×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
витамини и минерали за бъбреци

Получавате ли достатъчно витамини и минерали всеки ден чрез вашата диета, за да поддържате оптимално здраве? Страдате ли от хронично бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност? Следващата статия разкрива какво трябва да знаете за полезните витамини и минерали при хронична бъбречна болест.


Какво представляват витамините и минералите?

Витамините и минералите са вещества, от които тялото се нуждае, защото те подпомагат изпълнението на важни функции. Те помагат на тялото да получава енергия от храните, които консумирате, спомагат за възстановяването на тъканите и поддържат оптимално здраве в тялото. Следователно, витамините и минералите са от съществено значение за организма. Но, ако човек страда от бъбречно заболяване или е на диализа, може да не получава достатъчно количество от тях.


Как да разбера дали получавам по-малко от необходимите ми витамини и минерали?

Почти всички витамини и минерали идват от храните, които консумирате ежедневно. За съжаление, организмът не може сам да произвежда тези жизненоважни вещества.

Хората със здрави бъбреци, които ядат разнообразни храни от всички хранителни групи (меса, зърнени храни, плодове, зеленчуци и млечни продукти), могат да бъдат сигурни, че получат достатъчно витамини и минерали.

Но, ако човек страда от хронично бъбречно заболяване или е поставен на диализа, неговата диета ограничава някои групи храни. Следователно, той може да не получава всички витамини и минерали, от които се нуждае всеки ден. Поради тази причина може да се наложи да приема някои от тях под формата на хранителни добавки.


Защо имам нужда от различни количества витамини и минерали?

Наличието на хронично бъбречно заболяване променя нуждата на хората, страдащи от него от някои хранителни вещества. Някои от причините за това са:

  • Отпадните продукти, които се натрупват в тялото всеки ден, могат да променят начина, по който организма използва витамини и минерали.
  • Някои от лекарствата, които се приемат, могат да променят начина, по който тялото използва определени витамини и минерали.
  • Някои витамини се губят по време на диализно лечение.
  • Спазването на специална диета за хронично бъбречно заболяване може да доведе до липса на определени витамини и минерали.
  • В дните, в които човек не се чувства достатъчно добре, за да се храни редовно, може да не получи достатъчно количество от ежедневно необходимите витамини и минерали.


Какви добавки трябва да приемам?

В зависимост от здравето Ви към момента и други фактори, Вашият лекар може да препоръча някои от следните добавки:

Витамините от B комплекс са групирани заедно, но всеки изпълнява различна функция.

Една от важните функции на витамин B6, B12 и фолиева киселина е да работят заедно с желязото за предотвратяване на анемия. Анемията е състояние, при което няма достатъчно червени кръвни клетки в кръвта. Червените кръвни клетки - еритроцити пренасят кислород от белите дробове до всички части на тялото.

Като добавка могат да се приемат и допълнителни витамини от група В, наречени тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина и ниацин. Тези витамини помагат за превръщането на храните, в енергия, която тялото може да използва.

Витамин С спомага за поддържането на много различни видове тъкани здрави. Освен това, помага за по-бързото зарастване на рани и синини. Може да помогне за предотвратяване и на инфекции.
Витамин D е важен за поддържането на здрави кости. Има различни видове витамин D. Можете да вземете витамин D перорално или под форма за инжектиране по време на диализно лечение, в случай, че сте на диализа. Вашият лекар ще Ви каже вида и количеството, което трябва да приемате. Приемайте витамин D само ако Вашият медицински специалист Ви го е предписал!
Калцият, заедно с витамин D, помага поддържането на костите здрави. Важно е да приемате само количеството калций, предписано от Вашия лекар! Излишното количество калций може да се слее с фосфор и да се отложи на места като сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове и други телесни тъкани. В случай, че нивото на фосфор в кръвта Ви е твърде високо, може да се наложи да приемате лекарство, свързващо фосфора от храната. Трябва да се отбележи, че някои лекарства, свързващи фосфора, съдържат също калций.
Ако приемате лекарства за лечение на анемия, може също да се наложи да вземете желязо перорално или под форма за инжектиране. Трябва да приемате желязо само ако Вашият лекар Ви го е предписал!


Кои витамини трябва да избягвам, ако имам бъбречно заболяване?

Може да се наложи да избягвате някои витамини и минерали, ако страдате от бъбречно заболяване. Някои от тях включват витамини А, Е и К. Тези витамини са по-склонни да се натрупват в тялото и могат да причинят вреда, ако приемате твърде голямо количество от тях. С течение на времето, ексцесивни количества от тях могат да причинят виене на свят, гадене и дори смърт. Трябва да приемате тези витамини само ако Вашият лекар Ви е издал рецепта за тях!

Трябва да се внимава и с приема на витамин С. Въпреки че при някои хора може да се наложи да приемат ниска доза витамин С, големи дози от него могат да причинят натрупване на оксалат при хора с хронично бъбречно заболяване. Оксалатът може да се отложи в костите и меките тъкани, което може да причини болка и други проблеми с течение на времето.


Безопасно ли е да се използват билкови лекарства?

Хората с хронично бъбречно заболяване и хората на диализа трябва да избягват билкови лекарства и хранителни добавки без рецепта. Възможно е да има нежелани взаимодействия с предписани лекарства или други странични ефекти. Винаги говорете с вашия лекар или фармацевт, преди да приемете каквито и да е билкови лекарства, лекарства без рецепта или хранителни добавки.

Ако сте преживели бъбречна трансплантация, консултирайте се с вашия лекар кои витаминни и билкови добавки са безопасни за приемане.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Кристияна  Паункова

Кристияна Паункова е студент 5-ти курс медицина в Медицински университет - София. По време на обучението си стажува в клиники с гастроентерологична насоченост. Професионалните ѝ интереси са насочени към гастроентерология; диететика и лечебно хранене; видове хранителни добавки и тяхното действие върху организма; здравословен начин на живот; естетична дерматология и грижа за кожата.

Продуктът беше успешно добавен в любими.