
Източници на протеини:
Пълноценни протеини – месо: свинско, телешко (говеждо), конско, заешко, пуешко, пилешко (въобще птиче) месо, яйца, извара, сирене, кашкавал, кисело мляко, прясно мляко, соеви продукти, риба ( най-богати на протеин са скумрия, паламуд, херинга, сьомга), колбаси (които все пак не са за предпочитане поради високото съдържание на мазнини, сол и различни технологични добавки);
Непълноценни протеини – всички протеини в растителните храни с изключение на соята. Най-богати на протеин са фасул, грах, леща, ядки, гъби, семена, житни култури.
Структура на протеините:
Протеините са сложни биомолекули, които на първично ниво са изградени от структурни блокове, наречени аминокиселини. След поглъщането на протеиновата храна, тя се разгражда в храносмилателната система до основните си компоненти – пептиди и аминокиселини, които след навлизането им в кръвообращението биват доставени до всички клетки в тялото. Пълноценността на протеините се определя от техния аминокиселинен състав. Основните аминокиселини са 20 на брой като 8 от тях са незаменими (това са: Метионин, Треонин, Триптофан, Лизин, Фенилаланин и една група от 3 аминокиселини от особен интерес във фитнес средите – Левцин, Изолевцин и Валинн). Това означава, че ако заменимите 12 аминокиселини могат да се превръщат от една в друга или организмът може да се „справи“ и без някоя от тях, то за 8-те есенциални аминокиселини е задължително да бъдат приемани редовно храната, тъй като няма друг начин, по който организмът да се снабди с тях.
Втора част на статията може да прочетете тук
Коментари (0)
Нов коментар