×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Нормално при един редовен менструален цикъл всеки месец настъпва менструация и овулация. Това се дължи на фина хормонална регулация, в която участва не само яйчникът, а и много други структури - хипофиза, хипоталамус, мастна тъкан и други. Понякога закъснението на менструацията е чисто физиологично и се смята за нормално, а друг път може да се дължи на нарушение в някой от отделите, имащи отношение към менструалния цикъл. Разбира се, бременността е първото нещо, което трябва да се потвърди или отхвърли, когато имаме закъснение на менструацията при жена в репродуктивна възраст. Едва когато сме изключили категорично бременност - маточна и извънматочна, можем да насочим вниманието си към евентуални патологии.

 

Рязката редукция на тегло

Много хора гледат на мастната тъкан като на нещо излишно и вредно. Истината е, че тя има редица функции, включително  хормонална и структурна. Рязкото намаление на мастната тъкан води до нарушения в синтеза на половите стероидни хормони, което възпрепятства менструалната регулация и води до нередовен цикъл, а често и до липса на менструация.

 

Лактация

Вероятно е известно, че по време на кърмене, менструацията не настъпва или е доста нерегулярна. Това се дължи на потискащото действие на пролактина. Трябва да се наблегне върху това, че лактацията не предпазва от бременност и че може да забременеете и докато кърмите, въпреки че се наблюдава по-рядко. От това става ясно, че регулацията на менструалния цикъл се дължи както на горепосочените структури, така и на редица други хормони, които непряко се отнасят към него.

 

“Циклолабилен” тип жени

Има жени, чиято менструация не се влияе от стрес, промени в климата, недоспиване и други фактори на средата - това са така наречените “циклостабилен” тип жени. Други пък и то немалко се влияят от тези промени и често цикълът им варира при смяна на сезон или обстановка. Това се смята за нормално явление при липса на друга патология. В гинекологията такива жени се класифицират като циклолабилни.

 

Доброкачествени тумори на яйчниците, по-известни като кисти

Най-често се наблюдават така наречените “фоликуларни кисти”, наричани още “задържани фоликули”. Те се срещат предимно при жени в репродуктивна възраст и често предизвикват закъснение на менструацията, поради голямото количество естрогени, секретиращи се от вътрешността им. Представляват кръгли структури с тънка стена, изпълнени с течност, затова понякога се пукат по време на полов контакт, което може да доведе до рязка и пробождаща болка, поради излив на течността им в коремната кухина. Една такава киста обикновено се доказва ултразвуково, като лечението може да бъде както изчаквателно, така и медикаментозно в зависимост от размера на формация. В редки случаи се налага хирургична намеса.

Друг вид по-рядко срещани кисти, предизвикващи закъснение на менструацията, са кистите на жълтото тяло. Това е структура, която се отделя по време на овулация и ако не настъпи бременност, претърпява обратно развитие и “изчезва” сама. Понякога се наблюдава стоп в обратното му развитие, което води до формиране на киста на жълтото тяло, която често секретира прогестерон, непозволяващ настъпването на менструация. Тъй като тези структури са богато кръвоснабдени, евентуалното им пукане може да доведе до излив на кръв в коремната кухина, което по-често налага хирургично лечение.

 

Хормонален дисбаланс

Много общо казано - хормоналният дисбаланс е състояние, съпътстващо редица заболявания. В случая особено внимание би могло да се обърне на ПКЯС, по-известен като поликистичен яйчников синдром. Това е състояние, при което на ултразвук яйчниците изглеждат като “продупчени” или като “пчелна пита” - с много на брой фоликули. При него се отделят по-голямо количество андрогенни хормони, които са причина за нередовния менструален цикъл, окосмяването от мъжки тип и метаболитните нарушения.

 

Нарушения в други отдели на хормоналната ос

Често погрешно се смята, че яйчниците са единствените хормонални структури, имащи влияние върху менструалната регулация. Истината е, че те са под пълното влияние на по-висши структури, а именно - хипофиза и хипоталамус. Командвани от тях на принципа на обратната връзка, яйчниците синтезират съответното количество хормони в различните фази на менструалния цикъл. Ако има проблем на ниво хипофиза или хипоталамус, било то доброкачествен или злокачествен процес, често се наблюдават и менструални смущения.

 

Злокачествени заболявания

Макар и доста по-рядко, злокачествените заболявания на яйчника се срещат в репродуктивна възраст. Те също могат да причинят нарушения в менструални цикъл. Затова е добре, при всяка по-суспектна кистозна формация, установена ехографски в областта на някой от яйчниците, да се изследват туморни маркери с цел изключване на злокачествен процес.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

д-р Гергана Кръстанова

Акушер-гинеколог във Втора САГБАЛ “Шейново”

Завършила медицина с отличие в Медицински университет - София.

Специализира физиологично и патологично акушерство, рискова бременност и гинекология.

С познания и интереси в областта на вътрешните болести с акцент върху заболявания на гастро-интестиналния тракт и бременност.

Продуктът беше успешно добавен в любими.