×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В последните години, в резултат на повишения интерес към спорта и здравословния начин на живот, суплементирането с различни хранителни добавки дава възможност на много спортисти както от професионалния, така и от масовия любителски спорт, да търсят безопасни алтернативи на т. популярните в 21 век. анаболни стероиди. В сравнение със синтетичните хормонални препарати, те имат минимален или никакъв риск от появата на сериозни странични ефекти. В същото време, на база на клинични изпитвания, се потвърждава тяхната ефективност по отношение на спортното представяне, възстановяването и подобряване нивата на тестостерон.

Един от най-обещаващите суплементи за професионални спортисти и любители е Fadogia Agrestis (Фадогия Арестис).

Това не така популярно растение става обект на все по-задълбочени лабораторни изследвания, които разкриват ползите му за човешкия организъм.

Какво представлява Fadogia Agrestis?

Fadogia Agrestis (Фадогия Арестис) е нискорастящ африкански храст, характерен вид за Нигерия, Гана и Субсахарските части от Судан. По своя химичен състав тя съдържа алкалоиди, сапонини,антрахинони и флавоноиди. В миналото традиционно се е използвала като афродизиак за повишаване на либидото и третиране на еректилната дисфункция при мъжете. В днешно време се използва в алтернативната медицина в много от африканските държави. Преоткрита в последните години от водещи световни компании за хранителни добавки, тази билка потвърждава мнението на учените като обещаващ спортен суплемент.

Роля на тестостерона в човешкия организъм

Тестостеронът e основният мъжки анаболен хормон, отговорен за функционирането на половата система при мъжа и формирането на вторичните полови белези. Тестостеронът се секретира и в минимални количества и в женския организъм, където изпълнява функция за поддържане на либидото и фертилитета.

При мъжете тестостеронът се секретира в тестисите и малка част в надбъбречните жлези, като за това е отговорен лутеинизиращия хормон LH,секретиран от хипофизата, който регулира производството на тестостерон в организма. От съществено значение за нормалната тестостеронова секреция е нивата на лутеинизиращ хормон да бъдат оптимални, но не над физиологичните!

Тестостеронът при мъжете има основно значение за поддържане на еректилната функция, кръвоснабдяването на половия член, сперматогенезата и поддържането на костната маса и изграждането на мускулатура. Освен това, тестостеронът е отговорен и за развитието на вторичните полови белези – окосмяване, по-нисък глас и др. Наблюдаваната тенденция в последните години е нивата на тестостерон да намаляват с около 1 % на година след 30,35 годишна възраст. Това води до характерни оплаквания при немалко мъже – като по-лесна уморяемост, затлъстяване около корема, загуба на либидо и сексуален интерес, отслабване на когнитивните функции. Много често ниските нива на тестостерон могат да ,,имитират“ депресивно състояние.

Второто основно значение на тестостерона е по отношение на спортното представяне

Като основен анаболен хормон с андрогенно (мъжко) действие,оптималните нива на тестостерон в организма гарантират лесното натрупване на мускулната маса, ускоряването на метаболизма и намаляването на % подкожни мазнини. По-високите нива на тестостерона са нужни за по-силен протеинов синтез в организма, поддържането на азотния баланс и по-ниските нива на естроген (в мъжкия организъм също се секретира женския полов хормон естроген в минимално количество). От психологически аспект, тестостеронът поддържа мотивацията, влияе на нивата на серотонин и допамин в мозъка и профилактира развитието на депресия. Повишените нива на тестостерон гарантират по-добро спортно представяне и по-добра жизненост.

Анаболните стероиди – защо крият рискове?

Употребата на анаболни стероиди сред непрофесионалните спортисти се увеличава с бързи темпове през последните години. Това обаче не е безопасно в дългосрочен план и носи съществени рискове за здравето, особено ако се употребяват от подрастващи.

Анаболните андрогенни стероиди са синтетични форми на тестостерона, които се прилагат в медицината за лечение на различни състояния. В масовия спорт, употребата им гарантира бързо натрупване на мускулна маса, повишаване на силата и мускулния тонус, бързо и адекватно възстановяване на организма и премахване на следтренировъчната умора.

Тъй като продължителната им употреба води до покачване нивата на тестостерон значително над физиологичните граници (над 1100 ng/dl), това много често води до поява на сериозни странични ефекти като акне, гинекомастия (разрастване на млечните жлези от женски тип), ранно оплешивяване и др. В дългосрочен план има сериозен риск за развитие на дилатативна кардиомиопатия (уголемяване на сърцето) и риск от чернодробна интоксикация. Освен това, след спирането им се наблюдава намаляване на собственото производство на тестостерон от организма, което често е причина за инфертилитет.

Поради тези причини, в последните години все по-усилено се търсят различни натурални суплементи, които да поддържат оптималните нива на тестостерона в организма, без да носят риск от поява на странични ефекти.

Действие на Фадогия Арестис върху нивата на тестостерон

Въпреки че няма ясно потвърждаващи данни за ефекта на Фадогия върху нивата на тестостерон при хората, се смята ,че тази билка би имала определен ефект на база на резултатите от клинично проучване, проведено върху плъхове.

