×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Какво представлява Н-ацетил-Л-цистеинът

Н-ацетил-Л-цистеинът е суплемент с важно значение за човешкото здраве. Той представлява метаболит (производна форма) на аминокиселината Л-цистеин. Аминокиселините са структурните единици на протеините в човешкия организъм. Класифицират се като есенциални и неесенциални. Л-цистеинът се определя като полуесенциална аминокиселина, която изгражда протеини на кожата, ноктите и косата.

Основното биологично значение на Н-ацетил-Л-цистеинът за здравето е, че той е мощен антиоксидант, който подпомага производството на глутатион в организма. Глутатионът е основен антиоксидант и детоксикиращ агент за организма. Той участва в процесите на имунна защита и неутрализира свободните радикали в клетките и тъканите. Глутатионът поддържа и енергийната функция на клетките.


Н-ацетил-Л-цистеинът – лекарство или хранителна добавка

Н-ацетил-Л-цистеинът е определен като лекарство от FDA!
Важно е да се акцентира на факта, че от 1963 г. до този момент в медицината Н-ацетил-Л-цистеинът се прилага като лекарство за лечение на интоксикация с ацетаминофен (познат с генеричното наименование Парацетамол), одобрено от Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration – FDA). През Юли 2020 г. FDA изпраща предупредителни писма до едни от водещите компании в света за производство на хранителни добавки, Н-ацетил-Л-цистеинът да не се произвежда като хранителни добавка на пазара. Въпреки това, мнението на много медицински специалисти е, че свободният достъп на пациентите до продукта трябва да бъде запазен. Такова е и мнението на д-р Майкъл Мъри (Michael Murray), един от водещите лекари по алтернативна медицина в Америка.


При какви заболявания можем да използваме Н-ацетил-Л-цистеинът

В последните години, по време на пандемията от Covid-19, приложението на Н-ацетил-Л-цистеин (NAC) се увеличи. Това се дължи на факта, че той има висока биологична активност срещу коронавируса. Разбира се, основно приложение остава използването му като антидот при интоксикация с Ацетаминофен.

  1. Приложение срещу Ковид-19

Поради своята антиоксидантна и антивъзпалителна активност, според проучване от 2021 година в Америка, в което участват 87 пациенти с коронавирус, хоспитализирани в болница с диагностицирана пневмония, приложението на 1200 mg NAC дневно значително намалява риска от развитие на дихателна недостатъчност и необходимостта от апаратна вентилация, в сравнение с пациенти, които получават само стандартна терапия. Освен това е регистрирано и много по-ниско ниво на смъртност в групата, суплементирана с NAC, в сравнение с контролната група пациенти на стандартна терапия – само 2 от 42 пациенти, получаващи NAC умират, в сравнение с 12 от 40 в контролната група. В резултат смъртността от Covid-19 намалява с 97%!

  1. Приложение при хроничен бронхит и хронична обструктивна белодробна болест

Поради свойствата на NAC срещу инфекции и способността му да намалява мукусната секреция, той би бил особено подходящ при състояния на хроничен бронхит и хронична обструктивна белодробна болест, тъй като подпомага дилатацията на бронхите и намалява пристъпите на бронхиална обструкция .Според мета анализ от 2015 г. на Европейската Общност на Пулмолозите, приложението на 1200 mg дневно намалява риска от развитие на пристъпи с до 40 %.

  1. Приложение при бронхит

Приемането на 1200 mg NAC орално значително подобрява дишането, подпомага оттичането на мукусната секреция и намалява възпалението на бронхите. Освен това, NAC значително скъсява времето за излекуване на пациента.

  1. За подобряване на сърдечната функция

Поради антиоксидантната си активност, NAC намалява оксидативния стрес в работата на сърцето и намалява риска от развитие на хипертония.
Според проучване на Американската общност на кардиолозите от 2015 година, суплементиране с 1200 mg NAC, разделени на 2 дози от 600 mg, води до значително понижаване на систоличното и диастоличното налягане на пациента. В дългосрочен план обаче (период над 4 седмици) все още няма достатъчно налични данни за ефективността на NAC.

  1. В подкрепа на нормалното функциониране на черния дроб.

Влошаването на чернодробните функции е опасно състояние, което крие множество рискове. Често симптомите при проблеми с черния дроб са неясни – силна умора, гадене, треперене на ръцете, лош дъх и др. Пожълтяването на кожата и склерите (бялото на очите) обаче, е сигурен знак, че този орган не е в добро състояние.
NAC допринася за извеждането на метаболити на тежки лекарства и тежки метали от организма, включително живак, арсен, олово и др.
Най-важното приложение на NAC в медицината е като антидот на интоксикацията с Ацетаминофенът (Парацетамол) в черния дроб.

  1. За намаляване на хипергликемията при диабетици

Тъй като при диабетиците, е установено, че нивата на глутатион са по-ниски от тези при здрави хора, приложението на NAC значително намалява риска от диабетни усложнения поради антиоксидантите му свойства за изчистване на организма от замърсители и свободни радикали. Доказано е действието на NAC срещу замърсители в цигарения дим, много от които са канцерогенни.

