×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Един от най-новите суплементи с обещаващо приложение във функционалната медицина и с ,,революционно“ висока ефективност, съпоставима с лекарствени средства, е тауроурсодезоксихолевата киселина – TUDCA. Това е един от лидерите на пазара на хранителните добавки поради многобройните си ползи за здравето на черния дроб, мозъка и регенерацията на клетките в организма.


Какво представлява TUDCA?

Тауроурсодезоксихолевата киселина (TUDCA) е производна форма на жлъчна киселина, получена от урсодезоксихолевата киселина в организма. Представлява конюгираната (свързаната) форма на аминокиселината таурин и урсодезоксихолевата киселина. В човешкото тяло се произвежда в незначителни количества, което не й позволява да бъде използвана максимално от организма. В организма се произвежда в черния дроб и е част от жлъчния сок. Поради тази причина тя има значение за правилния метаболизъм на жлъчните киселини, а от тук влияе и върху нормалното функциониране на черния дроб.

Тауроурсодезоксихолевата киселина е била широко използвана в миналото при третиране на различни заболявания в китайската медицина. В последните години са проведени нови клинични проучвания, които не просто потвърждават фармакологичните й свойства, но и доказват нови такива.

Физиология на черния дроб

Черният дроб е един от най-натоварените по своите функции органи в човешкото тяло. Наричат го ,,лабораторията“ на организма, тъй като:

  • произвежда жлъчните киселини, които участват в метаболизма на липидите
  • произвежда жизненоважните протеини – албумин, глобулин, С-реактивния протеин, инсулино-подобния растежен фактор (IGF),
  • факторите на кръвосъсирването
  • произвежда холестерол, който е прекурсор на жлъчните киселини и половите хормони
  • осъществява метаболизма на аминокиселините и очистването на организма от амоняка, получен в резултат на разпада на аминокиселините
  • осъществява метаболизма на хемоглобина и е резервоар на кръв за организма
  • филтрира кръвта от крайни продукти, получени от метаболизма на лекарства и алкохол
  • в него се съхраняват запаси от витамини А. Д и В12.

Всички посочени функции на черния дроб имат взаимнодопълващо се действие. При нарушение на някоя от тях, се нарушава общата функция на черния дроб.

Тъй като тауроурсодезоксихолевата киселина е жлъчна киселина, тя има пряко въздействие върху метаболизма на мастните киселини и липидите. Подобно на много съединения в нашето тяло, TUDCA се произвежда чрез микробен процес, под въздействие на микробиома на гастроинтестиналния тракт.

Първо, жлъчните соли се освобождават в червата през жлъчния канал на черния дроб. След това микробите в дебелото черво метаболизират жлъчните соли в урсодезоксихолева киселина (UDCA). След това тя се конюгира с таурина, за да се създаде TUDCA. Целият този процес се случва естествено в тялото ни и се поддържа, когато имаме здравословно количество жлъчни соли.

Функцията на жлъчните киселини в организма е да поддържат правилния метаболизъм на мастните киселини, получени в резултат на храносмилането в червата, както и да осигурят елиминирането на излишния холестерол от организма. При повишаване на нивата на ,,лошия холестерол“ (LDL) и билирубина в организма и намаляване метаболизма на липидите се увеличава концентрацията на холестерол в жлъчния сок, което води до образуване на жлъчни камъни и развитие на холелитиаза (жлъчно-каменна болест).Отлагането на жлъчните камъни понижава дренажа на жлъчния мехур и може да доведе до обструкция (запушване) на жлъчния мехур .

Съгласно най-съвременните клинични данни и проведени проучвания върху пациенти с жлъчнокаменна болест, TUDCA увеличава екскрецията на холестерола и липидите в организма, като повишава разтворимостта им в жлъчния сок и увеличава скоростта на неговото оттичане. Това се обяснява по-хидрофилния характер на тази жлъчна киселина, в сравнение с други жлъчни киселини. В резултат на нейната разтворимост, се повишава количеството на жлъчния сок и се усилва неговия дренаж. Освен това, тя редуцира и колониите на някои специфични щамове бактерии в тънкото черво - Bacteroidetes, които могат да предизвикват възпалителни реакции в черния дроб и да усложнят протичането на холелитиазата.

Клинично приложение на TUDCA:

Основното й приложение е при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища

В резултат на описания механизъм на разграждане на жлъчни камъни и подпомагане очистването на организма от излишния холестерол, в последните години ТUDCA намира все по-широко приложение при холелитиаза и нарушена функция на черния дроб. В някои страни като Италия и Турция, тя е призната като лекарствено средство за лечение на холелитиазата. В САЩ TUDCA е обект на многогодишни клинични проучвания, които потвърждават нейната ефективност. Доказан е нейният инхибиторен (потискащ) ефект върху повишената реабсорбция на липиди в гастроинтестиналния тракт и редуцирането на холестероловите отлагания в кръвта.