Резултатите от него ясно потвърждават дозо-зависимото увеличение на тестостероновите нива 2х при доза на Фадогия Арестис от 18mg/kg телесно тегло и 6х увеличение при доза от 100  mg/kg,

Още по обещаващото е, че тези резултати са постигнати след 5 дневен прием.

Въпреки тези проучвания, не може да се каже със сигурност дали този продукт би имал подобен ефект при хората.

Фадогия Арестис като афродизиак и либидо стимулатор

Фадогия Арестис традиционно се е използвала като стимулатор на либидото и подобряване на еректилната функция при мъжете. На база на проведено клинично проучване при мъже с еректилна дисфункция, разделени на две групи, групата, при която е приложена билката, показва значително подобрение в задържането на ерекцията след 8 седмичен прием, в сравнение с групата на пациентите, получавали плацебо хапче. Освен това при първата група мъже се наблюдавало и повишаване на либидото и желанието за сексуални контакти.

Тези данни са публикувани в лицензираното медицинско американско списание Journal of Ethnopharmacology през 2008 г и дават основание за ролята на Фадогия като афродизиак и за двата пола.

Действие на Фадогия върху спортните постижения

В резултат на възможната стимулация на тестостероновите нива, можем да допуснем, че Фадогия би имала ефект за по-голяма издръжливост и мускулна сила, комбинирана с чести и интензивни тренировки. В проучване от 2010 г. ,отново публикувано в Journal of Ethnopharmacology, са представени резултати за значително повишаване на силата на захапване при мъжки плъхове, но все още няма ясни доказателства дали при хората може да бъде постигнат подобен ефект.

Психологически ефект от приема на Фадогия

Фадогия повишава мотивацията за тренировки и намалява чувството за умора. Смята се, че това се дължи на повишаване на нивата на андрогенни рецептори в мозъка. Този ефект е изключително важен за спортисти, както и за хора с напрегнато и стресово ежедневие, тъй като високите нива на стресови хормони в организма, например кортизол, намаляват чувствително нивата на тестостерон и предизвикват чувство на изтощение.

В какви случаи се препоръчва употребата на Ф. Агрестис?

Въпреки че основното действие на Фадогия е използването й като афродизиак, в последно време се обръща все по-голямо внимание на възможния й ефект върху нивата на тестостерона и като безопасна алтернатива на анаболните препарати за спортно представяне, поради възможното й действие да стимулира лутеинизиращия хормон в организма.

Преди започване на прием със спортни цели обаче, е препоръчително да си направите кръвен тест за нивата на тестостерон и лутеинизиращия хормон (LH) в организма.

Колкото по-ниски са нивата на тестостерон в организма, толкова по-вероятно е да се постигне повишаването им със суплементиране. Възмоно е при високи нива на тестостерон ефект да липсва.

Каква е препоръчителната доза за спортисти ?

Препоръчителният прием на Фадогия за спортни цели е около 100 mg/kg телесно тегло  на ден, за предпочитане с храна, за да се избегне възможно дразнене на стомашно-чревния тракт.

Dr. Andrew Hauberman, невробиолог от Станфордския университет, препоръчва употребата на Фадогия в своя подкаст, How to optimize testosterone levels”. В него той препоръчва комбинирането на Фадогия с Tongkat Ali, друга билка с потенциален ефект на тестостеронов стимулатор.

Колко дълго да се приема ?

Препоръчителният прием е около 6-8 седмици, като след това се прави почивка от поне 4 - 6 седмици и цикълът може да бъде повторен отново. Наличието на резултатите е индивидуално при всеки и зависи от първоначалните нива на тестостерон в организма преди започване на прием.

В какви случаи не се препоръчва употребата на Фадогия Арестис?

Фадогия не бива да се употребява от хора, които имат проблеми с бъбреците и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Хора, които страдат от панически и тревожни състояния, не бива  да употребяват продукта поради неговия стимулиращ ефект. Продуктът не трябва да се приема и от бременни, кърмещи и малки деца.

Възможни ли са странични ефекти ?

Като цяло приемът на Фадогия в препоръчителните дози няма сериозни странични ефекти. Тъй като обаче липсват достатъчно научни данни, в дългосрочен план е необходимо да бъде приемана циклично, тъй като твърде дългата употреба може да доведе до лимитиране на естественото производство на тестостерон в организма.

Най-често са възможни стомашно-чревни оплаквания, главоболие и диария. Понякога е възможно да се появи повишаване на кръвното налягане и покачване на сърдечния ритъм.

!!! Задължително е, ако приемате различни медикаменти, да съгласувате приема на Фадогия с лекар !

Кои са най-ефективните суплементи на пазара?

Препоръчвам Ви употребата на един от най-търсените в момента продукти на сертифицираната американска компания Double Wood - Fadogia Agrestis 600 mg 180 capsules

 Защо да изберем този продукт?

  • Произведен от водеща американска компания за хранителни добавки.

  • Гарантиран и потвърден чрез анализ ,,чист” състав, несъдържащ ГМО, соя и глутен.

  • Сертифициран по американските стандарти за качество на екстракта.

  • Удобен за прием в капсулна форма.

  • Производителят представя лабораторен сертификат за качеството на екстракта.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.