×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Памет и фокус


Alpha-GPC (Л-алфа-глицерил фосфорил холин) е една от нaй-популярните, безопасни, лесноусвоими и ефективни ноотропни добавки. Както подсказва името й, тя е холин-съдържащ фосфолипид (изолиран от соя). Голям брой изследвания, фокусирани върху това съединение, подкрепят ролята му за подобряване на когнитивната функция, увеличаване на силата и стимулиране на освобождаването на растежен хормон.

Alpha GPC съдържа липидна „опашка“, която позволява усвояването и включването в мембраните на невронните клетки. Мембранно свързаната холинова молекула доставя необходимото и ограничаващо скоростта съединение за синтеза на ацетилхолин невротрансмитер.

Въпреки че се намира както в централната, така и в периферната нервна система, холинергичната невротрансмисия е крайъгълният камък за формирането на паметта, което се извършва в специализиран дял на мозъка, известен като хипокампус. И тъй като всяка дейност изисква умствено усилие, Alpha GPC на практика се намесва във всичко – от всекидневните дейности, ученето до работата и спорта.

 

Какво е Alpha-GPC?

Алфа GPC (Alpha-GPC, L-алфа-глицерилфосфорилхолин) е мастна киселина, която естествено се синтезира в тялото в малки количества, а също така може да се набави от външни източници като соята, черния дроб, яйцата и месото. Състои от три елемента: холин, глицерол и фосфат и е основният източник на холин. Поради добрата си разтворимост във вода, Alpha GPC се абсорбира бързо в червата и преминава лесно кръвно-мозъчната бариера (мембраната между кръвния поток и централната нервна система). След като процесът на абсорбция приключи, метаболизмът произвежда комбинация от холин и страничен продукт, известен като глицерофосфат.

Холинът е отговорен за синтеза на невротрансмитера ацетилхолин, ключов предавател, който е свързан с когнитивни функции като създаване и извличане на паметта, учене, записване на нова информация, а също така играе важна роля в концентрацията.

Глицерофосфатът подобрява структурата на клетъчната мембрана в кората на главния мозък. Този външен слой от нервна тъкан или "сиво вещество" е центърът за обработка на информация в мозъка. Той контролира интелекта, двигателната функция, организацията, личността, планирането и докосването.

Alpha-GPC има сериозен ефект и върху хипофизната жлеза. Стимулирането на хипофизната жлеза води до увеличаване на производството на растежен хормон. Оттук и положителните енергийни ефекти на Alpha-GPC при спортисти.

 

Как действа Alpha-GPC?

Когато се приема допълнително, A-GPC се превръща във фосфорилхолин, метаболитно активна форма на основното хранително вещество холин. Фосфорилхолинът мигрира към синаптичните нервни окончания в централната нервна система и на свой ред увеличава синтеза и освобождаването на ацетилхолин.

В мозъка ацетилхолинът играе ключова роля в почти всяка когнитивна функция. В мускулите пък той е жизнено важен в мускулната контракция, тъй като е основният невротрансмитер, участващ в регулирането на физиологичния отговор към упражненията. Развитието на силата, силата, баланса, координацията око-ръка и ловкостта са свързани с оптимизиран системен ацетилхолинов „пул“, а A-GPC е най-значимият хранителен донор на холин, известен в момента.

 

Положителни ефекти

  • Подобрява формирането и възстановяването на паметта.

Това се случва поради повишаване на нивата на холин и по-нататъшното му превръщане в ацетилхолин, което е свързано с когнитивните функции и способността за създаване и извикване на спомени. В проучване от 1996 г. е установено, че по-възрастни пациенти с признаци на деменция и когнитивен спад имат подобрени двигателни умения и памет след приема на Alpha-GPC. Проучване върху пациенти с Алцхаймер установило повишаване на концентрацията и паметта.

  • Невропротекция и развитие на нови мозъчни клетки.

Alpha-GPC защитава и поддържа цялостното здраве на мозъка, като насърчава развитието на нови мозъчни клетки и повишава способността на тялото да възстановява увредените клетъчни мембрани. Доказано е, че намалява оксидативния стрес в мозъка и предпазва от увреждане, причинено от токсини и други вредни вещества. 

  • Повишава енергията при спортисти и ускорява възстановяването

Alpha GPC стимулира производството на човешки растежен хормон (HGH) и е от полза за хора, които искат да подобрят своята сила и мускулна маса. Добавката Alpha-GPC се счита за ефективна както за спортисти, които трябва да полагат усилия, когато скоростта преобладава, така и за спортисти, които се нуждаят от изометрична сила, като вдигане на тежести. Данните показват, че приемането на тази добавка за 3-6 дни тренировки помага за подобряване на физическата ефективност с до 14%.

  • Повишава вниманието и подобрява настроението

Alpha-GPC осигурява отлична умствена яснота, като същевременно подобрява настроението. Този ефект се дължи на допълнителния холин, който повишава бдителността и насърчава ясното мислене. Освен това има връзка с производството на човешки растежен хормон, който осигурява енергиен ефект и дълголетие.

  • Подобрява възстановяването след инсулт

Изследванията показват, че Alpha GPC може да бъде от полза за хора, които са имали исхемичен инсулт. Това се дължи на способността на това съединение да действа като невропротективно средство и да поддържа невропластичност чрез рецептори на нервния растежен фактор.

 

Други положителни ефекти

  • Увеличаването на допамина в мозъка може да подобри състоянието на страдащите от болестта на Паркинсон.
  • Ускоряването на окисляването на мазнините в черния дроб спомага за намаляване на тяхното натрупване.
  • Повишава енергията преди тренировка.
  • Стимулира либидото

 

Как се понася от организма

Alpha-GPC се отличава с висока бионаличност и тъй като се произвежда естествено в тялото, следователно се счита за добре поносим и безопасен продукт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.