Действие на TUDCA при нечернодробни заболявания

Освен като чернодробен ,,агент, TUDCA може да бъде разглеждана и като инхибитор, който редуцира апоптозата (клетъчната смърт) в резултат на повишен оксидативен стрес. Така се обяснява и действието й, като невропротективно средство при невродегенеративни заболявания.

Приложение при заболявания на нервната система - болест на Алцхаймер, болест на Хънтингтън, болест на Паркинсон

Доказано е, че TUDCA преминава кръвно-мозъчната бариера и осъществява невропротективен ефект върху невроните на мозъка. В резултат на това се подпомага митохондриалната функция на клетките и процеса на генериране на клетъчна енергия. Това води до стабилизиране експресията на протеини и намаляване на апоптозата на клетките.

Приложение при амниотрофична латерална склероза (АLS)

Амниотрофичната латерална склероза е прогресивно невродегенеративно заболяване, което води до нарушаване на двигателните функции на тялото. В резултат на заболяването се развива мускулна атрофия на горните и долните крайници.

При проведено пилотно проучване на пациенти с ранна фаза на заболяването, учените откриват обещаващи резултати от приложението на TUDCA върху пациентите, като действието й е сравнено с лекарствения препарат Riluzole. Резултатите от проучването установяват забавената прогресия на заболяването при приложението на TUDCA в доза от 1 g 2x дневно за период от 54 седмици.

За подобряване на инсулиновата чувствителност

При проведени лабораторни изследвания върху животни, се установява че TUDCA увеличава чувствителността на клетъчните рецептори към инсулина и стимулира действието му. Високите нива на кръвна захар се свързват с повишен риск от апоптоза на клетките.

Тези данни доказват ползите от приема на TUDCA при пациенти с инсулинова резистентност и захарен диабет.

Приложение за профилактика на зрението

Смята се, че TUDCA може да намали риска от развитие на дегенеративни промени на зрителния нерв, като редуцира броя на неактивните зрителни клетки в ретината.


Роля на TUDCA като антиинфламаторен (противовъзпалителен) агент

Поради активността си срещу свободните радикали в организма, TUDCA повишава силата на имунния отговор на организма, което я прави надеждно средство срещу различни вируси.

Приложение на TUDCA при спортисти

Доказаното действие на TUDCA върху чернодробната функция е желан ефект от спортисти, които я използват като протектор на черния дроб от действието на стероидни препарати. Научни изследвания показват, че приемът на тауроурсодезоксихолова киселина допринася съществено за нормализиране на количествата на чернодробните ензими аланин аминотрансфераза (АЛАТ), аспартат аминотрансфераза (АСАТ), гама глутамил трансфераза (ГГТ) и алкална фосфатаза.

Съществуват ли странични ефекти при употребата на TUDCA?

Приложен в препоръчителната доза, TUDCA няма съществени странични ефекти. Възможни са лека диария и нарушения на храносмилането.

Възможен ли е приемът при бременни и деца?

Приложението при бременни и малки деца изисква задължителна консултация с лекар.

Това важи и ако приемате различни медикаменти, тъй като са възможни взаимодействия.

Колко дълго продължава приема?

За оптимални резултати е препоръчително да се приема няколко месеца.

Каква  е препоръчителната дневна доза?

Оптималната дневна доза за прием е около 500 - 1000 mg.

Не се препоръчва употреба на по-високи дози.


Как да изберем най-добрия продукт на пазара?

Тъй като това е сравнително нов суплемент на българския пазар, не са много сертифицираните продукти, които го съдържат.

Когато избирате суплементи, винаги се доверявайте на доказали своето качество продукти, с гарантирана чистота и безопасност.

TUDCA (Tauroursodeoxycholic acid)Тудка (Тауроурсодезоксихолова киселина) 500 mg, 60 капсули на американската компания Double wood един от най-търсените продукти, с клинично доказана ефективност.

 Кои са предимствата на този продукт?

  • Сертифициран и отговарящ на всички международни стандарти за качество
  • Продукт на световно известна компания за хранителни добавки

  • Изцяло натурален продукт, несъдържащ глутен и ГМО

  • Предлага се в удобна капсулна форма

  • Осигурява на организма оптимална дневна доза от 500 mg активно вещество.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.