×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Повишеният прием на антиоксидантни флавоноли като кемпферол и кверцетин може да забави скоростта на намаляване на паметта, според данни от Rush Memory and Aging Project.

Анализът на данни от 961 души на средна възраст 81 години без деменция разкрива, че спомените на хората с най-висок среден прием на флавоноли (15 mg на ден) намаляват със скорост от 0,4 единици на десетилетие по-бавно от тези с най-нисък прием (5 mg на ден).

В допълнение, отделни флавоноли кемпферол, кверцетин и мирицетин също са свързани с по-бавно намаляване на паметта, съобщават учени от медицинския център на университета Ръш в Чикаго.

„Вълнуващо е, че нашето проучване показва, че прилагането на специфичен хранителен режим може да доведе до по-бавна скорост на когнитивен спад“, каза авторът на изследването Томас Холанд.

„Нещо толкова просто като яденето на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай е лесен начин хората да поемат активна роля в поддържането на здравето на мозъка си.“

Подробности за проучването

961 участници попълват въпросник всяка година в продължение на средно 6,9 години и когнитивното им представяне е оценявано всяка година с набор от 19 стандартизирани теста. След това хората са разделени на пет групи, въз основа на техния хранителен прием на флавоноли.

Данните показват, че докато средното количество на прием на флавонол при възрастни в САЩ е около 16 до 20 милиграма (mg) на ден, изследваната популация е имала среден хранителен прием на общи флавоноли от приблизително 10 mg на ден.

Прегледът на числата показа, че глобалният когнитивен резултат на хората, които са имали най-висок прием на флавоноли, намалява със скорост от 0,4 единици на десетилетие по-бавно от този на хората, които са имали най-нисък прием.

Защитни асоциации също са наблюдавани за епизодична памет, семантична памет, скорост на възприемане и работна памет, казаха изследователите. Тези асоциации вероятно се дължат на присъщите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на флавонолите.

Изследователите също така анализират данните за специфични флавоноли, включително кемпферол (намира се в зеле, боб, чай, спанак и броколи), кверцетин (намира се в домати, зеле, ябълки и чай), мирицетин (чай, вино, зеле, портокали, и домати) и изорамнетин (намира се в круши, зехтин, вино и доматен сос).

Най-високият прием на кемпферол се свързва с 0,4 единици на десетилетие по-бавна скорост на когнитивен спад в сравнение с най-ниските приеми.

За кверцетин, най-високите приеми се свързват с 0,2 единици на десетилетие по-бавна скорост на когнитивен спад в сравнение с най-ниските приеми.

От друга страна, мирицетин и изорамнетин не са свързани с глобалните когнитивни резултати.

„Резултатите показват, че приема на всички флавоноли и няколко флавонолни съставки може да бъде свързан с по-бавен спад в глобалното познание и множество когнитивни способности с напредване на възрастта“, заключават изследователите.

Проучването е подкрепено от Националния институт по здравеопазване, Националния институт по стареене и Службата за селскостопански изследвания на USDA.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.