота й, когато през 2012 г. решава да напусне банковата система, за да изследва безкрайните възможности на живота по пътя на личностното развитие и духовно израстване.

През 2002 г. Силвана започва да изучава метода на Универсалната Енергия (по-късно познат като Хуеса) и става един от основните организатори и преподаватели на метода на Хуеса в България и по света и 7 години е директор на европейския център на Хуеса в Босна и Херцеговина.

От 2020 г. Силвана е в България и е автор на книгите „Дишай, за да живееш", „Учебно помагало по енергийна анатомия" и „Работилничка за самоуправление – за деца, юноши и техните родители". Трите книги са мост между науката и духовността, в които авторът от личен опит разкрива тайните към една успешна професиоална кариера в съчетание с формулите за здраве, дълголетие и благоденствие.

Продуктът беше успешно добавен в любими.