×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Проблемното забременяване (инфертилитет) може да се дължи на различни заболявания и фактори, които влияят негативно на женската или мъжката репродуктивна система. При двойки, които не постигат спонтанно бременност при редовни полови контакти без предпазни средства в продължение на 12 месеца се препоръчва консултация със специалист по репродуктивна медицина. В случаите, когато жената е над 36 годишна възраст, този период е редно да бъде 6 месеца.

Инфертилитетът засяга все повече двойки в репродуктивна възраст в световен мащаб, като според данни на световната здравна организация те са около 48 милиона. В България се смята, че проблемното забременяване засяга около 250 000 двойки, като най-вероятно са повече, и за съжаление тенденцията от години е тази стойност да се покачва. Задълбочаването на репродуктивните проблеми е характерно за развитите среди и това се дължи на редица медицински и социални фактори.


Каква е причината за проблемно забременяване

Липсата на постигане на бременност може да има различен произход, като понякога въпреки арсеналът от диагностични методи и лабораторни изследвания, с които разполага съвременната медицина, има случаи при които причината остава неизвестна.

Възприето е причините за инфертилитет да бъдат разделени на женски (тубарен), мъжки, комбиниран и неизяснен (идиопатичен) фактор.

Правилното функциониране на женската репродуктивна система може да бъде негативно повлияно от редица патологични състояния:

  • Нарушена структура и функция на фалопиевите тръби, което може да се дължи на прекарано или активно инфекциозно заболяване, вродени малформации на репродуктивния тракт или в следствие на хирургични интервенции;
  • Патологични изменения, засягащи матката. Те могат да бъдат вродени или придобити. Освен горепосочените, тук е мястото където трябва да се спомене заболяването ендометриоза, което засяга сериозно репродуктивните функции на все повече жени в репродуктивна възраст;
  • Заболявания, засягащи правилното функциониране на яйчниците, като например поликистозния овариален синдром. При подобни състояние е възможна липсата на ежемесечно отделяне на яйцеклетка (овулация) или влошено качество на репродуктивните клетки;
  • Заболявания на ендокринната система, които водят до дисбаланс в хормоналния статус на жената, което от своя страна води до нарушения в месечния цикъл и затруднения при забременяване;
  • При онкологични заболявания в случаите, когато се налага лъче- или химиотерапия;
  • Генетични заболявания;
  • Имунологични заболявания.


Причините за инфиртилитет с произход мъжки фактор могат да бъдат:

  • Вродени или придобити дефекти на репродуктивния тракт, които възпрепятстват правилното образуване и отделяне (еякулация) на семенната течност и/или сперматозоиди. Придобитите дефекти могат да се дължат на инфекциозен агент, оперативна намеса или специфична травма.
  • При мъжете също има ендокринни заболявания, които могат да компрометират правилното продуциране на репродуктивни клетки (сперматогенеза).
  • Еректилна дисфункция.
  • Заболявния на тестисите като например варикоцелето.
  • При онкологични заболявания в случаите, когато се налга лъче- или химиотерапия.
  • Генетични заболявания.


Освен изброените медицински причини, изключително важна компонента в репродуктивното здраве са начинът на живот и някои социални фактори, като например злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, неправилното хранене, липсата на физическа активност и все по-късното вземане на решение от страна да двойката да създаде потомство.


Как е възможно да се открие проблема

Идентифицирането на причината, водеща до проблемно забременяване понякога може да бъде сложен и многостъпален процес.

Основните клинични и лабораторни методи за диагностицирането на инфертилитет при жените включват:

  • Ултразвукова диагностика.
  • Оперативна диагностика.
  • Тестване на проходимостта на маточните тръби.
  • Изследване на хормоналния статус на пациентката.
  • Генетични и имунологични изследвания.

При мъжете тестването на репродуктивната функция може да се състои от:

  • Спермален анализ, извършен в специализирана лаборатория.
  • Ултразвукова диагностика.
  • Хормонална диагностика.
  • Генетични изследвания.


Има ли решение?

В зависимост от вида и причината за проблемно забременяване могат да бъдат предприети различни подходи за справяне с проблема и постигане на бременност, която да завърши с раждането на здраво дете.

В някои от случаите е възможно да се постигне бременност след подходяща медикаментозна терапия, комбинирана с хранителни добавки, в други се налага оперативна намеса и/или прилагане на асистирани репродуктивни технологии. Независимо от какъв подход има нужда дадена двойка с репродуктивни проблеми, постигането на успешна бременност е изключително сложен биологичен процес, в който участват редица молекулярни механизми, които трябва да бъдат регулирани изключително прецизно. Поради тази причина при всички пациенти, които са засегнати от проблeмно забременяване, е препоръчителен приема на специализирани хранителни добавки, които да имат балансирана и комплексна комбинация от множество фактори, като аминокиселини, витамини и антиоксиданти, каквито са Opti Ova за жени и Mito Motile за мъже.

Специфичната комбинация и правилното съотношение във формулата на Opti Ova подпомага репродуктивните функции при жената като дава и сериозно отражение върху качеството на яйцеклетката, като засяга сложните молекулярни процеси на сигнализация и регулация, което от своя страна дава положителен отзвук при терапевтирането на пациентката независимо дали се е стигнало до прилагане на асистирана репродукция или не.

Специално изработената комбинация от важни фактори за мъжкото репродуктивно здраве във формулата на Mito Motile дава благоприятен ефект върху основните параметри, които се изследват при провеждането на спермален анализ, а именно концентрация, подвижност и морфология. В допълнение се ограничава и оксидативния стрес, което помага за повишаването на оплодителния капацитет на сперматозоидите и в последствие правилното развитие на ембриона.



Всяка двойка има правото да има потомство, за което да се грижи и да обича. Това е изключително важно събитие за запазване на психичното здраве и чувството за удовлетвореност от живота при хората в репродуктивна възраст. Ако приемем че семейството е клетката, а обществото организмът, ясно се вижда че репродуктивните проблеми не трябва да се разглеждат като казус, засягащ само определена група хора.

За щастие живеем във времена, в които напредъкът и персонализирането на медицината е в постоянен подем и когато подхождаме с достатъчно отговорност към себе си и околните почти всеки случай на проблемно забременяване е разрешим.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Валентин Пенчев

Сертифициран старши клиничен ембриолог и магистър по генно и клетъчно инженерство.

Основните ми интереси са в областта на персонализирането на лечението при двойки, които се нуждаят от асистирана репродукция, предимплантационното генетично тестване и репродуктивната генетика.

Ръководител на лаборатории по андрология и клинична ембриология в Медицински Център „Адела Фертилити“ АД.

Продуктът беше успешно добавен в любими.