  1. За подобряване на мъжкия и женския инфертилитет

Смята се, че приложението на NAC при мъже, страдащи от варикоцеле, е ефективно в терапията на състоянието. Варикоцелето представлява патологично разширение на вените на тестиса и скротума, което е предпоставка за развитието на инфертилитет.

При жените NAC би бил от полза в комплексната терапия на поликистоза. В проучване, в което участват 910 жени с поликистоза, приложението на NAC подобрява овулацията и възможността за забременяване. Тъй като са необходими още клинични проучвания, дългосрочният ефект на NAC при инфертилитет  остава ненапълно изяснен.


Какви са възможните странични ефекти при употребата на NAC

Като цяло NAC е суплемент с безопасен терапевтичен профил и приеман в терапевтични дози не предизвиква сериозни странични ефекти.
Най-често срещаните странични ефекти са: гадене, повръщане, стомашен дискомфорт, диспепсия и диария. Възможна е и появата на сънливост и стягане в гърдите.


!!! NAC не е подходящ, ако страдате от астма, имате алергия или ви предстои хирургична интервенция.

Необходимо е да се консултирате с лекар, ако страдате от цистеинурия.


Възможна ли е употребата му при деца, бременни и кърмещи

Тъй като няма достатъчно данни за действието на суплемента при деца, бременни и кърмещи жени, е необходимо предварително да се консултирате с лекаря си дали е възможно да бъде приеман, въпреки че не са описани съществени рискове за здравето до този момент и възможно засягане на плода.


Възможна ли е употребата на NAC с други медикаменти

Тъй като NAC е регистриран като лекарство от FDA, приемането му в комбинация с други медикаменти, трябва да бъде съгласувано с лекар.

Възможни са опасни взаимодействия при приемане на NAC заедно със следните групи медикаменти:

  • Антихипертензивни средства за лечение на високо кръвно налягане – приемането на такава комбинация може да доведе до хипотония (хипотония) и колапс.
  • Нитроглицерин и препарати за сърдечна недостатъчност – не  е препоръчително да се приема комбинацията, поради сходното действие на NAC с нитропрепаратите.
  • Антикоагуланти – увеличава риска от кървене.


В каква доза е препоръчително да приемаме продукта

Най-често терапевтичната доза варира между 600 и 1200 mg дневно перорало.
Препоръчителната дневна доза не бива да бъде превишавана.
Приемът на NAC продължава до 6 месеца или в зависимост от лекарското предписание.


Как да изберем най-подходящия продукт на пазара

NAC е одобрен от FDA като лекарствен продукт по лекарско предписание, но въпреки това все още може да бъде закупен като суплемент. Когато търсите да закупите този суплемент, на първо място избирайте продукт на доказана международна компания, с доказана ефективност и качество на продуктите си.

При избора на продукт за предпочитане е да избираме капсулните форми, тъй като те намаляват риска от стомашно-чревни странични ефекти до минимум.


Препоръчвам Ви два продукта на световноизвестната компания Natural Factors с гаранция за тяхната чистота и ефективност.


Първият е продуктът Н-ацетил-Л-цистеин 500 MG Х 90 капсули

Предимствата на този продукт са:

  • Висококачествен източник на много стабилна форма цистеин.
  • 1 капсула осигурява 500 mg NAC на организма.
  • Продуктът е изцяло натурален и не съдържа изкуствени консерванти, оцветители  и подсладители; царевица, млечни продукти, соя, пшеница или мая. Аминокиселина в свободна форма.
  • Прилага се под формата на удобна капсула, която лесно се резорбира в стомашно-чревния тракт и не предизвиква дразненето му.


При проблеми и инфекции на дихателната система препоръчваме употребата на Lung, Bronchial and Sinus Health/ Бял дроб, бронхи и синуси х 45 таблетки отново на Natural Factors – още един доказал своята ефективност във времето си продукт.

  • Той е изключително подходящ а прием при проблеми с дихателните пътища, упорита кашлица, храчки, запушен нос и хронични проблеми със синусите, парене в носа, главоболие и др.
  • Продуктът допринася за прочистването на дихателните пътища, подпомага нормалното дишане и редуцира дискомфорта и изтощението, съпътстващи упоритата кашлица. Намалява вискозитета на слузта, спомага за отстраняването й от белите дробове и насърчава отхрачването. Намалява възпалението на горните дихателни пътища.
  • Може да се употребява и от активни пушачи с цел намаляване спазмите на дихателната система, предизвикани от цигарения дим.
  • Бял дроб, бронхи и синуси е натурална формула, източник на N-ацетил цистеин, бромелиан от ананас, лечебна ружа, лопен, дива черна череша, пчелник, комбинация от няколко растителни екстракта с доказано действие върху дихателната система.
  • Най-голямото предимство на продукта е, че за разлика от синтетичните медикаменти, няма сериозни странични ефекти, не изсушава носната лигавица и не предизвиква дневна сънливост, което не повлиява работата ви с машини или шофирането.


