×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Обикновено свързваме яйцата с холестерола и повечето от нас гледат да ги избягват в големи количества. Скорошно проучване обаче установява, че точно те могат да защитят здравето на мозъка и да намалят холестерола. Как се обяснява това, ще разберете от следващите редове.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего са анализирали здравните данни на 890 мъже и жени и са открили, че яденето на две до четири яйца на седмица е свързано с по-ниски нива на холестерол в кръвта. Техният анализ се основава на данни от проучване за здравословно остаряване, което започва още през 1988 г. и което тества три аспекта на когнитивната функция при хора на средна възраст или по-възрастни в продължение на четири години.

Консумирайте яйца за по-добра памет!

От всички 531 взети под внимание жени, тези, които са съобщили, че ядат повече яйца, показват по-слаб спад в краткосрочната и дългосрочната памет. Не е открита такава връзка сред мъжете, които ядат повече яйца. Въпреки това, друг анализ на данни, използващ същата база данни, но от различно десетилетие, установява, че мъжете, които ядат повече яйца, са постигнали по-добри резултати на когнитивните тестове, докато за жените не е открита връзка. Това предполага, че има и други фактори, които трябва да бъдат изяснени чрез допълнителни изследвания.

Мазнините, захарта и натрият - основни виновници за натрупването на плака в артериите

В продължение на почти половин век хората бяха съветвани да избягват животински продукти с високо съдържание на холестерол, като яйца, масло или сметана, тъй като се смяташе, че тези храни повишават нивата на холестерола в кръвта, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че този съвет все още може да важи за някои хора с определени здравословни проблеми като диабет, появяващите се доказателства сочат, че наистина наситените мазнини, захарта и натрият са основните фактори, които допринасят за натрупването на плака в артериите, а не холестеролът от храната.

Проблемът е, че много храни, богати на холестерол, доставят и обилна доза наситени мазнини. Яйцата и черупчестите са две ключови изключения, в зависимост от това как са приготвени. Всъщност яйцата са храна с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на протеини и богати на хранителни вещества, които действително могат да понижат нивата на холестерола в тялото ви - ефект, който изглежда помага за предпазване от когнитивен спад. Може би това е една от причините, поради които консумирането на яйца е свързано с леко подобрени резултати от когнитивните тестове сред жените в скорошния анализ.

Данни сочат още, че яйцата са богати на протеини, аминокиселини и холестерол, и тези фактори биха могли да работят за запазване на невронната структура и функция в мозъка. Яйцата също съдържат каротеноиди, които са свързани с подобрена когнитивна ефективност и са пълни с холин, който е предшественик на решаващ невротрансмитер.

Все още има много въпроси, на които трябва да се отговори относно хранителните ползи от яйцата, но тези скорошни открития предоставят допълнителни доказателства, че ако дадена храна е с високо съдържание на холестерол, това не винаги означава, че е вредна за тялото или мозъка ви.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св....

Продуктът беше успешно добавен в любими.