В заключение можем да кажем, че с правилната употреба на NAC и продуктите на Natural Factors можем да постигнем добри терапевтични резултати и да осигурим на организма си здравето, което той заслужава!

Използвани източници:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1018/n-acetyl-cysteine-nac

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-n-acetylcysteine-89416

личен сайт на Michael Murray, MD

 

Коментари (2)

    • георги
    • 2023-03-19 10:07:33
    NAC в доза от 800 мг дневно успешно потиска протеина ECP, който се свърза с дегранулацията на белите кръвни клетки еозинофили. Високите нива на този протеин се свързват със засилени възпаления и астма; Хаде преди да пишете нещо го проверявайте като това което сте написали че не се препоръчва за астма мисля че това което съм ви написал го опровергава

    Здравейте!

    N-Ацетилцистеинът (NAC) действително не се препоръчва на астматиците, когато се предлага като хранителна добавка – защото може да предизвика бронхоспазъм, особено в дози от 600 мг и нагоре. Това не означава, че NAC не може изобщо да се използва срещу астма – потискането на ECP е факт, както и други негови противовъзпалителни и антиоксидантни свойства като регенерация на редуцирания глутатион и намаляване експресията на регулаторния протеин клаудин-18.  Под контрола на лекаря може да се включи NAC в терапията на бронхиална астма, само ако той/тя прецени, че е подходящо за конкретния пациент. Но при хранителните добавки е по-безопасно да се напише такова предупреждение, защото притежателите на разрешението им за употреба не могат да изземват правото и отговорността на лекаря. Дори в листовките на лекарствени продукти, съдържащи NAC – например АЦЦ прах за перорален разтвор, е посочено следното:

    Пациентите с бронхиална астма трябва да бъдат внимателно наблюдавани по време на лечението. Ако се появи спазъм на бронхите, употребата на ацетилцистеин трябва да бъде спряна незабавно и да се предприеме подходящо лечение.

    Аналогично предупреждение има и в листовката на лекарствения продукт Fluimucil, който също съдържа NAC. В листовката на Mucomyst също: Talk to your doctor or pharmacist before taking Acetylcysteine 200 mg Powder: - if you suffer from asthma, as you may need to be monitored closely whilst taking this medicine

    Има и данни от контролирани клинични проучвания, посочващи липсата на особена полза от добавянето на NAC към лекарствената терапия срещу обострянето на бронхиалната астма, например това: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20683104/ . Изследователите не намират значим ефект срещу пристъпите на астма и превенцията им. Други данни са окуражаващи, но резултатите са от експерименти върху мишки, както е тук: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7487305/  . Става ясно, че (поне засега) NAC не може безопасно да се препоръчва при астма, особено за масовата категория потребители, затова не е чудно, че има такова предупреждение, нито пък „пишем неща, без да ги проверяваме“.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • георги
    • 2023-04-25 21:56:16
    незнам какво показват клинични изследвания но аз го ползвам в доза 2400мг за астмата ми а и съм болен от АЛС и мога спокойно да кажа че се чувствам перфектно,от моя опит с добавките а той е богат на астмата не действат добре добавки които възбуждат нервите и за мен като цяло причината за разболяването е неврологична

    Здравейте!

    Това е чудесно, че високите дози Ви действат добре –  АЛС е специфична диагноза и при това заболяване е възможно да се използват по-високи дози под контрола на лекаря. Те обаче не могат да бъдат препоръчвани за масов прием от потребителите и не са безопасни за всички, а също така дози над 1000 мг не са необходими за антиоксидантия и муколитичния му ефект в общия случай.  

    Проявите на амиотрофичната латерална склероза са основно неврологични, въпреки че етиологията и патогенезата на заболяването не са напълно изяснени – предполага се автоимунно нарушение, вероятно и генетични фактори са от значение. Действително, много от добавките и лекарствата, които стимулират нервното предаване, могат да се окажат неподходящи. В клиничните проучвания, NAC показва положително въздействие върху прогресията на заболяването, някои от симптомите и общата преживяемост на пациентите. В тази публикация https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/593488 се описва как високите дневни дози NAC – 50 мг/кг, например 3500 мг за 70 кг човек, са довели до това, че след 12 месеца прием преживяемостта е била 65% в NAC групата и 54% - в плацебо групата. Други проучвания показват 50% намаление на смъртността от заболяването, когато проявите му са започнали откъм крайниците https://www.researchgate.net/publication/339274917_N-Acetylcysteine_NAC_benefits_for_ALS , но не и при булбарната форма. NAC подобрява тонуса на диафрагмата, увеличава дихателния обем, запазва силата на захващане с ръцете, намалява загубата на памет и умората на мускулите при пациентите с АЛС – при дози между 50 и 150 мг/кг, най-често като инжекционен разтвор. В този контекст, напълно е възможно да имате полза от приема на високодозиран N-ацетил-L-цистеин, и предвид естеството на заболяването, рисковете от странични реакции са второстепенни, макар и не пренебрежимо ниски.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.